Kies je groep
Peuters
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Alle vakken
Kies je groep
En dan ineens is het zover: de eerste schooldag. Je kind voor het eerst in de onderbouw, groep 1. Pas vier jaar oud en dan al in de schoolbanken. Groep 1 is voor de ouders soms nog wel spannender dan voor de kinderen. Waar kun je allemaal rekening mee houden als je kind naar groep 1 gaat?
De meeste scholen hebben wen-dagen. Fijn voor het kind én de ouders. Zo kunnen jullie al een beetje vertrouwd raken met het gebouw, de klas en de leerkrachten. Je kind legt alvast contact met de kinderen in de klas (en vrees niet: dat gaat vast makkelijker dan je denkt!), en went meteen ook aan het afscheid nemen. Tip: houd het afscheid kort. Het is beter om dat moment niet te rekken, ook al moet je kind misschien huilen. Voor je het weet, zie je je kind even later door het raam al helemaal opgaan in zijn of haar nieuwe omgeving. Wat misschien helpt: alle ouders hebben dit gevoel ervaren, en alle kinderen ook. Het went, echt waar, voor iedereen!
De meeste kinderen vinden het fijn om te weten wat ze kunnen verwachten. Hoe ziet een dag op school er zo’n beetje uit? Wie komt me straks ophalen? Ga ik dan naar huis of naar de naschoolse opvang? Bespreek met je kind vóór de eerste schooldag wat er te wachten staat. Stel vooral ook vragen, bijvoorbeeld of je kind het spannend vindt, en neem eventuele twijfels weg. Door alles goed met je kind door te nemen, voelt je kind zich ook serieus genomen. Er zijn ook diverse leuke leesboekjes over de eerste schooldag om voor te lezen.
Een nieuwe lunchtrommel, een echte eigen rugtas – ze helpen allemaal bij het uitkijken naar de eerste schooldag. Het zijn cadeautjes vol voorpret, en ze maken de eerste schooldag extra speciaal. Je kind komt zelfverzekerd en trots voor de dag met al deze spulletjes die zelf zijn gekozen! Tip: zorg ook voor een duidelijk naamlabel op alle spulletjes (die je kind zelf ook herkent), bijv. met een afbeelding/pictogram erbij.
In groep 1 leren de kinderen spelenderwijs al een hele hoop dingen! Je kind gaat letters en cijfers herkennen, soms al een beetje schrijven (natekenen) en tellen. Ook wordt er in het kringgesprek door iedereen iets verteld. Daar zijn flink wat mondelinge vaardigheden voor nodig! Daarnaast mogen de kinderen in groep 1 naar hartenlust hun creativiteit uiten. Lekker knutselen, tekenen, met verschillende materialen aan de slag! Maak alvast maar wat plek op die koelkast voor al deze kunstwerken…
Natuurlijk wordt in groep 1 niet alleen het hoofd getraind, en komen ook de coördinatie en het lichaam aan bod. Informeer of gymschoenen gewenst zijn. Bij mooi weer wordt er buiten gespeeld en bij regen binnen in de gymzaal. Het is voor je kind fijn als hij zelf oefent om de kleding aan en uit te trekken dit schooljaar. Op naar meer zelfstandigheid! Tip: doet je kind de schoenen soms verkeerd om aan? Zet pijltjes of een gezichtje aan de binnenkant. Zo kan je kind zelf de schoenen aan doen.
Veel van de lesjes in groep 1 gaan over regelmaat en ritmes. Bijvoorbeeld: hoe verdelen we de dag in dagen, en welke dagen zijn dat? Hoe is de verdeling op een dag? Hoe ziet een jaar eruit en welke hoogtepunten (verjaardagen, feestdagen) zijn er? Wat zijn de seizoenen en hoe merk je dat die van elkaar verschillen? Je kind leert de grote zaken op te delen in kleinere delen. Ook de schooldag wordt in blokjes verdeeld.
Niets is leuker dan samen met je kind oefenen met wat hij of zij op school net nieuw heeft geleerd. Kinderen leren van oefenen het allermeest! De rol van de ouders is hierin heel belangrijk. Bedenk leuke vragen voor je kind. Vraag bijvoorbeeld hoeveel knuffels er in bed liggen, welke kleur de bank heeft, welke dag het vandaag is, hoeveel dagen de week heeft, enzovoort. Of speel samen Squla voor groep 1! Daar leert je kind door filmpjes en quizzen een hele boel vaardigheden die van pas komen in groep 1.
Geen reclame, geen chatfuncties; puur verantwoorde, vrolijke games waar je kind al spelend van leert.
Elk spelletje op Squla is gemaakt door experts, ondersteund door ouders en kinderen.
Squla is er voor peuters tot en met kinderen in groep 8. In elke groep wordt het niveau een stapje uitdagender.
Daan (ouder)
We hebben nu Squla een jaar of 5 en we zijn er nog steeds blij mee. Sluit goed aan op de lesstof van school. Perfect als aanvulling. De kinderen vinden het extra vak check-dit erg leuk!
Suzanne (leerkracht)
Er is heel veel oefenmateriaal en het spreekt kinderen aan. Je kunt differentiëren en er zitten ook leuke andere onderdelen bij, zoals tekenen, muziek of een nieuwsquiz!
T. (groep 6)
Ik vond tafels eerst moeilijk, maar nu kan ik het in een keer. Als ik Squla een cijfer mocht geven, geef ik een dikke 10+.
Nick (ouder)
Onze zoon vindt het erg leuk om te spelen met Squla. Trapsgewijs leert hij steeds meer. Het geeft een goed gevoel dat de “schermtijd” nu ook nog nuttig gebruikt wordt.
Henk (leerkracht)
Alle kinderen werken met plezier op Squla! Ik zet het in als extra werk, maar de kinderen ervaren het niet zo. Ze vinden het juist leuk! Voor mij moet het extra werk in de klas leuk en leerzaam zijn. Dit is beide onderdeel van de Squla-methode.
P. (groep 5)
Ik kan zelf kiezen wat ik doe, bijvoorbeeld: ik vind breuken moeilijk en hier kan ik het zelf goed oefenen!
Krista (ouder)
Squla is duidelijk, leerzaam, overzichtelijk en leuk. Mijn zoon geniet er zichtbaar van. Het ‘ren spelletje’ en de cadeautjes die je kunt ‘kopen’ zijn een extra stimulans..
Benjamin (leerkracht)
Het niveau past zich gemakkelijk aan. De kinderen kunnen voor zichzelf bezig zijn. Squla maakt gebruik van filmpjes en games. Dit past precies in de wereld van kinderen.
Wanneer ik het woord ‘Squla’ laat vallen, zijn alle ogen van de klas naar mij gericht. Wachtend totdat ik vertel dat ze aan de slag kunnen.
– K. (groep 4)
Aan elke einde van een opdracht is er altijd een minigame en dat is leuk!