Squla
Voor alle vakken van de basisschool
Alle ouders wensen hun kind niets minder dan het allerbeste toe. Je wenst je kind toe dat het stevig in eigen schoenen komt te staan, het beste uit zichzelf leert te halen en van zichzelf leert houden. Onderzoek toont aan dat het je kind kan helpen om aandacht te schenken aan het aanleren van een groei mindset. Je leert je kind hiermee dat succes niet zomaar op je af komt, maar dat je er hard voor moet werken, veel voor moet oefenen en flink voor moet doorzetten. Je kind kan hier een leven lang profijt van hebben en een grote liefde voor leren ontwikkelen. Lijkt het je interessant om je kind hier iets over te leren? Lees verder voor tips om je kind een heldere uitleg te geven over wat een groei mindset nu precies is en wat je eraan kunt hebben in je leven.
Je mindset is de wijze waarop je denkt over je intelligentie en je mogelijkheden en over de veranderbaarheid daarvan. Carol Dweck, de grondlegster van de mindset-theorie, onderscheidt twee soorten mindsets. De vaste mindset: deze mensen denken dat hun intelligentie vanaf hun geboorte vaststaat en dat ze deze niet kunnen laten groeien. De groei mindset: deze mensen denken dat ze slimmer kunnen worden en hun brein kunnen laten groeien door uitdagingen aan te gaan. In onderstaande poster zijn de verschillen weergegeven tussen een vaste mindset en een groei mindset. Bekijk deze afbeelding samen. Lees de tekst en bekijk de afbeeldingen: wat roepen ze voor gevoel op bij je kind. Wordt de aandacht van je kind getrokken naar de linkerkant of naar de rechterkant van de poster? Leg aan je kind uit dat de Q op de linkerkant van de poster kan helpen bij het leren van iets nieuws. Deze Q gelooft er namelijk in dat hij elke dag weer een beetje slimmer kan worden!
Iemand met een groei mindset gelooft erin dat het brein elke dag kan groeien. Uit onderzoek blijkt ook dat het brein veranderbaar is. Door het aangaan van nieuwe uitdagingen en het leren van nieuwe dingen legt je brein telkens nieuwe en sterke verbindingen. Je kunt dit principe op een beeldende manier uitleggen door middel van het maken van een wol-bol met lijm en een ballon. Bekijk dit filmpje voor een duidelijke instructie. Leg tijdens het maken uit dat je hersenen nieuwe en sterke verbindingen leggen als je uitdagingen aangaat en nieuwe dingen leert. Je brein groeit elke dag! Hoe meer uitdagingen je aan gaat, hoe sterker het netwerk van verbindingen wordt. Dit geldt ook voor de wol-bol die jullie maken: hoe meer draden je over elkaar heen wikkelt, hoe steviger het eindresultaat zal worden. Laat de bol een aantal dagen drogen en hang deze op een centrale plek op. Het is een mooie reminder in huis om elke dag even aandacht te besteden aan het sterker maken van het brein van je kind.
Eén van de belangrijkste kenmerken van een groei mindset is ‘doorzetten’. Iemand met een groei mindset geeft niet op. Tegenslagen worden juist gezien als extra uitdaging; hier word je alleen maar sterker van! Leg dit principe uit aan je kind door op de trap in jullie huis (of een andere trap buitenshuis) op acht verschillende traptreden obstakels te leggen in de vorm van kleine, ingewikkelde opdrachten die net buiten de comfortzone van je kind liggen. Denk bijvoorbeeld aan een rebus, een sudoku-puzzel of een som. Bij het oplossen van elke puzzel ontvangt je kind een letter. Lukt het nog niet? Stimuleer je kind om toch door te zetten. Benoem het fijne gevoel dat hoort bij het bereiken van een doel en benoem ook het gevoel dat hoort bij het aangaan van een uitdaging. Je kunt soms gefrustreerd raken, boos worden of bang zijn om te falen. Dit hoort erbij en is ok. Als je kind alle acht de opdrachten heeft voltooid en alle letters heeft verzameld, dan mag er bovenaan de trap een poging gedaan worden om een zin te maken van alle losse letters. Je kind zal blij en trots zijn bij het uitspreken van de acht letters die de zin vormen: ‘IK KAN HET’.
Voor jonge kinderen kan het leuk zijn om samen deze video te bekijken. In deze video ontdekt een kuikentje dat je erg veel treden moet beklimmen om je doel te behalen en dat het klimmen een kwestie is van vallen en weer op leren staan. In het echte leven is dat ook zo en juist daarom is leren doorzetten zo ontzettend belangrijk!
De kern van de groei mindset is de overtuiging dat je erin gelooft dat je elke dag weer opnieuw kunt groeien. Het is interessant om te achterhalen hoe je kind op dit moment denkt over groeien. Wat betekent ‘groei’ eigenlijk? Op wat voor manieren kun je als mens groeien? Groeien je hersenen ook elke dag op school? En thuis? Om het onderwerp ‘groei’ tastbaar en zichtbaar te maken zouden jullie samen bijvoorbeeld kiemgroenten kunnen laten groeien. Kiemgroenten groeien binnen een week al uit tot eetbare spruiten en dit lukt bijna altijd. Vraag je kind tijdens het groeiproces van de kiemgroenten wat er voor hem, haar of hen nodig is om je hersenen te laten groeien? Leg uit dat dit voor iedereen anders kan zijn. Help je kind eventueel door voorbeelden te geven van begeleiding bij het aangaan van uitdagingen (bijvoorbeeld samenwerken met een leeftijdsgenoot of de hulp van een volwassene die je toespreekt met positieve, coachende woorden). Vertel ook eens hoe jij het beste leert en daar telkens weer van groeit. Jouw succes –én faalervaringen zijn goud waard voor je kind. Sluit af met een lunch: een broodje gezond met jullie zelfgekweekte kiemgroenten. Op naar het volgende groeiproces!
Tijdens het oefenen op Squla wordt je kind ook gestimuleerd om een groei mindset aan te nemen. Als er bijvoorbeeld een vraag fout wordt beantwoord dan mag je kind deze gewoon opnieuw proberen te beantwoorden. Als je fouten maakt, dan is dat een teken dat je iets doet wat je nog niet helemaal beheerst en daar wordt je brein nu juist ontzettend sterk van!
Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!