Weg met die frustraties. Met deze 7 tips wordt het schrijven leuk!

Sarah

Schrijven is zo leuk! Je kan je eigen verhalen vertellen, een brief schrijven aan je opa of stiekeme liefdesbriefjes geven aan Eva waar je zo hotel-de-botel op bent. Maar eh. Wat als schrijven niet zo makkelijk gaat? Dan kan het nogal eens uitmonden in propjes papier die woedend door de kamer vliegen. In dit blog geef ik je een paar tips om met je kind aan de slag te gaan, zodat gefrustreerde propjes verleden tijd zijn.

Zo maak je van schrijven een succesverhaal

  1. Geef je kind een aantal ​steekwoorden​, bijvoorbeeld ‘auto’, ‘onderweg’, ‘dierentuin’ en ‘ijsje’. Laat je kind een kort verhaaltje schrijven waarin deze woorden verwerkt moeten worden.  Zo ontstaan er bijzondere fantasieverhalen!

    Tip: laat je kind een passende tekening bij het verhaal maken, zo komt het verhaal pas echt tot leven.
  2. Er is niets leukers dan echte post! Stimuleer je kind om een penvriend(in) te zoeken of bijvoorbeeld met opa en oma te schrijven. Zo leert een kind om boeiende ​brieven​ te schrijven, maar is het ook iedere keer een feestje om een brief terug te krijgen (en die dan weer zélf te lezen).
  3. Is jouw kind meer visueel ingesteld? Ga samen op avontuur en laat hem foto’s ​maken met jouw telefoon of een (wegwerp)camera. Print de foto’s uit en laat hem vervolgens een verhaaltje schrijven over wat er op de foto staat. 

    Tip: maak een een stripverhaal met de foto’s waarbij je kind zélf de ondertekst moet verzinnen en schrijven!
  4. Thuis hebben wij een letterbord en een old school houten letterbak. Op deze manier zijn ze nog niet heel afhankelijk van de techniek van het schrijven maar wel van het verzinnen van woorden, zinnen of verhalen en het bij elkaar zoeken van de juiste letters. Dat zorgt voor minder frustraties, want te gekke verhaaltjes zijn met deze letters zo geschreven!
  5. Heeft je kind een mooie tekening gemaakt? Stimuleer hem om in het kort op de achterkant een zin te schrijven over wat de tekening voorstelt. Naam erbij en tadaa! Een gepersonaliseerd kunstwerk is een feit.

    Tip: verzin samen met je kind een eigen handtekening met zijn initialen óf achternaam.
  6. Wie heeft dit spel niet gespeeld en daar vervolgens heel hard om gelachen? Het doorgeefverhaal! Iedere speler heeft pen en papier nodig.
    1. Iedereen schrijft een persoon aan de bovenkant van een stuk papier. Het leukste is als je daar nog wat bijschrijft, bijvoorbeeld ‘een vrolijke bakker’, ‘een oude dame’, ‘het leukste hondje van de straat’ …’ etc. Vouw het papiertje met de persoonsomschrijving naar achteren, zodat het niet meer te lezen is en geef het papier door.
    2. De volgende schrijft dan een plaats op, waar een persoon zich kan bevinden. Schrijf ook hierbij extra bijvoeglijke naamwoorden. Bijvoorbeeld: ‘in een saaie winkel’, ‘op een drukke straat’, ‘in het donkere bos’, etc. Vouw wat je geschreven hebt weer naar achteren, zodat het niet meer te lezen is en geef het papier door.
    3. Als derde wordt er omschreven op welke manier de persoon een uitspraak doet. Begin met: ‘zegt’, ‘schreeuwt’, ‘roept’ of ‘fluistert’ en zet daar eventueel ook nog een emotie of een andere toevoeging bij. Bijvoorbeeld: ‘zegt heel verdrietig’, ‘roept boos,’ ‘fluistert jaloers’, ‘zegt met een hoge piepstem’.
    4. Als vierde wordt er een uitspraak opgeschreven. Bijvoorbeeld: “Hè, hè, even zitten!”, “Oh, wat ruikt het hier lekker!”, “Nou zeg, wat doe jij nou?”.
    5. En dan… leest iedereen de gekke en vaak hele grappige combinatie voor. Het wordt nog leuker als je er een beetje bij toneelspeelt. Maak gebruik van je stem, mimiek en lichaamstaal om het verhaaltje zo leuk mogelijk voor te lezen. Dikke pret gegarandeerd
  7. Scheerschuimschrijven​! Als een kind nog jong is en de motoriek nog niet helemaal goed ontwikkeld, dan is schrijven in scheerschuim een hele leuke en goede oefening. Spuit een flinke dot scheerschuim op een tafel en laat het kind daar letters of woorden in schrijven. Jij noemt een woord op, het kind ‘schrijft’. Bij lekker weer is schrijven met stoepkrijt of zand ook een leuke optie.

Schrijven maakt alles leuker

Met deze tips vind je binnenkort misschien zomaar liefdesbriefjes van jouw kind tussen je boterhammen of scoort hij een 10 op zijn moeilijkste vak met een zelfgeschreven… spiekbriefje! En hartje – Eva – hartje? Die zit hand in hand met hem op de bank. Zo zie je maar weer waar schrijven goed voor is 😉

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!