Zo krijgt je kind genoeg beweging vanuit huis!

Juf Shelby

Nu kinderen tijdens de Coronacrisis opnieuw niet naar school of de sportclub gaan en er geadviseerd wordt om zoveel mogelijk binnen te blijven beweegt je kind veel minder dan voorheen. Terwijl we weten dat bewegen heel belangrijk is voor de ontwikkeling en concentratie van kinderen. In dit blog geeft ik je tips hoe je binnen toch kunt bewegen met je kinderen, ook op een paar vierkante meter.

Bewegen is belangrijk

Door te bewegen leren kinderen nieuwe dingen en kunnen ze tegelijkertijd hun energie kwijt. Beweging is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, het helpt kinderen beter te concentreren en stimuleert ook de hersenen. Bovendien geeft het kinderen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. De Gezondheidsraad adviseert voor kinderen om per dag 60 minuten te bewegen. Hieronder vallen ook dagelijkse bewegingsactiviteiten zoals traplopen, boodschappen doen, in de tuin werken of klusjes doen.

Spier en bot versterkende oefeningen voor kinderen

Naast dagelijks een uur bewegen, wordt ook voor kinderen 2x per week een spier of bot versterkende activiteit geadviseerd. Dit wordt vaak vooral door sporten zoals zwemmen, voetbal, turnen of ballet gestimuleerd.

  • Botversterkende activiteiten zijn erop gericht om kracht, uithoudingsvermogen en de omvang van de spieren te verbeteren. Vaak met behulp van belasting van het eigen lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: springen, traplopen, wandelen, dansen, hardlopen.
  • Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de balans terwijl iemand staat of beweegt, zoals op één been staan of een voorwerp van de grond oprapen. Voorbeelden zijn yoga, ballet, TaiChi, of turnen.

Zeker nu je kind in deze Coronacrisis niet naar zijn/haar sportclub kan, waar veel van deze oefeningen aan bod komen, kun je dit soort oefeningen thuis doen. Vraag je kind om een demonstratie te doen van de voetbal warming-up, turnles of balletles en doe zelf ook mee!

Motiveren om te bewegen

Kijk eens mama, wat ik kan!’ hoor je jonge kinderen soms 10x roepen als ze van de glijbaan gaan. Ook oudere kinderen genieten er nog steeds van als je geïnteresseerd bent in zijn/haar prestaties of kunstjes. Laat je kind zien dat je belangstelling hebt voor de kunstjes die hij/zij kan en geef veel complimentjes. Dat motiveert! En geef natuurlijk ook zelf het goede voorbeeld. Doe samen een thuis workout of sport oefening. Beweeg dus ook zelf, dan gaat je kind je makkelijker nadoen.

Bewegen en leren

Er zijn veel onderzoeken gedaan over de rol van beweging bij het leren. Uit diverse onderzoeken (o.a. van Richard Bailey) blijkt dat je makkelijker leert en de dingen beter en langer onthoudt als je beweegt tijdens het leren. Eigenlijk heel logisch want kinderen ontdekken de wereld namelijk vooral via hun lichaam. Bij de meeste schoolopdrachten voor rekenen, taal of logisch denken wordt de linkerhersenhelft van kinderen gebruikt. Bij bewegen gebruik je juist de rechterhersenhelft. Door middel van bewegen te combineren met schoolopdrachten maken leg je verbindingen tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Je onthoudt het hierdoor makkelijker, beter maar ook langer!

Leuke beweegtips voor de lesstof

Veel lesstof van de basisschool kun je op een creatieve manier omzetten naar een beweegactiviteit. Leerzaam, maar ook vooral heel leuk! Bijvoorbeeld:

  • Hang rijtjes met woordjes aan een waslijn en laat kinderen met een bal gooien naar het rijtje wat ze lezen.
  • Oefen de tafels op de trap, iedere traptrede is een tafelsom.
  • Estafette met vragen: laat aan de ene kant van de kamer de vragen lezen en aan de andere kant van de kamer opschrijven.
  • Zet bekers, stoelen of lege flessen neer als een parcours. Laat gedurende het parcours op verschillende plekken een schoolopdracht maken.
  • Springen op de getallenlijn: spring van 13 naar 73 in sprongen van 10. Dus bij elke sprong: 13 – 23 – 33 – 43 etc.
  • Tafels of sommen oefenen tijdens het overgooien met een bal. Jij gooit de bal naar je kind en geeft een som op. Je kind vangt de bal en moet tijdens het vangen het antwoord geven.
  • Maak een hinkelbaan en laat je kind naar het juiste antwoord van een som toe hinkelen.

Beweegactiviteiten voor binnen

Behalve de lesstof bewegend te leren, kun je beweging ook inzetten als tussendoortje of energizer. Door tussen 2 verschillende schoolvakken even te bewegen, kun je daarna weer beter focussen.

  • Mikken: speel basketbal door knuffels te gooien in de wasmand of een kartonnen doos. De één houdt de wasmand vast en de ander gooit. Om het moeilijker te maken kun je de wasmand laten bewegen.
  • Speurtocht in huis: maak een speurtocht met briefjes waar diverse beweeg opdrachten op staan.
  • Maak een hindernisbaan door de woonkamer van banken, tafels en andere spullen die in huis staan.
  • Schatzoeken: verstop in huis een knuffel of ‘geheime schat’ die je kind moet gaan zoeken. Door verschillende ‘hints’ en opdrachten op te lossen.
  • Ballonnen: met ballonnen kun je heel veel leuke beweeg activiteiten in huis doen. Ballon hooghouden, ballon tennis, overgooien zonder de grond te raken, hooghouden. Of wissel af door met met je voeten of je hoofd een ballon hoog te houden.
  • De 1 minuut challenge: Bedenk een beweeg challenge voor 1 minuut. Kun jij langer dan 1 minuut op je handen staan? Hoeveel ballonnen kun je in 1 minuut opblazen? Hoeveel kleren kun je in 1 minuut aantrekken?
  • Dansen: kijk een danstutorial op Youtube. (Just Dance, of Kinderen voor Kinderen hebben veel tutorials).
  • Gymlessen voor thuis, kijk eens deze videolessen van Gymspiratie.

Dansend je toetsen door

Vanaf 4 januari kun je met Squla dansend je toetsen door. In het vak toetsen op Squla, vindt je kind leuke dansfilmpjes om de concentratie hoog te houden! Zo oefent je kind de lesstof én blijf hij in beweging. Gewoon, vanuit de woon- of slaapkamer!

Geraadpleegde bronnen:
Kenniscentrum Sport en Bewegen, https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/
Alles over sport, https://www.allesoversport.nl/artikel/hoeveel-moet-een-kind-bewegen/
Onderwijs maak je samen, https://www.onderwijsmaakjesamen.nl/actueel/leren-doe-je-met-je-lijf/

Dit blog is geschreven door Shelby Vos-van Andel, leerkracht en intern begeleider in het basisonderwijs.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!