Squla
Voor alle vakken van de basisschool
Veel structuur of juist veel vrijheid, een creatieve inslag, maandelijkse vieringen, ontdekkend leren of toch extra focus leggen op samenwerking? We hebben in Nederland een gevarieerd aanbod in onderwijsmethodes. Hartstikke fijn, maar veel keuze kan soms ook twijfel zaaien…Welke vorm van onderwijs past nu het beste bij jouw kind en waar moet je allemaal op letten? Hoe komt jouw kind het beste tot bloei; lees snel verder en ontdek!
Los van de keuze voor een specifieke onderwijsmethode is het in de eerste plaats goed om je af te vragen of het voor je kind belangrijk is om dicht bij huis naar school te gaan. Daarna komen de overtuigingen en wensen van jou als ouder aan bod. Is er een school in jullie nabije omgeving die daarbij aansluit? Het is goed om na te denken over het feit dat de veiligheid en het comfort van een school dichtbij huis voor sommige kinderen zwaarder kan wegen dan de vorm van onderwijs. Maar ook andersom kan het geval zijn: misschien zie jij als ouder op tegen een lang stuk rijden in de ochtendspits, maar biedt die ene school op 10 kilometer afstand wel nét datgene waar jouw kind behoefte aan heeft.
In Nederland bestaan er diverse vormen van basisonderwijs: er is een rijk aanbod! Er is bijna voor iedereen wel een school die aansluit op de behoeftes en overtuigingen. In de eerste plaats kunnen we het basisonderwijs ‘opdelen’ in het regulier onderwijs en het speciaal onderwijs. Binnen het reguliere basisonderwijs kun je vervolgens nog 2 keuzes maken:
Het is belangrijk om het aanbod en de onderwijsmethodes van de diverse scholen in jullie omgeving goed te kennen, maar het is nóg belangrijker om de wensen en behoeftes van je kind te (blijven) onderzoeken. Maakt je kind graag zijn eigen keuzes? Dan is het Dalton-onderwijs wellicht passend. Denkt en werkt je kind graag op een creatieve manier? Dan is de Vrije-school wellicht passend. Werkt je kind graag samen in groepsvorm? Dan is het Jenaplan wellicht passend. Leert je kind sneller door zelf op onderzoek uit te gaan? Dan is Ontwikkelingsgericht-onderwijs wellicht passend. Houd er bij het maken van je keuze ook rekening mee dat er binnen de diverse scholen en onderwijsmethodes ook een overlap is in aanpak en aanbod.
Let goed op zowel de gedrags – en karakterkenmerken van je kind als op zijn manier van leren. Elk kind heeft weer verschillende hulp(middelen) nodig om tot leren te komen. Dit hoeft ‘m niet altijd te zitten in een bepaalde methode, ook een gevoel kan overheersen en je kind veel brengen. Als de Dalton-school bij jullie in de straat nu qua methode niet hélemaal perfect aansluit bij jullie kind, maar de sfeer op de school ontzettend warm en veilig voelt voor jouw kind, dan kan dat ook de doorslag geven. Onthoud dat een kind zich eerst veilig moet voelen om überhaupt tot leren te komen. Maak de schoolkeuze dus niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart!
Maar wat nu als het heel anders loopt op de basisschool (en onderwijsmethode) die jullie met zorg hebben uitgekozen? De eerst stap is om te kijken hoe jullie op deze school, binnen deze onderwijsmethode, voor een gelukkiger kind kunnen zorgen. De tweede stap is om dit te evalueren en bij gebrek aan vooruitgang breder na te denken over waar en hoe jullie kind beter tot bloei kan komen. Een geheel nieuwe leeromgeving, een verhuizing naar een nieuwe school, kan wellicht een verrassende invloed hebben. Denk met een open vizier en boven alles: denk vanuit de behoefte van jullie kind!
Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!