Creativiteit met een grote C

Suzanne Mooi


Ben jij een creatieveling met een grote C? Tover jij aan de lopende band creatieve oplossingen uit een hoge hoed? Draai je je hand er niet voor om om op een zaterdag een compleet houten speelhuis in elkaar te timmeren zonder bouwtekening? Creativiteit bestaat in vele vormen en is deels aangeboren, maar kan zeker ook deels aangeleerd worden. Als we onze kinderen vanaf jonge leeftijd de vrijheid geven om zichzelf creatief te ontplooien, dan kan het niet anders dan dat de toekomstige innovativiteit van Nederland ten goede komt. Dus haal die kwasten, bolletjes wol, spijkers en zaag maar tevoorschijn: op naar een nieuw tijdperk vol creatieve grootheden…

Creativiteit in al zijn mooie vormen

Creativiteit komt in vele vormen. De Poolse wetenschapper Csikszentmihalyi deed onderzoek naar creativiteit en maakte onderscheid tussen creativiteit met een grote C, het hogere strategische creatieve denkwerk, tot creativiteit met een mini c, bijvoorbeeld het zelfgemaakte punnikwerkje. Alle vormen van creativiteit, groot of klein, kunnen van meerwaarde zijn. De kleine c draagt bij aan persoonlijk geluk en de grote C kan daarnaast ook nog eens bijdragen aan de ontwikkeling van de economie en/of maatschappij. Wie weet hoe groot de C in de toekomst zal worden voor jouw kind…oefening baart kunst. Lees verder voor tips om die creativiteit samen op een vrolijke manier op te laten borrelen!

Tip 1. Bushcraft

Combineer een stukje survival in de natuur met creativiteit en maak een ‘pronktak’. Laarzen aan, boswachtershoedje op, thermosfles en appeltjes in de rugtas en op naar het avontuur…en vergeet natuurlijk jullie zakmessen niet (laat je (jonge) kind uitsluitend een zakmes gebruiken onder toezicht van een volwassene). Banjer lekker samen door de bossen en ga op zoek naar de meest fantastische tak die je maar kunt vinden. Zoek vervolgens een fijne open plek op in de bossen en ontdoe de tak van zijn schors, totdat de tak helemaal glad voelt. Als je een veer vindt, neem deze dan ook zeker mee naar huis, ter decoratie van je tak. Pak thuis de tubes verf erbij en beschilder je tak zo kunstig mogelijk. Bind een aan weerszijden van de pronktak een touw en laat je tak stralen aan de muur.

Tip 2. Van Gogh aan je muur

Zijn jullie wel eens in een museum gaan kijken naar het werk van een van de grote meesters van de schilderskunst, zoals Van Gogh, Rembrandt of Vermeer? Duik thuis ook eens in de werken van weleer en kies online jullie favoriete schilderij uit voor boven de bank. Bijvoorbeeld ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer.

Print de afbeelding van jullie favoriet ergens uit met een laserprinter (inkt uit een inkjetprinter werkt niet optimaal). Zoek een coole platte steen of een mooi stuk hout. Plak de foto met de geprinte kant op het hout/de steen met behulp van ‘gel medium’. Laat het geheel opdrogen en rul het papier er met water af. Bekijk hier hoe je exact te werk gaat voor het mooiste resultaat. Lak de steen af met vernis en klaar is jouw kunst van de grootmeester!

Tip 3. Kleurige keien

De lente hangt weer in de lucht! We kunnen lekker naar buiten, genieten van de eerste zonnestralen en de frisse lentebries. De natuur krijgt ook langzaam weer meer kleur en jullie kunnen daar middels deze activiteit nog een steentje aan bijdragen…Zoek samen een paar mooie keien in je tuin, in het park of in de bossen. Beschilder de keien in jullie lievelingskleuren en kies eventueel een thema (bijvoorbeeld lentedieren of bloemen) om vanuit daar vrolijke lente-figuren op de keien te schilderen. Zijn de keien kleurrijk genoeg? Dan is het hoog tijd om de wereld nog meer kleur te geven en de keien te verstoppen als verrassing voor iemand anders. Maak andere mensen blij met een vrolijke lente-kei!

Tip 4. Een ouderwetse selfie

Vele kunstenaars van vroeger en van nu maken zelfportretten; een ouderwetse selfie eigenlijk dus…Vereeuwig jezelf ook eens op het witte doek. Maak een coole selfie en gebruik deze als voorbeeld (maak een printje of zet deze in het groot op je tablet). Bedenk hoe je jezelf vast wilt gaan leggen. Wees creatief en denk out-of-the-box! Kies verf als je voor het klassieke zelfportret wilt gaan. Ga je liever voor moderne kunst: probeer jezelf dan vast te leggen middels strijkkralen, propjes crêpepapier, stukjes stof, afval…Bekijk je selfie uitvoerig voordat je aan de slag gaat; een goed kunstwerk heeft een eyecatcher nodig om op te vallen en die heb jij vast en zeker!

Tip 5. Schilderen op nummer

Je kent ze vast (nog) wel, die kleine schilderijtjes van poezen en paarden, waar de nummertjes nog voorzichtig onder de verflaag doorschijnen. Blaas samen het schilderen op nummer nieuw leven in en maak er één zelf! Gebruik als ondergrond een plat schildersdoekje of stevig karton. Bedenk van tevoren wat je wilt gaan tekenen. Breng de tekening eerst met potlood aan en trek deze bij tevredenheid over met een zwarte pen of stift. Verdeel de tekening nu in hokjes en denk alvast goed na over welke delen welke kleur krijgen. Bedenk hoeveel kleuren je wilt gaan gebruiken en koppel een nummer aan elke kleur. Schrijf de nummers in de juiste vakjes in je tekening. Heb je meerdere kleuren verf in huis? Maak kleine potjes verf en plak daar het bijbehorende nummer op. Geen verf in huis? Geen probleem, je kunt ook stiften gebruiken. Plak op de stiften met papier en plakband het juiste nummertje bij de juiste kleur. Wie is de geluksvogel die de nummers in mag gaan kleuren?

Tip 6. Klei je eigen stop-motion

De stop-motion-filmtechniek is al heel oud, maar nog steeds springlevend! Houd je kind van fotograferen en of filmen en heeft hij/zij een rijke fantasie waarmee een spannend of grappig verhaal bedacht kan worden? Aan de slag! Leg alle materialen klaar: klei in diverse kleuren, een stuk gekleurd karton als ondergrond (kan ook een vloer zijn, maar wel bij voorkeur een effen ondergrond), een fotocamera, een statief (heb je deze niet, maak er dan een van een lege keukenrol en een laptop om de foto’s te bewerken. Begin altijd met een lege foto en maak voor elke beweging die er plaats vindt in je filmpje een foto. Edit uiteindelijk al je foto’s, zodat ze achter elkaar in een filmpje staan. Monteer er eventueel een passend muziekje onder en zie de klei tot leven komen!

Tip 7. De bloemetjes buiten zetten

Zie jij de eerste bloemen ook alweer opkomen buiten? Verzamel de mooiste exemplaren en gebruik ze als basis voor een fleurig kunstwerk! Droog de bloemen in een dik boek (gebruik keukenrol om de bloem tussen te plaatsen, zodat het boek niet beschadigd) of in een bloemenpers. Wacht een aantal weken geduldig…en open dan het boek of de bloemenpers weer. Je zult verrast zijn door wat je aantreft! Maak een mooie compositie op een stuk papier en plak de bloemen voorzichtig een beetje vast. Lijst het in of lamineer het, zodat jouw fleurige kunstwerk voor altijd in bloei zal blijven staan.

Tip 8. Kunst op je bord

Als je voedingsmiddelen in hun pure vorm eens nader gaat bestuderen, dan kom je er al gauw achter hoe mooi bijvoorbeeld de structuur van een aardbei is. Heel veel van onze voeding is prachtig en alles is uniek van vorm, kleur en structuur. Het nodigt uit om van ons eten ook wat vaker een kunstwerk te maken: de natuur heeft zo zijn best gedaan dus daarom mogen we ons eten best wel eens extra in het zonnetje zetten!  Bedenk een thema voor jouw kunst op het bord. Maak originele vormen van de voedingsmiddelen met uitstekers of een (kinder)mes, match de mooiste kleuren bij elkaar en wissel af met verschillende structuren. Tover samen een pareltje op het bord! Misschien ook een mooi moment om je kind (nog eens extra) te leren om dankbaarheid uit te spreken voor al het voedsel dat jullie elke dag mogen en kunnen eten.

Tip 9. Wiskundig vouwen

Binnen de wiskunde wordt er veelvuldig gewerkt met geometrische vormen. Geometrische vormen zijn alle vormen die je met behulp van passer en liniaal kunt construeren, zoals het vierkant (de rechthoek), de driehoek en de cirkel. Leer je kind meer over geometrische vormen en stimuleer de ontwikkeling van zijn of haar ruimtelijk inzicht met een vouwopdracht. Het enige dat jullie nodig hebben is een stapel vouwblaadjes, bij voorkeur in verschillende kleuren. Volg de instructie en na even puzzelen staat er kunstige geometrische vorm voor jullie neus! Hebben jullie de smaak te maken? Til jullie geometrische vouwkunsten dan naar een hoger level met een complexere vorm.

Een teken-challenge! Doe je mee?

Haal die kleurpotloden en stiften maar tevoorschijn…. jullie gaan 20 dagen lang tekenen! Doe mee aan de Squla-teken-challenge en maak kans op een Squla-pakket! Zo werkt het: download en print de Squla-teken-challenge, maak elke dag in het bijbehorende vakje je mooiste tekening over het bijbehorende onderwerp. Wees origineel en probeer een eigen stijl te ontwikkelen, waardoor jouw werk op zal vallen! Zitten de 20 dagen tekenen erop? Mail voor 1 mei een foto of scan van jouw meesterwerk door naar winactie@squla.com. En wie weet wordt jij wel de nieuwe Squla-teken-pro!

Zitten jullie in een creatieve vibe na al deze tips? Laat je kind ook eens kennis maken met een nieuw vak op Squla: tekenen!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!