Door Linda Rijpert – Redacteur Squla
Voor veel groep 8-leerlingen is de periode rondom de eindtoets een spannende tijd. Ze hebben het gevoel dat er veel van de toets afhangt en willen hun beste beentje voor zetten. Voor ouders is het soms lastig om in te schatten hoe ze hun kind het beste kunnen ondersteunen tijdens de Citotoets. Daarom vind je in deze blog enkele tips.
Druk van de ketel
Probeer in aanloop naar de toets zoveel mogelijk druk van de ketel te halen. Leg aan je kind uit waarom hij of zij de toets maakt: het is een manier om uit te zoeken wat hij of zij de afgelopen acht jaar geleerd heeft en welk type voortgezet onderwijs het best bij hem of haar past. Het is dus niet de bedoeling dat hij/zij zo hoog mogelijk scoort, maar dat hij/zij laat zien wat het op dit moment weet en kan. Maak ook duidelijk dat het oordeel van de basisschool niet minder belangrijk is dan de uitslag van de Citotoets, de basisschool heeft immers een breder beeld van de mogelijkheden van je kind.
Overigens is de Citotoets geen intelligentietest. Zoals Cito B.V. het zelf zo mooi verwoordt: ‘Er zijn meer eigenschappen die van invloed zijn op schoolprestaties. Denk bijvoorbeeld aan concentratie, doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid en belangstelling.’
Voorbereiding op de toets
Het is niet nodig om je kind inhoudelijk extra te laten oefenen voor de Citotoets. In de toets komt namelijk de gewone leerstof van de basisschool aan de orde. Het feit dat je kind de basisschool heeft doorlopen (met extra oefening waar nodig) is dus genoeg. Bovendien is een eindsprint niet aan te raden, omdat het een vertekend beeld van het niveau van je kind kan geven. Daarnaast is het goed als je kind zo ontspannen mogelijk de toetsperiode ingaat en de druk van een inhaalslag draagt daar zeker niet aan bij.
Wat wél aan te raden is, is dat je kind voldoende kennismaakt met de vraagstelling van Cito B.V.. Het zou immers zonde zijn als hij of zij “punten” laat liggen, louter en alleen omdat hij de vraag niet heeft begrepen. Laat je kind daarom enkele oude Citotoetsen/-vragen maken. Dit is onder andere mogelijk op Squla.
Genoeg slaap en rust
Zorg ervoor dat je kind in de week van de Citotoets genoeg slaapt (minimaal 8 uur). Een goede nachtrust is belangrijk als je de volgende dag wilt presteren. Ook is ontspanning in het algemeen erg belangrijk: laat je kind op de dagen voor en van de toets zijn/haar hoofd geregeld leegmaken door samen lekker te bewegen, een spelletje te spelen of een film te kijken. Innerlijke rust is immers het beste medicijn voor een goede concentratie!
Tijdens de toets
Er zijn een aantal tips die je je kind kunt meegeven voor tijdens de toets. Hieronder volgt een opsomming:
- Maak de toets niet te snel. Neem de tijd om de teksten, vragen en antwoorden rustig tot je te nemen.
- Lees de teksten en vragen goed. Soms wordt het antwoord eigenlijk al weggegeven.
- Sla een vraag over als je er niet uitkomt. Laat hem even voor wat het is en kijk er later nog eens naar. Soms snap je dan ineens wat er bedoeld wordt. Let wel op dat je de overgeslagen vraag ook overslaat op je antwoordenblad!
- Zorg dat je aan het eind van de toets alle vragen hebt ingevuld. Heb je een vraag overgeslagen en weet je ook later echt niet wat het antwoord is, vul dan in ieder geval iets in.
- Eet en drink gezond. Zoet eten en drinken verlaagt je denk- en concentratievermogen. Kies daarom voor gezonde snacks die je hersenen stimuleren, zoals een bruine boterham, een banaan en water. Ook zou kauwgom kauwen een positief effect hebben op de concentratie. Let wel op dat de kauwgom suikervrij is.
Na de toets
Komt je kind thuis na het maken van één van de onderdelen, toon dan belangstelling. Vraag hoe het ging en waar de vragen over gingen. Geef je kind de mogelijkheid om zijn ervaringen en gevoelens te delen en op die manier te ontladen. Vier vervolgens met je kind dat de eerste horde erop zit en dat het zijn/haar best heeft gedaan. Vervolgens kun je weer even lekker samen ontspannen door te bewegen, een spelletje te doen of een film te kijken.
Als het erop zit
Is de hele toets achter de rug? Vier dan dat je kind het geflikt heeft! Laat merken dat je trots bent, ongeacht de uitslag. Eventueel kun je je kind als beloning ergens mee naartoe nemen. Dit is tegelijkertijd een manier om te ontladen. Bespreek ook met je kind dat het geen zin heeft om tot de uitslag in de stress te zitten; dat heeft geen effect op de eindscore en is dus verspilde energie.
De uitslag
Is de uitslag van de toets anders dan je had verwacht, vraag dan een gesprek met de leerkracht van je kind aan. Het kan zijn dat hij of zij (op basis van eerder behaalde resultaten, werkhouding, etc.) een ander niveau adviseert. Is de uitslag veel lager dan de leerkracht had gedacht, dan is het mogelijk dat je kind de toets (met andere vragen) opnieuw maakt.
Maar zover is het nog niet. Eerst de toets maar eens maken. Hopelijk komen de tips in deze blog van pas.
Succes!
Linda Rijpert, redacteur bij Squla