Wat is kindvriendelijke content?
Veilige en kindvriendelijke content is “inhoud op het internet die geschikt is voor kinderen, zonder schadelijke of ongepaste dingen. Het zijn websites, apps, video’s, games en sociale media die speciaal zijn aangepast om een veilige en positieve ervaring te bieden voor jonge gebruikers.”
Kenmerken van veilige en onveilige content
Veilige content inspireert, onderwijst en geeft plezier, maar de digitale wereld is heel groot. Met miljoenen webpagina’s en video’s die dagelijks online verschijnen, kan het best lastig zijn om te herkennen wat veilig is en wat niet. Om het je makkelijker te maken hebben we een paar kenmerken op een rijtje gezet.
- Ongepaste taal of geweld
Scheldwoorden, grof taalgebruik of gewelddadige scènes.
- Slecht gedrag of schadelijke invloeden
Denk aan liegen, stelen, of gevaarlijk gedrag.
- Verontrustende thema’s
Angst, verdriet, enge beelden of heftige emoties die niet geschikt zijn voor kinderen.
- Leerzaam
Het is leerzaam en stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Denk aan educatieve spelletjes, inspirerende video’s, leuke quizzen of verhalen die helpen bij het leren van sociale vaardigheden en taal of rekenen.
- Bevordert creativiteit en verbeelding
Het moedigt kinderen aan om hun creativiteit en fantasie te gebruiken.
Kinderen leren wat wel en niet veilig is
Oké, jij weet nu waar je op moet letten. Maar uiteindelijk gaat jouw kind online en je kunt niet 24/7 meekijken. Bespreek vooraf met je kind wat wel en niet veilig is. Zie het als de echte wereld: het moet leuk en veilig zijn!
Het begint met uitleg, voorbeelden en samen ontdekken.
- Praat over online veiligheid
Leg op een eenvoudige manier uit wat kindvriendelijk is en waarom sommige dingen niet.
- Ga samen online
Bekijk samen video’s, websites en apps. Zo kun je meteen uitleggen waarom iets wel of niet geschikt is.
- Leer je kind veilige content herkennen
Ziet hij of iets geschikt is voor zijn leeftijd? Of iets positief is over bijvoorbeeld vriendschap? Kijk of hij woorden herkent die niet oké zijn. Hetzelfde geldt voor beelden. Leer hem wat geweld of angstaanjagende dingen zijn. (Zonder hem de stuipen op het lijf te jagen.)
- Te mooi om waar te zijn
Herkent hij advertenties? Leer je kind dat als iets te mooi is om waar te zijn, hij altijd even een volwassene laat meekijken. Geef ook een voorbeeld. 10.000 Robux krijgen voor het invullen van een enquête kan niet kloppen…
- Wees voorzichtig met wat je deelt
Zie het als ‘stranger danger’. Leer je kind dat het nooit zijn naam, adres of andere persoonlijke dingen deelt met iemand die hij online ontmoet. En – ja, we weten het, dit is heel akelig – geen foto’s sturen als iemand dat vraagt. Hoe aardig en betrouwbaar de persoon ook lijkt.
- Online pesten
Of ‘cyberpesten’, is een vorm van pesten die steeds vaker voorkomt. Online pesten is ‘makkelijk’, want het gebeurt vanachter een beeldscherm en vaak ook anoniem. Het cyberpesten is heel moeilijk te stoppen. Het speelt zich niet alleen af op het schoolplein of de sportclub, maar gaat online door. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij altijd bij jou terecht kan zodra er iets gebeurt dat niet goed voelt. Jij bent er om te luisteren en te helpen. Op de website van Mediawijsheid staan tips om het online pesten te voorkomen en aan te pakken.
Beperk toegang
Helaas trekt het internet zich weinig aan van jullie afspraken. Er zullen altijd dingen doorheen glippen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om toegang tot websites of video’s te blokkeren.
- Filters
Op veel platformen, zoals YouTube en Netflix, kun je filters instellen zodat de content geschikt is voor de leeftijd van je kind.
- Ouderlijk toezicht
Op veel smartphones, tablets en computers kun je ‘ouderlijk toezicht’ inschakelen. Hiermee voorkom je dat je kind ongeschikte content te zien krijgt.
Leg uit dat het is om hem te beschermen. Zo voelt het niet als een negatieve vorm van controle.
- Praten, praten, praten
Maak duidelijk dat hij altijd met jou kan praten als hij iets gezien heeft dat hem ongemakkelijk maakt. Het is belangrijk dat ze zich veilig voelen om vragen te stellen of iets te delen zonder angst voor straf.
- Afspraken en regels
Spreek met je kind af welke apps en websites hij mag gebruiken. Blijft het bij Squla en YouTube Kids? Of mag Roblox ook? Laat hem altijd om toestemming vragen. Dan weet jij ook waar hij ‘uithangt’. Je kunt ook samen een lijstje maken. En vergeet niet te bespreken hoeveel schermtijd hij per dag heeft. Praat regelmatig over de afspraken om te zien of alles nog goed gaat.
- Toon interesse
Vergeet niet dat online ook een leuke plek is. Je wilt ook niet dat jouw kind het gevoel heeft dat hij in een mijnenveld loopt. De digitale wereld hoort er nu eenmaal bij. Dus toon positieve interesse. Vraag wat heeft hij gekeken of geleerd? Was er iets waar hij om moest lachen? Heeft hij nieuwe dingen ontdekt?
Veilige apps
Afhankelijk van de leeftijd zijn er allerlei leuke apps. We zetten er een paar op een rijtje:
2+
De wereld van Nijntje. Geen hysterisch gedoe, het is er rustig en leerzaam.
4+
De NPO Zappelin app was bij ons een dikke hit. Hij staat bomvol educatieve spelletjes, liedjes en filmpjes.
Cute the Rope is een superleuk puzzelspel. Je kind snijdt op het juiste moment touwtjes door waar snoepjes aan hangen, zodat het monstertje Om Nom ze kan opeten. Spelen, puzzelen en leren tegelijk. (Niet doorvertellen, maar ik voer Om Nom ook regelmatig…)
Minecraft stimuleert creativiteit en ruimtelijk inzicht. Lekker blokjes plaatsen, diertjes ‘spawnen’ en je eigen dorp bouwen.
En natuurlijk Squla! Kinderen kunnen bij ons al vanaf de peuterleeftijd veilig leren in een speelse online omgeving met leuke taalspelletjes, rekenquizzen en puzzels.
Tip! Check in de appstore de PEGI-score van een app. Deze organisatie geeft apps en spellen een leeftijdsclassificatie.
Onbezorgd online
Blijf praten, begeleid je kind en neem ze aan de hand. Zo zorg je ervoor dat ze veilig en met plezier online spelen, leren en ontdekken! En vergeet niet zelf mee te doen — Minecraft is echt te gek (tenzij je, zoals ik, die 360 graden camera niet onder controle krijgt… dan kun je beter bij Cut the Rope houden).
Nog meer weten over dit onderwerp? Op onze pagina over veilig online op internet en social media lees je er nog veel meer over.
Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!