Verveling: super vervelend of juist heel leerzaam?

Suzanne

Ik weet niet wat ik moet doen mama, heb jij een idee? Verveling is iets dat bij de meeste kinderen een gevoel van onvrede oproept en soms bij jou als ouder enige irritatie op kan wekken. Want dat huis staat toch helemaal vol speelgoed? En de zon die schijnt toch? Waarom slaat dan toch die verveling toe? In dit blogbericht meer over de kracht van verveling en tips om de verveling op school en thuis samen te overwinnen!

Verveling is een positief signaal

Verveling is een emotionele staat van zijn waarin je moeite ervaart om je te verbinden aan een activiteit of actie. Vaak zijn we, juist als we ons vervelen, op een punt gekomen waarop we ons echt zouden kunnen ontspannen; er is op dat moment niets dat echt moet. Vooral in een drukke periode met veel huiswerk, hobby’s en speelafspraken kan een moment van rust ineens leiden tot verveling. Ineens hoeft er niets en dat voelt vreemd. Lichaam en geest raken een beetje in paniek, want dit waren ze al even niet gewend. Als je merkt dat je kind zich verveelt na een periode die behoorlijk druk is geweest, hou hem dan een spiegel voor en leg uit wat voor signaal dit is. Oefen samen met het accepteren van de ‘fijne’ situatie dat er even niets moet: verveling is juist super positief in dit geval!

Verveling in de klas

Klaagt je kind wel eens dat hij zich verveelt in de klas? Wees altijd alert als je kind de moeite neemt om dit gevoel van verveling te delen met je. Als je het vaker te horen krijgt, dan is het raadzaam om eens in gesprek te gaan hierover met de leerkracht. Neem je kind altijd serieus, want er kunnen diverse zaken spelen:

  • Je kind wordt niet voldoende uitgedaagd. Er moet in dat geval goed gekeken worden naar hoe je kind in de klas kan werken op zijn eigen niveau. Wellicht is een plusklas een oplossing of het aanbieden van verrijkingsstof.
  • Je kind heeft behoefte aan een andere lesmethode. Sommige kinderen denken in beelden in plaats van in woorden, anderen raken weer snel verveeld als ze te lang stil moeten zitten of urenlang moeten luisteren zonder zelf in actie te komen.
  • Het uitten van verveling kan ook te maken hebben met een andere vorm van onvrede. Vooral jongere kinderen kunnen helaas nog niet altijd exact hun onvrede onder woorden brengen. ‘Ik verveel me op het schoolplein’ kan bijvoorbeeld ook een schreeuw om hulp zijn omdat je kind eigenlijk niet goed weet hoe het zich aan moet sluiten bij andere kinderen. Probeer altijd de leerkracht van je kind te peilen als je zelf het idee hebt dat je kind niet goed in zijn vel zit.

Verveling op het thuisfront

In het weekend en tijdens de schoolvakanties kan er ook zomaar ineens een gevoel van verveling op komen zetten bij je kind. Je hebt in de praktijk niet altijd tijd (of zin 😊) om je kind bij de hand te nemen en samen te zoeken naar een leuke activiteit in of rondom huis. Dat is maar goed ook, want het is juist zo leerzaam voor je kind om zelf uit die verveling te komen of om te leren accepteren dat het leven soms ook gewoon een beetje saai kan zijn. Onze kinderen groeien op in een snelle wereld waarin veel mogelijk is en er dagelijks tientallen keuzes geboden worden. Het is heel leerzaam om eventjes te blijven hangen in de verveling, want zo ervaart je kind dat er ook altijd de keuze voor rust bestaat in de drukte van alledag.

VERVELINGSTIPS voor jou en je kind:

  • Geef je kind de tip om een lijstje te maken met 5 kleine leuke dingen. Geen uitstapje naar het pretpark, maar bijv. het begraven van een zelfgemaakte schatkist in de achtertuin. Of een voetbalwedstrijdje met alle buurkinderen. Plastificeer dit lijstje of plak het ergens op, zodat je kind hier telkens op terug kan vallen bij verveling.
  • Leer je kind te luieren. Geef je kind als tip om een fijn muziekje op te zetten, een berg zachte kussens te zoeken, een fijn dekentje, of een hangmat in de tuin… Het signaal voor je kind is: je hoeft niet altijd iets te doen. Gewoon niksen, al is het maar voor 5 minuten, is een levenskunst. Je kunt er niet jong genoeg mee beginnen en wie weet moet je je wel eens laten inspireren als je eigen kind daar ligt te niksen in die hangmat. Die volle mailbox en die ontplofte wasmand kunnen best nog even wachten 😉
  • Leg je kind eens uit hoe zijn hersenen werken en hoe de meest creatieve oplossingen en ideeën bedacht zijn vanuit verveling. Wist je dat als je je ontzettend aan het vervelen bent je onbewust je brein minimaal belast, waardoor er juist weer ruimte vrij komt voor nieuwe inspirerende gedachtes en ideeën? Ga dat maar eens uitproberen samen en vergeet je notitieblok niet stand by te houden!

‘To do nothing at all is the most difficult thing in the world, the most difficult and the most intellectual’.
Oscar Wilde

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!