Naar mate onze kinderen ouder worden krijgen ze steeds meer mee van alles wat zich in de wereld afspeelt. Ze zien op het nieuws allerlei vreselijke dingen, beseffen dat het echt is en vragen zich af wat zij kunnen doen om te helpen. Dat is zo mooi aan kinderen, ze oordelen niet en ze willen onvoorwaardelijk helpen om de wereld een stukje fijner te maken, bijvoorbeeld door zich in te zetten voor het goede doel. Daar kunnen wij als volwassenen een mooi voorbeeld aan nemen.
De donkere kant van de wereld
Het jeugdjournaal staat op en je kind ziet de ellende in de wereld voorbij komen. Natuurrampen, zieke kinderen, oorlog. Vaak roepen deze beelden veel vragen op bij je kind. Waarom hebben sommige kinderen die naar Nederland gevlucht zijn geen ouders meer? En waarom zijn er nog maar zo weinig haaien op de wereld? Waarom hebben sommige kinderen geen geld om bij een sportclub te gaan?
Praten over de wereldproblematiek
Het nieuws roept veel praktische, maar soms ook diepgravende vragen op bij je kind. Vragen die je als ouder nog wel eens voor een uitdaging stellen. Wil ik mijn kind al confronteren met zoveel narigheid? Welke informatie kan mijn kind al aan? Hoe bescherm ik ze tegen het verdriet van andere mensen? Luister naar je intuïtie en deel alleen de informatie met je kind die hij op dat moment emotioneel gezien aan kan qua leeftijd, inlevingsvermogen en relativeringsvermogen. Je weet als ouder bijna altijd perfect in te schatten waar de grens ligt van jouw kind. Vraag een uurtje nadat jullie gepraat hebben altijd nog even of er nog vragen zijn blijven hangen. Zo ja, maak samen het hoofd van je kind nog even helemaal leeg en sluit positief af.
Focus op het positieve
Geef je kind mee dat hij de wereld niet kan redden in zijn eentje, maar dat alle beetjes helpen. Zelfs een klein gebaar als een kaarsje opsteken en een lieve gedachte uitspreken helpt. Leg je kind uit dat met liefde veel problemen op de wereld op te lossen zijn. Je kind hoeft het niet op zijn of haar schouders te nemen. Leg uit dat een mooie wereld begint bij jezelf. Wees lief voor je naasten, maak geen ruzie, wees behulpzaam.
Na praten is het tijd voor: ACTIE!
Kinderen hebben een groot en open hart en leren er ontzettend veel van om een goede daad voor een ander te verrichten. Dit kan bijvoorbeeld door deelname aan een goededoelenactie. Kinderen leren dat het waardevol is om je te verbinden met anderen, dat je door samenwerking meer hulp kunt bieden. Bijkomende leerzame zaken zijn bijv. het tellen van geld en bewustwording van wat je met een bepaald geldbedrag kunt betekenen voor andere mensen. Ook het creatieve vermogen van je kind wordt aangeboord tijdens deelname aan een goededoelenactie; met welke verrassende activiteit haal ik het meeste geld op voor het goede doel? Je inzetten voor het goede doel kan veel plezier opleveren voor het hele gezin!
Welke goede doelen zijn er?
De lijst met goede doelen is eindeloos, keus genoeg! Neem de tijd om te kijken waar je kind of jullie als gezin veel belang aan hechten. Zijn jullie natuurliefhebbers of juist super sociaal en zetten jullie je graag in voor andere gezinnen of kinderen? Een aantal tips:
1. Het doneren van speelgoed; hiermee helpen jullie kinderen die opgroeien in gezinnen die zelf geen geld hebben om speelgoed te kopen.
2. Bewustzijn creëren door je kind een spreekbeurt te laten houden of werkstuk te laten maken over een goed doel. Je kind inspireert zo klasgenoten en leerkrachten om zich in te zetten
3. De juf of meester een tip geven over het inzetten van lespakketten over goede doelen in de klas van je kind. Iedereen in de klas zal na gaan denken over hoe hij de wereld een stukje mooier kan maken.
4. Het organiseren van een sponsorloop op school, met de hele klas. Alle kinderen halen samen geld op voor een gezamenlijk gekozen doel en hebben daarbij nog eens een ontzettend leuke sportieve dag; mooier kan het niet!
5. Met je school deelnemen aan de kinderpostzegelverkoop. Je kind leert hier veel van; ze dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het correct aanleveren van alle adresgegevens en betalingsgevens en ze kunnen er onderling een ware wedstrijd van maken wie de meeste adressen heeft op zijn lijst. Een beetje competitie zorgt alleen maar voor meer aandacht en geld voor het goede doel 😉
6. Rondgaan in je wijk met een collectebus voor jullie favoriete goede doel. Het is gezellig om dit samen met je kinderen te doen. Bijkomend voordeel is dat je je buren ook nog eens extra goed leert kennen en lekker samen buiten aan het wandelen bent. Jullie zullen er fris en opgeladen van thuis komen!
7. Zijn jullie echte natuurvrienden? Informeer eens bij jullie gemeente of er dagen worden georganiseerd waarop jullie stukken berm of bos kunnen ontdoen van zwerfafval. Je kind ziet meteen resultaat, dit werkt erg motiverend. Je kind heeft echt eer van zijn harde werk.
8. Een bezoek brengen aan het bejaardenhuis in je woonplaats. Ook dit is een goed doel; je kind maakt ouderen blij met een bezoekje, het is een prachtig medicijn tegen eenzaamheid.
Ook op Squla kan je kind nu iets doen voor het goede doel, namelijk de tijger-quiz spelen voor het Wereld Natuur Fonds. Zo leert je kind van alles over tijgers en het belang van het behoud van de natuur en de dieren. Voor ieder kind dat de tijger-quiz op Squla speelt doneert Squla € 0,15 aan het WNF. Je kind verdient ook muntjes op Squla. Deze muntjes kunnen worden ingewisseld als donatie voor het goede doel, waaronder WNF.