Spelen met spelling. Onze 9 tips.

Sarah

Ai, soms gaat spellen best moeizaam en dan is het ineens helemaal niet zo leuk meer! En laten we eerlijk zijn: die-hard oefenen is gewoon saai. Maar het kan leuker als je er een spelletje van maakt. Met deze 9 tips kun je samen aan de slag en is jouw kind zo een spelkampioen!

Spel(l)en maar! Onze tips:

  1. Speel een potje ​Halli Galli​ met klanken: je zet een bel midden op tafel en vraagt je kind om zich te focussen op een bepaalde klank: bijvoorbeeld de ‘cht’ klank. Jij roept vervolgens een woord (bijv. ‘zacht’, ‘goed’ of ‘school’). Als de ‘cht’ klank voorkomt in het woord, moet hij zo snel mogelijk op de bel slaan. Zit de​ ​klank​ ​niet​ ​in​ ​het​ ​woord,​ ​dan​ ​mag​ ​de​ ​bel​ ​niet​ ​aangeraakt​ ​worden.  Wie o wie krijgt de meeste punten?!
  2. Dobbelen is leuk! Voor dit ​Dobbelspel ​heb je alleen een dobbelsteen, pen en papier nodig. Stap één is samen verzinnen welke klank er bij welk cijfer hoort. Bijvoorbeeld: 1 = een woord met een ei, 2 = een woord met een –ng, etc. Gooi de dobbelsteen en kijk wat voor woord jullie moeten opschrijven. Je kunt zelf ook mee doen, zo kunnen jullie elkaar na het opschrijven van een woord steeds controleren. 

    Tip: Kies hier klanken waar je kind moeite mee heeft, máár ook klanken die je kind al goed onder de knie heeft. Op die manier blijft het leuk, uitdagend en is het goed voor het zelfvertrouwen van je kind!
  3. Wat is er nu leuker dan gezellig samen een potje kwartetten? Probeer dit klankenkwartetspel eens! Hiermee oefent je kind spelenderwijs met de klank-woordkoppeling tijdens een leuk potje kwartet. Wie roept als eerste ‘kwartet‘?
  4. Heb je een echte creatieveling in huis, die houdt van knutselen? Dan kunnen jullie samen een poster maken met woorden waarin de moeilijke klanken zitten. Neem bijvoorbeeld ​‘au’​ en ‘​ou’ . Laat je kind twee posters maken: één voor de ‘au’ en één voor de ‘ou’. Zoek in tijdschriften, kranten of op het internet plaatjes van woorden met de ‘au’ of met de ‘ou’ en plak ze op de juiste poster. Schrijf vervolgens het juiste woord onder het plaatje. Hang de poster op een leuke plek in huis, bijvoorbeeld op een deur, de w.c. of op een prikbord. Iedere keer als je kind de poster ziet wordt hij weer even herinnert aan de klank!
  5. Speel samen het klassieke ​slangen- en ladderspel​, maar dan met de woorden-variant. Wie bereikt als eerste de top?
  6. Nu de herfst is aangebroken, is er niets gezelligers dan samen onder een dekentje een boek lezen. Het lezen van boeken stimuleert het taalgevoel van je kind en door woorden en zinnen regelmatig te zien, wordt je kind sneller beter in het spellen van die woorden! Help je kind door samen een boek van zijn AVI-niveau te lezen, maar lees hem ook een wat moeilijker boek voor. Zo vergroot de woordenschat en stimuleer je de wil om zelf ook zulke mooie boeken te kunnen lezen (of misschien wel schrijven!).
  7. Op ​Squla vind je veel gratis werkbladen om met spelling, lezen en taal te oefenen. Waaronder het ouderwetse ganzenbord in een nieuw (spelling)jasje.
  8. Wat bij ons thuis héél goed werkte was een old school houten letterbak. Het spellen van hun eigen naam en de zoektocht naar de juiste letters werkte voor mijn kinderen top.

    Welke letters heb je nodig voor het woord ‘boom’ en hoe schrijf je eigenlijk ‘auto’? Met de o’tjes ou of de a’tjes au? En voor ik het wist wilden ze hele verhalen schrijven en speurden we samen naar de juiste letters!
  9. Een ander succes is een zelfgeschreven verhaal, met bijvoorbeeld letters uit de letterbak of letters geknipt uit tijdschriften, op het kopieerapparaat leggen. Daar hebben ze wel even wat hulp bij nodig, maar zo hebben ze uiteindelijk het resultaat op één papier, zonder knip, plak en lijmresten. Leuk voor op de koelkast of extra trots boven hun bed!

En nog zoveel meer…

Zo zijn er nog talloze andere spelletjes te verzinnen. Het internet staat er bomvol mee! Er gaat een wereld voor je open. Deze spelletjes helpen om je kind te leren begrijpen waarom een woord zo gespeld wordt. Zo breng je samen het plezier in leren terug en speel je er tegelijkertijd op los!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!