De beste tips en tools uit Squla’s online ouderavonden: hier zijn ze!

Pim

Aan het begin van het schooljaar organiseerde Squla 3 online ouderavonden voor ouders. In een live uitzending gaven 3 experts uit verschillende vakgebieden hun beste tips. In deze serie webinars behandelden we de onderwerpen dyslexie & spellingsproblemen, faalangst en motivatie. Heb je ze gemist? Je kunt ze allemaal terugkijken. In dit blog geven we je de 6 best beoordeelde sprekers-tips, handige materialen en 41(!) tips van andere ouders.

1. Dyslexie en spellingproblemen

Het volledige webinar terugkijken? Bekijk ‘m hier.
Alleen de slides downloaden? Download ze hier.

Materialenlijst:
Boek: Dyslexie en touwtje springen
Boek: De dyslexie survivalgids
Printable: Leesdobbelsteen
Printable: Leesbingo

Tip 1: zorg ervoor dat het leesplezier bij je kind wordt gestimuleerd

Heeft je kind moeite met lezen en zorgt dat voor veel strijd bij jullie thuis? Zorg er dan eerst voor dat het leesplezier terugkomt. Orthopedagoog Karlijn Scholte Lubberink geeft hiervoor de volgende tips:

  • Begin met voorlezen zodat je kind enthousiast wordt over verhalen. Je kunt ook luisterboeken lenen bij de bieb.
  • De bieb heeft vaak een Makkelijk Lezen Plein waar je boeken vindt die makkelijker geschreven zijn, maar wel met onderwerpen die ook aansluiten bij oudere kinderen. Zo staat er toch een leuk of spannend verhaal in, maar is de tekst niet zo moeilijk.
  • Kies voor een boek uit een serie zodat je kind steeds gemakkelijk en snel in de karakters en de verhaallijn komt. De kans is ook groot dat je kind graag door wil lezen over zijn favoriete personage.
  • Geef zelf het goede voorbeeld en pak er ook af en toe een boek of tijdschrift bij. Lekker samen op de bank met een kop thee en een koekje.
  • Gebruik een leesdobbelsteen met gekke opdrachtjes tijdens het lezen. Leerkracht Shelby Vos – van Andel tipt hiervoor ook Squla’s leesbingo.

Tip 2: kom erachter welke aanpassingen jouw kind kunnen helpen

Kleine aanpassingen kunnen kinderen al ontzettend helpen. Wat precies werkt verschilt per kind. Leerkracht Shelby Vos – van Andel geeft enkele voorbeelden:

  • Het gebruik van een ander lettertype (met schreefloze letters) of het vergoten van letters kan een tekst al beter leesbaar maken. Christian Boer ontwikkelde zelfs een speciaal dyslexielettertype.
  • Een gelige achtergrond (net van het witte af) leest prettiger en straalt meer rust uit dan zwart op wit.
  • Een leeslidysniaal kan kinderen helpen om te focussen op één woord, letters of tekst. Kies ook hier bij voorkeur voor de kleur geel.

Fragment uit de online ouderavond over dyslexie en spellingproblemen

—————————————————————

2. Faalangst

Het volledige webinar terugkijken? Klik hier.
Alleen de slides downloaden? Klik hier.

Materialenlijst:
Methode: Lefgasten
App: EmoReco
Methode: Bibbers de baas
Methode: Kids’ skills
Methode: Leer te durven

Tip 1: complimenteer het proces of de persoon in plaats van het resultaat

Het geven van complimenten kan best lastig zijn. Orthopedagoog Muriël de Wit geeft aan dat we dan vaak een resultaat benoemen (‘wat goed dat je een 8 hebt voor die toets!’ of ‘wat knap dat jij 3 doelpunten hebt gescoord’). Probeer je kind complimenten te geven als persoon (‘wat fijn dat jij er bent!’) of bekrachtig het proces (‘ik zie dat je hebt doorgezet, ook al vond je het heel moeilijk. Dat vind ik heel knap’ of ‘wat deed je goed mee deze wedstrijd, ik ben trots op je’).

Als je negatieve feedback geeft, probeer dan om de 1:4 ratio aan te houden. Zet tegenover 1 negatieve opmerking, 4 positieve feedback-punten. Op die manier komt de feedback het beste binnen.

Tip 2: oefen in het veranderen van negatieve gedachten

Hersenen zijn net spieren die je kunt trainen. Heeft je kind last van negatieve gedachten die ervoor zorgen dat hij blokkeert? Dan kan het volgens faalangst-trainer Pia Crul helpen om de negatieve gedachten samen te analyseren. Kloppen de gedachten eigenlijk wel? Is je kind als er geen druk op ligt eigenlijk best wel goed in bijvoorbeeld rekenen? Schrijf vervolgens op een briefje welke gedachte wél klopt. Bijvoorbeeld: ‘als ik rustig ben snap ik 80% van de lesstof’. Hang deze op een zichtbare plek zodat de gedachten zich in het hoofdje van je kind gaan nestelen en de negatieve gedachte gaan vervangen.

Fragment uit de online ouderavond over faalangst

—————————————————————

Motivatie

Het volledige webinar terugkijken? Klik hier.
Alleen de slides downloaden? Klik hier.

Materialenlijst:
Boek: Mindset, de weg naar een succesvol leven
App: Classdojo

We begonnen dit webinar met de kijkersvraag: wat is jouw allerbeste tip om je kind te motiveren? Hierop kregen we 41 tips van ouders! Wil je alle tips teruglezen? Bekijk het document met alle reacties.

Tip 1: stimuleer een groeimindset bij je kind

Bij een groeimindset (in tegenstelling tot een fixed mindset) lukt het om in te zien dat je alles kan leren. De gedachtengang is dan niet ‘ik kan het niet’, maar ‘ik kan het nog niet’. Deze groei-gedachten helpen om een kind motiveren om zonder druk te oefenen. Kindercoach Meike van Til geeft enkele tips om deze mindset te stimuleren:

  • Ben je bewust van je eigen mindset. Dit bepaalt hoe je met je kind omgaat en hoe hij over zichzelf denkt.
  • Complimenteer het proces in de plaats van het resultaat. Als je een goed cijfer op de Cito gaat benoemen dan denkt een kind bij een minderen score dat hij het niet zo goed heeft gedaan. Terwijl hij misschien wel zijn best heeft gedaan en goed vooruit is gegaan.
  • Wees een voorbeeld in leren van je fouten en het omgaan met teleurstellingen. Kinderen kopiëren veel van hun ouders. Als jij het goede voorbeeld geeft dan zien ze: fouten maken hoort erbij en dat is juist behulpzaam want daar leer je van.

Tip 2: (de)motivatie is vaak tijdelijk

Het besef dat motivatie eigenlijk altijd in pieken en dalen komt, kan je als ouder helpen om je er niet te druk om te maken. Dat je kind tijdelijk niet goed te motiveren is, betekent niet dat hij helemaal niet meer te motiveren is.

Mocht je kind erg gedemotiveerd zijn dan is het heel belangrijk om naar de oorzaak hiervan te kijken. Vaak heeft motivatie te maken met het niveau van een opdracht. Is iets vaak te makkelijk voor je kind dan gaat hij zich vervelen. Is iets te moeilijk, dan haakt hij ook af. Onderzoek wat de achterliggende oorzaak kan zijn wanneer je bij je kind weinig motivatie ziet.

Fragment uit de online ouderavond over motivatie

Hou de socialemedia-kanalen van Squla in de gaten voor de volgende serie webinars.

Gerelateerde blogs:
Dossier dyslexie: hoe zit het precies?
Je kind heeft faalangst. Wat nu?
Met zelfvertrouwen toetsen maken

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!