Engels leren spreken als een pro? Tweetalig onderwijs versterkt de kansen voor de toekomst…..

Suzanne

Wow, your English accent is almost as if you are a native speaker? Hoe kan iemand zijn Engelse uitspraak en woordenschat zo steengoed zijn, terwijl hij toch echt gewoon 100% Nederlands is? Dat kan door al op jonge leeftijd te starten met een tweetalige opvoeding en/of het volgen van tweetalig onderwijs. But isn’t that very complicated? Lees hieronder meer over de mogelijkheden en ontwikkelingen en de voor- en nadelen van tweetalig onderwijs en opvoeding!

Tweetalig onderwijs: wat is de status?

Ouders van leergierige en nieuwsgierige kinderen zijn vaak op zoek naar mogelijkheden om hun kind de uitdaging te geven die ze nodig hebben; het leren van de Engelse taal is 1 van die mogelijkheden. En hoe jonger je begint met oefenen, hoe sneller het geleerde zich vastzet in het brein van het jonge kind. Niet voor niets komen er steeds meer pilots met tweetalig onderwijs op diverse basisscholen door het land. Op deze basisscholen wordt bijvoorbeeld momenteel uitgetest hoe het is voor leerling en leerkracht om 1 dag volledig onderwijs in het Engels te geven en krijgen.

Binnen het voortgezet onderwijs is er rondom het tweetalig onderwijs al flink aan de weg getimmerd en zijn er al veel mogelijkheden voor je kind. Klik hier voor een overzichtskaart van het aanbod van tweetalig onderwijs in het voortgezet onderwijs

Engels voor later

De groeiende behoefte aan tweetalig onderwijs in ons land, wordt onder andere gevoed door de mondialisering. Multinationals strijken steeds vaker juist neer op die plekken op de wereld waar het economisch, geografisch en juridisch gezien voor hun product of bedrijf zo gunstig mogelijk is en personeel wordt aangenomen uit een wereldwijde pool van reislustige en ambitieuze expacts. Ook door de nog immer groeiende technologische ontwikkelingen en de universele taal van het programmeren wordt er steeds meer Engels gesproken in het bedrijfsleven. Steeds meer ouders zien daardoor het belang in van het vloeiend spreken en begrijpen van de Engelse taal, omdat ze hun kind een sterke positie willen geven op de arbeidsmarkt.

Pros & Cons

Heb jij wel eens overwogen om je kind tweetalig op te voeden/ te scholen? Het vergt wat meer energie, maar je kind wordt wel verrijkt voor de rest van zijn (werkende) leven. Wie weet helpen onderstaande overwegingen je om de juiste keuze te maken voor nu én voor later!

Cons –mogelijke beren op de weg die je van de keuze weerhouden

– Jij kent je kind uit duizenden en daarom kun je ook goed inschatten of je kind het mentaal aan zou kunnen om de lesstof geheel of gedeeltelijk in het Engels te doorlopen. Deze overweging is niet gebaseerd op intellect, maar meer op het karakter en de leerprestaties van je kind. Voor sommige kinderen kan tweetalig onderwijs juist erg belastend zijn, omdat het de werk/prestatiedruk toch enigszins verhoogd. Vooral voor kinderen die al een extra uitdaging hebben, bijvoorbeeld in de vorm van dyslexie, kan het belastend zijn.

– Is je kind minder talig aangelegd en ligt de focus en passie juist meer bij natuur & techniek? Dan zit het risico erin dat jullie er iets meer energie in moeten steken. Bekijk als ouder goed of de voordelen voor de toekomst opwegen tegen eventuele strijd en negatieve energie. Peil je kind eens goed of hij het nut inziet van het tweetalig onderwijs; is hij zich bewust van het voordeel dat het hem kan opleveren later. Breng dit goed in kaart samen en besef je daarbij dat ‘de toekomst’ voor een kind vaak nog erg abstract is.

– Overweeg je niet alleen bewust te kiezen voor een school die tweetalig onderwijs aanbiedt, maar ook om bewust al vanaf de eerste kinderjaren je kind tweetalig op te voeden? Ga niet over 1 nacht ijs en neem ruim de tijd om een goed beeld te krijgen van wat dit van jullie als ouders vraagt. Hebben jullie allebei een fulltime-baan of heeft 1 van jullie de tijd en zin om deze missie met passie en enthousiasme te volbrengen? Een Engelstalige au pair zou ook uitkomst kunnen bieden indien jullie zelf niet over genoeg tijd en/of energie beschikken. Ook je eigen niveau en kennis over de Engelse taal is van belang: wellicht zul je ook zelf eerst nog moeten investeren in een cursus? Kortom: “look before you leap!” (als je deze uitdrukking al kent, dan kun je zonder problemen starten met die tweetalige opvoeding 😉).

Pros – redenen te meer om te kiezen voor tweetalige opvoeding en onderwijs

– Een tweetalige opvoeding vergt de nodige energie, maar betaalt zich later uit in dankbaarheid van je kind. Als die ene droombaan voorbij komt waarvoor je vloeiend Engels moet spreken…. Vloeiend Engels leren spreken op jonge leeftijd vergroot de kansen op de arbeidsmarkt.

– Het leren van twee talen is niet enkel een voordeel voor de toekomst ook in het ´nu´ zijn er voordelen. Een extra taal leren is een vorm van ´braintraining´ en daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat leerlingen die tweetalig onderwijs genieten overall gemotiveerder zijn en daardoor meer plezier beleven aan hun schooltijd.

– Het tweetalig onderwijs (en tweetalige opvoeding) biedt uitdaging aan kinderen die gemakkelijk leren en/of uitgedaagd moeten worden om zich niet te gaan vervelen. Het niveau en leertempo kunnen gemakkelijk aangepast worden, waardoor het voor elk kind de gepaste uitdaging kan bieden. Voor hoogintelligente – en hoogbegaafde kinderen is het leren van alle (of sommige) lesstof in een nieuwe taal een grote uitkomst. Is een kind bijvoorbeeld door de lesstof van rekenen/wiskunde heen, dan biedt dit zelfde vak in het Engels weer vele nieuwe leermomenten en inspiratie.

– In het geval van tweetalig voortgezet onderwijs: je kind heeft een voorsprong in zijn taalontwikkeling bij stages en studiereizen naar het buitenland. Daarnaast bestaat er bij scholen met tweetalig onderwijs vaak de mogelijkheid om het certificaat ´Cambridge English´ te behalen, een bewijs op papier dat je Engels spreekt ´op niveau´.

– Op vakantie hoef je nooit meer het woord te doen, je kunt de hele reeks Harry Potter boeken gaan voorlezen aan je kind én jullie moeten absoluut op ´studiereis´ naar Californië of Londen😉.
Not that bad, right?

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!