Squla
Voor alle vakken van de basisschool
Voor alle vakken van de basisschool
In de Nederlandse taal zijn door de jaren heen behoorlijk wat woorden overgenomen uit andere talen. Het gevolg hiervan is dat er soms verwarring kan ontstaan over de manier waarop een woord geschreven wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij woorden die th bevatten. Voornaamste reden hiervan is dat deze twee letters vaak uitgesproken worden als /t/. Hierdoor weet je kind mogelijk niet of hij th of t schrijft. Wil jij je kind hier een handje bij helpen? Dan bieden de voorbeelden op deze pagina vast en zeker uitkomst. Hier lees je namelijk alles wat je moet weten over woorden met th en t.
Als je kind wil bepalen of hij een woord met th of t schrijft, spreekt hij het woord mogelijk hardop uit. Dit werkt bij veel woorden, maar in dit geval niet. Dit komt doordat de combinatie th vaak uitgesproken wordt als t. Hierdoor denkt je kind mogelijk ten onrechte dat een woord een t bevat, terwijl dit eigenlijk th moet zijn.
Sommige mensen denken dat er vaste regels gelden voor het gebruik van th of t, maar dat is niet het geval. Woorden met zo’n combinatie staan namelijk bekend als weetwoorden. Als je kind wil weten hoe hij deze woorden schrijft, moet hij ze onthouden. Wanneer je kind vaak oefent met t of th, leert hij langzaam maar zeker hoe hij deze woorden schrijft.
Ondanks dat er geen vaste regels zijn voor th of t, zijn er wel diverse vuistregels. Zo eindigt een woord bijvoorbeeld nooit op -th. Sommige Engelse en Hebreeuwse woorden eindigen overigens wel op -th. Daarnaast komt er nooit th voor een medeklinker te staan. Bovendien schrijf je deze lettercombinatie nooit na een f of ch. Leer je jouw kind deze vuistregels? Dan kan hij beter bepalen of hij th of t schrijft.
Wil jij je kind helpen bij het oefenen van woorden met th en t? Dan is het handig als je een overzicht hebt van woorden die met t en th geschreven worden. Daarom vind je hieronder twee lijstjes: eentje met woorden met een t en eentje met woorden met th.
Woorden met een t
Woorden met th
Er zijn woorden waarin je overduidelijk een /t/ hoort, maar die je toch met th schrijft. Dit geldt bijvoorbeeld voor ‘apotheek’, ‘bibliotheek’ en ‘discotheek’. Het gedeelte -theek is namelijk een vast stukje. Slaagt je kind erin om dit te onthouden? Dan gaat hij nooit meer de fout in als hij gevraagd wordt om één van deze woorden op te schrijven.
Soms hoor je een /t/, maar schrijf je th. Je kind kan op Squla aan de slag met woorden als ‘thuis’, ‘thermoskan’, ‘bibliotheek’ en ‘marathon’. Los de rebus op, maak woorden met letters of zoek het woord bij het juiste plaatje. De spelling van t of th woorden is een kwestie van doen. Squla maakt het leren leuk!