Squla
Voor alle vakken van de basisschool
De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. Net als vrijwel iedere andere ouder kun jij je waarschijnlijk ook geen leven zonder meer voorstellen. Het gevolg hiervan is dat je kind ook al op jonge leeftijd in aanraking komt met een smartphone. Zo laat jij je kind misschien spelletjes spelen of filmpjes kijken op je mobiele telefoon of mogen ze bellen met opa en oma.
Is je kind inmiddels al wat ouder? Dan komt er ongetwijfeld een moment waarop hij je vraagt of hij een eigen mobiele telefoon mag hebben. Veel ouders worden overdonderd door deze vraag, waardoor ze niet goed weten wat ze moeten antwoorden. Dit komt misschien doordat je twijfelt of je kind oud genoeg is voor een mobiele telefoon. Op deze pagina helpt Squla je te bepalen wat een geschikte leeftijd voor een smartphone is. Verder leer je hier hoe jij je kind verantwoord om laat gaan met dit apparaat.
Wie denkt dat er een vaste leeftijd is waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen, heeft het mis. Je bepaalt namelijk helemaal zelf wanneer je kind zijn eerste smartphone krijgt. Toch krijgen veel kinderen hun eerste mobiele telefoon als ze naar de brugklas gaan. Ze moeten dan vaak ver fietsen, waardoor ouders het een prettig idee vinden als hun kind een mobiele telefoon heeft. Ze kunnen dan immers bellen als er iets is.
Ondanks dat veel kinderen een mobiele telefoon krijgen als ze naar de brugklas gaan, zijn er ook ouders die hun kind al in groep 8, of zelfs eerder, een smartphone geven. Dit wordt vooral gedaan om een kind alvast aan een telefoon te laten wennen. Ze leren omgaan met social media, dataverbruik en – als ze geen abonnement hebben – beltegoed. Hierdoor weten ze hoe een mobiele telefoon werkt als ze naar de brugklas gaan.
Er zijn ouders die twijfelen of hun kind klaar is voor een mobiele telefoon. Geldt dit ook voor jou? Dan bieden de onderstaande tips vast en zeker uitkomst.
Aan de hand van de beslissingen die je kind maakt, kun je goed inschatten of hij klaar is voor een mobiele telefoon. Als je kind goed nadenkt voordat hij iets doet, doet hij dit waarschijnlijk ook als hij zijn smartphone gebruikt. In dat geval kun je hem prima een smartphone toevertrouwen. Kinderen die vaak impulsief reageren, zijn nog niet altijd toe aan een mobiele telefoon. Zij denken misschien niet na voordat ze een appje sturen of op een link klikken, waardoor ze in de problemen kunnen komen.
Naast het gedrag van je kind kan ook jullie vertrouwensband je helpen om te bepalen of je kind klaar is voor een mobiele telefoon. Is je kind een open boek en deelt hij vrijwel alles met jou? Dan is er sprake van een goede vertrouwensband. Dit draagt bij aan de manier waarop je kind omgaat met bijvoorbeeld social media. Als hij tegen problemen aanloopt, is de kans groot dat hij jou om hulp vraagt. Kinderen die zich wat meer op de achtergrond houden, doen dit minder snel. Hierdoor kan je kind zich in de nesten werken dankzij zijn mobiele telefoon.
Het naleven van regels is een goede leidraad om te bepalen of je kind klaar is voor een smartphone. De kans is namelijk groot dat je regels voor telefoongebruik instelt wanneer je kind zijn eerste mobiele telefoon krijgt. Heeft je kind er in het dagelijks leven een handje van om de grenzen op te zoeken? Verwacht dan niet dat dit bij de regels voor het telefoongebruik ineens anders zal zijn. Als je kind zich aan regels en afspraken houdt die je met hem maakt, zou je kunnen stellen dat hij klaar is voor een eigen smartphone.
Oké, jullie hebben een keuze gemaakt en je kind heeft eindelijk zijn eerste smartphone. Wedden dat hij er zielsgelukkig mee is? Nu moet jij je kind alleen nog leren om verantwoord om te gaan met het toestel. Allereerst wil je dat hij er zuinig op is, want een smartphone kost veel geld. Vertel hem daarnaast dat hij niet zomaar alles moet delen op social media en voorzichtig moet zijn met privégegevens. Weet je niet precies hoe je dit doet? Dan komen de volgende tips van pas.
Voordat je kind zijn mobiele telefoon gebruikt, is het verstandig om een toegangscode in te stellen. Op deze manier heeft niet iedereen zomaar toegang tot het apparaat als je kind hem bijvoorbeeld ergens laat liggen of verliest. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een vingerafdruk om het toestel te ontgrendelen. Dit is een veilige keuze, maar het heeft niet de voorkeur als het de eerste mobiele telefoon van je kind is.
Als je kind sinds kort een eigen smartphone heeft, wil je als ouder waarschijnlijk nog een oogje in het zeil houden. In dat geval is het niet verstandig om alleen een ontgrendeling met vingerafdruk in te stellen. Je kunt de telefoon dan alleen ontgrendelen als je kind erbij is. Zorg er daarom voor dat de smartphone van je kind ook ontgrendeld kan worden met een pincode, zodat je altijd toegang hebt.
Kinderen die een eigen telefoon hebben, maken vaak een account aan op verschillende social media-platformen. Zo is de kans groot dat je kind binnen de kortste keren actief is op TikTok, Snapchat en Instagram. Om er zeker van te zijn dat je kind verantwoord omgaat met zijn telefoon, volg je hem op social media. Je kind zit hier misschien niet op te wachten, maar het is een goede manier om in de gaten te houden wat hij deelt.
Beperk je overigens niet alleen tot het volgen van je kind, maar verdiep je vooral ook in de privacy, trends en ontwikkelingen op het gebied van social media. Op deze manier verplaats jij je in de belevingswereld van je kind, want hij houdt zich hier ongetwijfeld ook mee bezig. Als jij je hier ook in verdiept, kun je hem helpen om ‘mediawijs’ te worden. Daarnaast is het leuk om te weten wat je kind bezighoudt.
Als je kind zijn eerste mobiele telefoon krijgt, is er voor jou als ouder een belangrijke rol weggelegd. Je moet er namelijk voor zorgen dat je kind mediawijs wordt. Dit doe je onder meer door hem te vertellen wat hij wel en niet online deelt. Beperk je overigens niet alleen tot het online-gedeelte, maar vertel je kind ook dat hij offline niet alles moet delen. Zo mag hij zijn pincode bijvoorbeeld niet aan anderen geven. Breng hem bovendien bij dat hij zijn telefoon niet zomaar aan iedereen uit moet lenen. Hier kan namelijk misbruik van gemaakt worden.
Twijfel je of je kind mediawijs is? Neem dan samen met hem deze tips door en check ons werkblad over mediawijsheid. Hierdoor leert je kind verstandig met het internet om te gaan. Wil je meer weten over mediawijsheid? In deze blog vertellen we je hoe je een nepprofiel herkent.
De meeste kinderen krijgen hun eerste telefoon als ze in groep 8 zitten of als ze naar de brugklas gaan. Twijfel je nog of je kind er eentje nodig heeft? Dan wil je misschien weten waarom een mobiele telefoon handig is. Daarnaast ben je ongetwijfeld benieuwd welke mobiele telefoon je voor je kind kiest. Squla zet je op het juiste spoor.
Sommige ouders geven hun kind simpelweg een mobiele telefoon omdat zijn klasgenootjes er ook eentje krijgen. Wil je hier niet maar zo in meegaan? Dan ben je vast benieuwd wat je kind aan een mobiele telefoon heeft. Daarom staan hier een paar redenen om je kind een telefoon te geven op een rijtje.
‘Ja, hij redt zich wel. Toch? Nee, hij is toch niet meegelopen met een vreemde? Maar waar blijft ie nou?!’ Herkenbare gedachten? Overweeg dan om je kind een telefoon te geven. Je kunt hem dan immers altijd bellen als je wilt weten waar hij is. Andersom is dit niet anders. Als je kind een mobiele telefoon heeft, kan hij jou namelijk bellen als er iets is. Ook kan hij je een berichtje sturen om te laten weten dat hij veilig is aangekomen. Hij kan je bovendien bellen om te vragen of het goed is dat er iemand komt spelen. Hierdoor ontdekt hij niet pas bij thuiskomst dat het eigenlijk toch niet uitkomt.
Hebben eigenlijk alle klasgenootjes een mobieltje? Dan is het misschien toch de moeite waard om ook een telefoon voor je kind te overwegen. De kans is namelijk groot dat er een appgroep is waarin belangrijke informatie met betrekking tot school gedeeld wordt. Als je kind de enige is die niet in deze groep zit, mist hij deze informatie. Bovendien kan hij zich buitengesloten voelen als de rest van zijn klas wel in de appgroep zit.
Een appgroep met klasgenootjes is bovendien leerzaam. In veel gevallen zit de leerkracht namelijk ook in de groep. Hij of zij kan het gesprek in goede banen leiden en ingrijpen als er ongepaste dingen worden gedeeld. Je kind leert op deze manier wat wel en niet oké is. Naast contact via een groepsapp kan je kind ook persoonlijk contact houden met klasgenootjes als hij een mobiele telefoon heeft. Dit is bijvoorbeeld handig als ze samen een opdracht voor school moeten maken.
Krijgt je kind zijn eerste mobiele telefoon als hij naar de brugklas gaat? Dan weet hij nog niet direct hoe hij hier goed mee omgaat. Daarom kiezen sommige ouders ervoor om hun kind in groep 8 al een smartphone te geven. Zodra ze naar de middelbare school gaan, hoeven ze er niet meer aan te wennen. (‘Oh ja, oeps, ik zou mama even appen waar ik ben’). Je kind weet bovendien hoe hij verantwoordelijk om moet gaan met een mobiele telefoon. Daarnaast zit hij niet meer voor niets op school als het eerste uur uitvalt, want dit wordt in de appgroep gecommuniceerd.
De meeste kinderen komen al (veel) eerder dan groep 8 in aanraking met een smartphone. Toch is het niet verstandig om ze heel veel eerder al een eigen mobiele telefoon te geven. Jonge kinderen weten namelijk nog niet precies hoe ze met het apparaat overweg moeten. Hierdoor kunnen ze er dingen mee doen waar je niet achter staat. Geef je kind daarom pas een eigen telefoon als je zeker weet dat hij er klaar voor is.
Is je kind klaar voor een mobiele telefoon? Dan wordt het tijd om er eentje te kopen. Omdat het aanbod nogal groot is, weet je misschien niet welke smartphone je voor je kind koopt. Aangezien veel kinderen nog niet bepaald zuinig zijn op hun spullen, is het zonde om een dure telefoon te kopen. Als je kind het toestel laat vallen, is hij misschien direct kapot en moet er een nieuwe komen. Vandaar dat veel ouders hun kind in eerste instantie een goedkope telefoon geven.
Als je kind niet bepaald zuinig is, kun je ook overwegen om hem eerst een tweedehands telefoon te geven. Dit kan bijvoorbeeld een toestel zijn dat je zelf niet meer gebruikt. Je hoeft in dat geval alleen een nieuwe simkaart te kopen, waardoor je een stuk goedkoper uit bent. Bijkomend voordeel is dat je weet hoe het toestel werkt. Dit maakt het een stuk makkelijker om mee te kijken dan wanneer je een nieuwe mobiele telefoon koopt die je niet kent.
Je kind is ongetwijfeld hartstikke blij als hij zijn eigen mobiele telefoon krijgt. Omdat de kans groot is dat hij de laatste jaren al regelmatig gebruik heeft gemaakt van jouw smartphone, denk je misschien dat je kind wel weet hoe een telefoon werkt. Toch kan het geen kwaad om wat extra aandacht te besteden aan het gebruik van een mobiele telefoon. Stel bijvoorbeeld regels op en maak afspraken. Om je op weg te helpen, staan hier tips, regels en afspraken op een rijtje.
Aan het gebruik van een mobiele telefoon zijn kosten verbonden. Het is handig om hier afspraken over te maken met je kind. Sommige ouders betalen de telefoonkosten voor hun kind, maar je kan ze ook splitten. Jij betaalt dan de ene helft en je kind de andere. Dit helpt hem bij het leren omgaan met geld. Bovendien ervaart je kind zo dat het niet vanzelfsprekend is dat hij dingen voor niets krijgt.
Bij nieuwe mobiele telefoons wordt tegenwoordig vaak een abonnement afgesloten. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor het gebruik van het toestel. Als je de kosten laag wilt houden, is sim only het overwegen waard. Je koopt het toestel dan los en sluit daarnaast een abonnement af. Dit is vooral handig als je kind zelf zijn telefoonabonnement moet betalen, maar jij de telefoon vergoedt.
Vergeet niet om met je kind afspraken te maken over de buitenbundelkosten. Leuk dat een vriendje in Italië zit, maar na 3 uur bellen is het voor de komende 4 maanden ‘finito’ met dat zakgeld. Je kunt dit voorkomen door in plaats van een abonnement voor prepaid te kiezen. Als het tegoed op is, kan je kind niet meer bellen.
Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind een telefoon van zichzelf te geven. Dit is een prima optie, want je hoeft in dat geval geen geld uit te geven aan een nieuw toestel. Je kunt er een prepaid simkaart in doen of een sim only abonnement afsluiten.
Voordat je een oude telefoon van jezelf aan je kind geeft, controleer je of het besturingssysteem up to date is. Bij oudere toestellen is dit niet altijd het geval en dat kan op den duur voor problemen zorgen. Kan je het besturingssysteem niet meer updaten? Geef je kind dan een ander toestel. Als je hem toch de verouderde telefoon geeft, zijn de gegevens op het apparaat mogelijk niet veilig.
Heb je geen oud toestel meer of is de software verouderd? Dan kun je een nieuwe telefoon kopen. Voor €200 euro koop je tegenwoordig al een prima smartphone. Staar je niet blind op de prijs, maar kijk ook naar de opslagruimte. De meeste kinderen maken namelijk veel foto’s en downloaden veel apps. Als je een telefoon met weinig geheugen koopt, zit hij snel vol en werkt hij mogelijk niet goed meer.
Het kan gebeuren dat je kind zijn telefoon laat vallen. Als het toestel op een harde ondergrond landt, is de kans groot dat hij beschadigd raakt. Vaak werkt hij nog wel, maar misschien zit er een barst in het scherm. Je hoeft dan niet direct een nieuwe telefoon te kopen, want je kunt het toestel laten repareren. Omdat dit vaak een duur grapje is, is het verstandig om met je kind afspraken te maken over reparatie.
Spreek bijvoorbeeld af dat hij een reparatie zelf betaalt als de schade is ontstaan door eigen schuld. Heeft hij zijn telefoon in de wc laten vallen? Dan zijn de kosten voor eigen rekening. Hij hoeft zijn telefoon namelijk niet te gebruiken als hij op de wc zit. Kan je kind weinig of niets doen aan de schade? Spreek dan af dat jij de reparatie betaalt of deel de kosten. Als het bedrag niet al te hoog is, kun je het ook voorschieten en je kind klusjes laten doen om zijn ‘schuld’ in te lossen.
Tip: controleer altijd je verzekering(en) voordat je een reparatie betaalt. Schade aan een telefoon kan namelijk binnen de dekking van een verzekering vallen. Geldt er een eigen risico? Dan betaal je de reparatie mogelijk gedeeltelijk of helemaal zelf.
Zodra je kind eenmaal een eigen smartphone heeft, is hij veel met dit apparaat in de weer. Wil je voorkomen dat hij urenlang met het toestel in zijn handen zit? Maak dan afspraken over de schermtijd. Op deze manier voorkom je dat je kind straks alleen nog maar oog heeft voor schermen en niet meer naar buiten gaat om met vriendjes en/of vriendinnetjes te spelen.
Sommige ouders stellen zelf vast hoe lang hun kind zijn telefoon mag gebruiken, maar je kunt dit ook in overleg doen. Vraag bijvoorbeeld aan je kind wat hij zelf een redelijke schermtijd vindt en probeer samen tot een akkoord te komen. Als jullie afspraken gemaakt hebben, zet je deze op papier. Gebruik hier bij voorkeur een schema voor en hang deze op een zichtbare plek in huis op. Je kind wordt zo dag in dag uit herinnerd aan de afspraken over de schermtijd.
Kinderen zijn soms zo verzonken in een spel of filmpje dat ze mogelijk vergeten dat ze al over de maximale schermtijd heen zijn. Gebeurt dit regelmatig? Installeer dan een app op zijn smartphone waarmee je een maximale schermtijd in kunt stellen. Als je kind zijn telefoon langer wil gebruiken, moet hij toestemming aan jou vragen.
Voor wat betreft het telefoongebruik van je kind is het ook verstandig om regels in te stellen met betrekking tot het tijdstip waarop hij het toestel gebruikt. Laat je kind vlak voor het slapengaan liever geen gebruik meer maken van zijn telefoon. Het blauwe licht dat dit apparaat uitstraalt, verstoort namelijk de aanmaak van melatonine. Je kind heeft hierdoor (veel) meer moeite om dromenland te bereiken dan wanneer hij in de avonduren niet naar een scherm tuurt.
De meeste kinderen houden hun telefoon het liefst 24/7 bij zich. Vandaar dat de smartphone vaak meegaat naar bed. Als je dit toestaat, is de kans groot dat je kind vlak voor het slapengaan toch nog even kijkt of hij appjes heeft of iets gemist heeft op social media. Wil je dit voorkomen? Spreek dan met je kind af dat hij zijn telefoon in de kast of op de keukentafel legt als hij naar bed gaat.
Als je kind zijn eerste telefoon krijgt, wil je als ouder voorkomen dat hij het toestel gebruikt voor ‘verkeerde’ dingen. Je kunt deze kans verkleinen door de smartphone in te stellen voordat jij hem aan je kind geeft. Zo hebben de meeste telefoons standaardinstellingen om ouderlijk toezicht in te stellen. Je kunt onder meer instellen dat je eerst toestemming moet geven als je kind een app wil downloaden of een in-app aankoop wil doen. Zo voorkom je dat er maar zo allerlei apps geïnstalleerd worden en hoef je niet bang te zijn dat jij straks opgezadeld wordt met torenhoge kosten.
Voor sommige ouders bieden de standaardinstellingen voldoende mogelijkheden, maar dit is niet altijd het geval. Gelukkig betekent dit niet dat jij je kind zijn gang moet laten gaan, want er zijn ook allerlei apps voor ouderlijk toezicht die je kunt installeren op de telefoon van je kind. Hiermee kun je in de gaten houden wat je kind allemaal uitspookt met zijn smartphone.
De meeste apps die op de telefoon van je kind staan, worden automatisch geüpdatet. Dit geldt niet voor de software, want je moet zelf akkoord geven voor deze update. Als je kind een melding krijgt met een software-update, klikt hij deze misschien weg. Zijn telefoon blijft gewoon werken, maar het is belangrijk dat de update uiteindelijk wel uitgevoerd wordt. Gebeurt dit niet? Dan kan dit ten koste gaan van de beveiliging van het toestel.
Krijgt je kind voor het eerst een telefoon? Spreek dan met hem af dat hij jou inlicht als er een melding in beeld verschijnt over een update. Je kunt er vervolgens zelf voor zorgen dat de update goed uitgevoerd wordt. Het is overigens geen probleem als je kind de melding wegklikt. Hij verschijnt na enige tijd namelijk nogmaals in beeld. Daarnaast kun je hem via de instellingen van de telefoon terugvinden.
Voor jou als ouder is een belangrijke rol weggelegd als je kind zijn eerste telefoon krijgt. Je moet hem namelijk op de hoogte brengen van de gevaren op het internet. Bespreek onder meer welke foto’s en filmpjes hij wel en niet op social media zet. Om te voorkomen dat hij ‘verkeerde’ dingen plaatst, kun je afspreken dat hij jou eerst toestemming vraagt voordat hij iets online plaatst. Als je kind eenmaal weet hoe hij met een telefoon om moet gaan, kun je hem hier langzaam maar zeker meer vrijheid in geven.
Vertel hem bovendien dat hij niet zomaar op alle linkjes moet klikken die hij op het internet tegenkomt. Doet hij dit wel? Dan kan er gevoelige informatie over je kind op straat komen te liggen, zoals zijn wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens. Als je kind toegang tot zijn bankrekening heeft via zijn telefoon, kan het zelfs voorkomen dat er geld gestolen wordt als hij op een link klikt. Reden genoeg om hem te wijzen op de gevaren van het internet. Hij zal in dat geval waarschijnlijk extra op zijn hoede zijn.
Kinderen die een eigen telefoon hebben, nemen deze waarschijnlijk ook mee als ze de deur uitgaan. Logisch, want op deze manier zijn ze ook buitenshuis bereikbaar. Als je het toestaat dat je kind zijn telefoon meeneemt, is het verstandig om afspraken te maken over het gebruik buiten de deur. Verbied hem bijvoorbeeld om zijn telefoon te gebruiken in het verkeer.
Gebruikt je kind zijn telefoon als hij loopt of op de fiets zit? Dan is hij voornamelijk op dit apparaat gefocust. Hierdoor heeft hij automatisch minder oog voor alles wat er om hem heen gebeurt. Dit kan grote gevolgen hebben. Zo kan je kind bijvoorbeeld een verkeersongeluk veroorzaken of zelf in een verkeersongeluk terechtkomen. Daarom is het verstandig om af te spreken dat je kind zijn smartphone niet mag gebruiken als hij deelneemt aan het verkeer.