Squla
Voor alle vakken van de basisschool
Zodra je kind eenmaal een smartphone heeft, brengt hij veel tijd online door. Hij kijkt video’s op YouTube, deelt foto’s via Snapchat en Instagram, maakt filmpjes op TikTok en verstuurt berichten met Whatsapp. Omdat kinderen nog niet altijd even goed weten wat ze wel en niet online moeten delen, wil je als ouder misschien een oogje in het zeil houden. Veel ouders weten alleen niet precies hoe ze dit aanpakken. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina helpt Squla je te ontdekken wat je kind online doet.
Als jij je kind vrij opvoedt, wil jij je misschien niet te veel bemoeien met de zaken waarmee hij zich bezighoudt. Ondanks dat dit goed is voor zijn ontwikkeling, is het niet verstandig om de teugels altijd te laten vieren. Voor wat betreft internetgebruik is het beter om ze iets strakker aan te halen. Online kan je kind namelijk van alles doen. Wil je voorkomen dat je kind iets doet waar jij niet achter staat? Houd dan digitaal toezicht.
Digitaal toezicht houd je niet alleen om te voorkomen dat je kind online ‘verkeerde’ dingen doet. Je beschermt je kind namelijk ook door een oogje in het zeil te houden. Kinderen delen vaak van alles via het internet, zoals persoonlijke gegevens en foto’s. Zij zijn zich (nog) niet bewust van de gevolgen die dit kan hebben voor hun privacy op internet. Als je toezicht houdt, voorkom je dat wildvreemden van alles over je kind te weten kunnen komen. Je kind vult dan namelijk niet zomaar overal zijn gegevens in en dat komt zijn online privacy ten goede.
Als je kind minderjarig is, vind je als ouder misschien dat je het recht hebt om mee te kijken wat hij online allemaal doet. Dit is je goed recht, maar pak het tactisch aan. Zo is het niet altijd verstandig om je kind om zijn telefoon te vragen, al denken veel ouders dat dit een goede aanpak is. Heb je geen goede reden om de telefoon van je kind te controleren? Doe dit dan vooral niet, want er kan een vertrouwensbreuk optreden als je toch besluit om de telefoon van je kind te controleren. Ieder kind heeft namelijk recht op privacy en het voelt voor hem niet alsof hier sprake van is als je zijn telefoon telkens controleert.
Wie zijn kind niet tegen de borst wil stuiten, kan het beste zo onopvallend mogelijk controleren wat hij online doet. Kijk bijvoorbeeld eens over zijn schouder mee als hij op de bank of in de stoel zit. Als hij iets doet waar jij niet achter staat, valt dit je snel genoeg op. In plaats van onopvallend te kijken, kun je je kind ook vragen wat hij precies doet. Zit je kind in een groepsapp met klasgenootjes of vriendjes? Vraag dan eens wat ze zoal sturen en of er ook gekke dingen voorbij komen. Hierdoor kom je mogelijk al veel te weten over de dingen die je kind online allemaal doet.
Sommige ouders willen 24/7 weten waar hun kind zich bevindt. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je de locatie van je kind volgen. Je moet in dat geval wel een app met ‘geofencing’ op je smartphone hebben staan. Doordat de smartphone van je kind via GPS verbinding maakt met een satelliet, kun je in principe altijd zien waar je kind is. Er zijn zelfs apps waarbij je een gebied in kunt stellen waarin je kind moet verblijven. Zodra hij buiten dit gebied komt, gaat er een alarm af op je telefoon.
Op het eerste gezicht lijkt het misschien ideaal als je de locatie van je kind kunt volgen, maar er zit ook een groot nadeel aan. Je kind weet immers dat hij ‘gevolgd’ wordt en dat vindt hij ongetwijfeld niet leuk. Hierdoor gaat hij misschien dingen bedenken om dit te omzeilen. Zo laat hij zijn telefoon misschien in zijn kluisje op school liggen en gaat hij zelf op pad.
Er zijn overigens veel gezinnen waarvan de gezinsleden de locatie met elkaar delen. Ouders kunnen in dat geval zien waar hun kinderen zijn, maar kinderen zien ook waar hun ouders zich bevinden. Het voordeel hiervan is dat je dan makkelijk kunt zien of er al iemand thuis is of dat iedereen nog aan het werk is of op school zit. Jullie hoeven elkaar hierdoor niet constant te bellen om op de hoogte te blijven van ieders locatie.
Omdat het geen doen is om constant in de gaten te houden wat je kind op het internet doet, kun je hier hulpmiddelen voor gebruiken. Zo kun je op de meeste apparaten ‘parental control’ inschakelen. Maar hoe werkt dit precies? Hieronder lees je hoe je ouderlijk toezicht instelt op de bekendste browsers en besturingssystemen.
Browsers:
Besturingssystemen:
Let op: Instellingen voor SafeSearch en content filteren zijn alleen van kracht binnen Microsoft Edge. Als je kind hiervan op de hoogte is, kan hij een andere browser gebruiken om ouderlijk toezicht te omzeilen.
Let op: OpenDNS werkt alleen voor je eigen netwerk en op apparaten die hiermee verbonden zijn. Schakelt je kind wifi uit op zijn telefoon en maakt hij gebruik van 4G of 5G? Dan kan hij alsnog de sites bezoeken die je via OpenDNS geblokkeerd hebt.
Wil je voorkomen dat je kind uren achtereen op een smartphone of tablet zit? Dan kun je dit instellen. Hierboven las je al hoe je dit voor verschillende websites en besturingssystemen doet. Als het jou alleen om de schermtijd te doen is, zit je er misschien niet op te wachten om ook allerlei andere zaken in te schakelen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt een schermtijd-app downloaden. Benieuwd welke apps je hiervoor kunt gebruiken? Squla heeft er op deze pagina een aantal op een rijtje gezet. Bovendien krijg je hier tips met betrekking tot schermtijd.
Kinderen vinden het leuk om filmpjes te kijken. Vandaar dat ze vaak veel tijd doorbrengen op YouTube. Het nadeel van dit platform is dat je kind er ook filmpjes kan bekijken die minder geschikt voor hem zijn. Gelukkig is er een manier om te voorkomen dat je kind dit soort filmpjes onder ogen krijgt, want er is een kindervariant van YouTube. Op YouTube Kids kun je een schermtijd instellen en categorieën blokkeren die je niet geschikt vindt voor je kind. Ook zijn er categorieën voor de verschillende leeftijden.
Als je kind online iets op wil zoeken, is de kans groot dat hij hiervoor de zoekmachine van Google gebruikt. Je kind vindt waarschijnlijk snel wat hij zoekt, maar de resultaten zijn niet altijd geschikt voor kinderen. Wil je niet dat je kind websites bezoekt die niet geschikt zijn voor hem? Laat hem dan gebruik maken van kindvriendelijke zoekmachines, zoals Meestersipke.nl, Jeugdbieb.nl of Koekeltjes.nl. Het grote voordeel van deze zoekmachines is dat de resultaten alleen websites bevatten die geschikt zijn voor kinderen. Daarbij komt dat je kind via kindvriendelijke zoekmachines niet kan zoeken op onderwerpen die (nog) niet geschikt voor hem zijn.
Wie wil weten wat zijn kind online allemaal doet, kan soms ook ouderlijk toezicht instellen via de internetprovider waarbij een contract is afgesloten. Sommige providers bieden een gratis pakket voor ouderlijk toezicht aan aan hun klanten, maar soms moet je er een (klein) bedrag voor betalen. De betaalde versies bieden over het algemeen meer mogelijkheden dan de gratis versies.
Het instellen van ouderlijk toezicht via een internetprovider gebeurt vaak via de modem of router. Is dit gelukt? Dan is er vaak een filter actief. Bij de meeste providers werkt deze filter op basis van trefwoorden. Websites die één of meerdere van deze trefwoorden bevatten, worden hierdoor niet aan je kind getoond.
Een nadeel van ouderlijk toezicht via je internetprovider is dat je kind dit vrij makkelijk kan omzeilen. Dit kan bijvoorbeeld door een andere browser of een proxy te gebruiken. Omdat veel ouders denken dat hun kinderen hier geen verstand van hebben, lijkt ouderlijk toezicht via een internetprovider misschien ideaal. Toch zijn kinderen vaak slimmer dan je denkt, waardoor ouderlijk toezicht via een internetprovider niet altijd werkt.
Stel je ouderlijk toezicht liever niet via de browser, het besturingssysteem of je internetprovider in? Geen probleem, want je kunt je ook op externe aanbieders richten of apps downloaden. Om je hier wat meer inzicht in te geven, staan hieronder een aantal aanbieders en apps voor digitaal ouderlijk toezicht op een rijtje.
Veel ouders vinden het een nadeel dat ze apps voor ouderlijk toezicht op elk apparaat van hun kinderen moeten installeren. Met Circle is dit niet nodig, want je plaatst in dat geval een apparaat tussen je router en alle verbonden apparaten. Circle kan zo informatie filteren, waardoor je kind geen toegang kan krijgen tot schadelijke inhoud en websites en apps die niet geschikt zijn voor hem.
Als je voor Circle kiest, kun je als ouder de bijbehorende app op je smartphone installeren. In de app kun je apparaten aan gezinsleden toewijzen. Wil je een schermtijd instellen? Dan kost dit je aanzienlijk minder tijd. Je hoeft dit namelijk niet meer per apparaat in te stellen, want je kunt een schermtijd invoeren voor alle apparaten die aan één persoon gekoppeld zijn. Je kunt zelfs voor specifieke apps doorgeven hoeveel tijd je kind erop actief mag zijn.
Circle heeft de nodige voordelen, maar ook één groot nadeel. Het kost namelijk geld om gebruik te maken van deze software. Je krijgt overigens wel waar voor je geld, want Circle is bijzonder gebruiksvriendelijk. Zelfs ouders die weinig tot geen verstand hebben van technologie, kunnen met Circle de online veiligheid van hun kind(eren) garanderen.
Digitaal ouderlijk toezicht houden kan ook met Qustodio. Een groot voordeel in vergelijking met Circle is dat je de basisopties gratis kunt gebruiken. Als deze opties voor jou niet ver genoeg gaan, kun je upgraden naar de betaalde premium-versie. Hiermee kun je onder meer tijdslimieten instellen voor apps, bijhouden hoeveel tijd je kind doorbrengt op social media en zien waar de telefoon van je kind is. Wordt Qustodio gebruikt op een Android-apparaat? Dan kun je zelfs de telefoongesprekken en sms’jes van je kind inzien.
Wil je Qustodio gebruiken? Maak dan eerst een account aan en installeer de app op de apparaten waarop je ouderlijk toezicht wilt houden. De automatische filtertechnologie beschermt je kind tegen schadelijke websites en inhoud. Zodra de app geïnstalleerd is op de smartphone en/of tablet van je kind, stel je via het dashboard van Qustodio alle opties naar eigen voorkeur in. Dit kan niet alleen via de computer, maar ook via de Qustodio-app.
De meeste mensen kennen Norton als antivirusprogramma, maar Symantec – het bedrijf achter Norton – heeft ook software ontwikkeld voor ouderlijk toezicht. Wil je graag weten waar je kind online naar zoekt of welke video’s hij op YouTube aanklikt? Dan is Norton Family ideaal. Via deze software heb je bovendien toegang tot de locatie van je kind, kun je instellen hoeveel tijd hij apparaten mag gebruiken en wordt ‘slechte’ content geblokkeerd. Eens in de zoveel tijd ontvang je een rapport van Norton Family. Hierin kun je onder meer zien of je kind probeert geblokkeerde websites te bezoeken en welke sites dit zijn.
Aan het gebruik van Norton Family zijn kosten verbonden. Twijfel je nog of deze software iets voor jou is? Maak dan gebruik van de gratis proefversie. Hierdoor kun je gedurende 30 dagen ervaren hoe Norton Family werkt en wat je er allemaal mee kunt, zonder dat dit je geld kost. Als je overtuigd bent, sluit je een abonnement af. Om de kosten te drukken, kun je eventueel voor een antivirusscanner van Norton kiezen in combinatie met Norton Family. Doordat je meerdere diensten afneemt, ben je vaak goedkoper uit.
Online ouderlijk toezicht houden kan ook met behulp van Kliksafe. Deze software is minder uitgebreid dan de bovenstaande opties, maar wordt desondanks toch veel gebruikt door Nederlanders ouders. Dit komt vooral doordat de software een erg sterke, Nederlandse internetfilter heeft. Hierdoor kun je voorkomen dat je kind bijvoorbeeld pornografische sites bezoekt. Om te bepalen welke sites wel en niet geschikt zijn voor kinderen, werkt Kliksafe met een white- en blacklist. Je kunt zelf ook filteropties aan- of uitzetten, waardoor je zelf in de hand hebt welke sites je kind wel en niet kan bezoeken.
Google Family Link is ook een goede optie als je in de gaten wilt houden wat je kind online allemaal doet. Wil je kind bijvoorbeeld een nieuwe app installeren op zijn smartphone? Dan moet je hier als ouder eerst toestemming voor geven als je Google Family Link gebruikt. Bovendien kun je met behulp van deze software instellen welke YouTube-filmpjes je kind wel en niet kan kijken. Het instellen van een schermtijdlimiet is ook mogelijk als je deze software gebruikt.
Via Google Family Link stel je niet alleen in welke content je kind wel en niet kan en mag zien, maar bescherm je ook zijn online privacy. Zo kun je als ouder bijvoorbeeld bewuste keuzes maken over de gegevens van je kind. Daarnaast is het mogelijk om het account van je kind en zijn gegevensinstellingen te beheren. Een andere handige functionaliteit van Google Family Links is dat je de batterijduur van de smartphone van je kind in de gaten kunt houden. Extra groot voordeel van deze software is dat het gratis is voor Android- en iOS-apparaten.
De term ‘parental control’ is in principe een verzamelnaam voor alle tools die je als ouder kunt gebruiken om te bepalen wat je kind wel en niet mag doen op het internet. Je stelt bijvoorbeeld in welke content niet getoond mag worden en wat de maximale schermtijd is. In het Nederlands gebruiken we vaak ‘ouderlijk toezicht’ in plaats van ‘parental control’.
Ja, je mag de telefoon van je kind controleren. Vergeet alleen niet dat ook kinderen recht op privacy hebben. Controleer de telefoon van je kind daarom alleen als je hier een reden voor hebt. Als je hem ook controleert zonder dat je hier een (goede) reden voor hebt, kan dit jullie vertrouwensband beschadigen.
Er zijn verschillende manieren waarop je digitaal ouderlijk toezicht kunt houden. Je kunt de telefoon van je kind controleren, maar ook software of apps installeren. Als je voor de laatste optie kiest, kun je instellen welke websites je kind wel en niet mag bezoeken. Software en apps voor digitaal ouderlijk toezicht kunnen je bovendien helpen om de online privacy van je kind te beschermen.
Wie digitaal ouderlijk toezicht wil houden via software of een app, heeft meerdere opties. Circle, Qustodio, Norton Family, Kliksafe en Google Family Link zijn bekende voorbeelden. De functionaliteiten van deze software en apps voor digitaal ouderlijk toezicht kunnen per partij (sterk) verschillen.
Ja, er zijn manieren om online ouderlijk toezicht te houden zonder dat je hier kosten voor maakt. Google Family Link is een voorbeeld van een gratis app voor online ouderlijk toezicht. Deze app is overigens alleen geschikt voor Android- en iOS-apparaten.
Om de locatie van je kind te volgen, kun je software of een app voor digitaal ouderlijk toezicht gebruiken. Zodra je de software of app geïnstalleerd hebt, zie je waar je kind zich bevindt. Norton Family is een voorbeeld van software waarmee je de locatie van je kind kunt volgen.