Herinner jij je nog je eerste ervaring op het toneel, stond je als een bang konijntje achter de coulissen of was je een geboren podiumbeest? Grote kans dat je hoe dan ook iets hebt opgestoken van dat eerste toneelstukje, want toneel spelen is voor elk kind super leerzaam. In dit bericht meer over al het goeds dat toneel je kind kan brengen. Lees verder en stimuleer je kind om het podium te pakken dat hij verdient!
Het podium is voor iedereen
Of je kind nu creatief, flamboyant, onzeker, bijdehand of verlegen is: het toneelspel heeft iedereen iets goeds te bieden. De extraverte en zekere kinderen kunnen hun ei vaak helemaal kwijt, omdat toneel synoniem staat aan expressie, maar onderschat de rol die toneel kan spelen ook zeker niet voor de introverte en onzekere kinderen. Introverte kinderen kijken vaker de kat uit de boom en doordat ze zich buitengewoon hebben ontwikkeld in het observeren kunnen ze zich vaak goed inleven. Dit is een hele waardevolle eigenschap bij toneelspel. Een bijkomend voordeel: je speelt nooit jezelf, dus als je verlegen kind voor een bepaalde rol eens heel hard moet roepen, dan lukt dat meestal wél omdat de rol dat nu eenmaal vraagt. Vaak heeft dit ook nog een bevrijdende werking voor deze kinderen: ze ervaren zo ook eens hoe het voelt om zich uitbundiger en/of tegenovergesteld te uitten dan normaal.
Toneel als creatieve teambuilding
Samen werken aan en spelen in een toneelstuk of musical op school werkt erg bevorderend voor de groepssfeer. Alle kinderen, hoe verschillend van karakter ook, werken samen aan 1 doel en doen allemaal hun best om toe te werken naar een geslaagde uitvoering. Tijdens het repeteren leren kinderen geduld op te brengen voor anderen en zien ze soms eigenschappen van elkaar die ze nog niet eerder zagen in een ´gewone´ setting in de klas. Ook leren kinderen behulpzaam te zijn als iemand zijn tekst vergeten is of last heeft van plankenkoorts. En als de grote dag van de uitvoering dan is aangebroken, dan overheerst een gezamenlijk gevoel van trots. Trots op de eigen prestatie, maar ook zeker op die van de hele groep samen!
Een leerzame hobby
Heb je voor jouw kind al eens aan toneel/musicalles gedacht? Sommige kinderen vinden het kiezen van een hobby een uitdaging. Met name creatieve, gevoelige kinderen hebben nogal eens huivering voor teamsporten vanwege drukte en alle regels. Voor deze groep kinderen is toneelles een mooie verrijking: net als op het sportveld leren ze hier veel over de sociale omgang en samenwerken. Daarnaast leert je kind om zichzelf uit te drukken voor en te presenteren aan publiek en dat is dan weer een hele fijne voorbereiding op de mogelijke lezingen en presentaties die je kind mogelijk in zijn werkende leven zal gaan geven.
Tips voor meer toneel in jullie gezinsleven:
-Heeft je kind iets vervelends meegemaakt op school, maar kom je er niet helemaal achter wat het nu was? Vraag je kind eens om de situatie na te spelen met jou en evt. andere gezinsleden. Door het na te spelen kan je kind weer goed bij zijn emotie en kun jij daarnaast als ouder de situatie beter inschatten (en de hulp die nodig is beter afstemmen).
-Hang eens een emotiewijzer op in jullie huis en speel na een woede uitbarsting eens een tegenovergestelde emotie na.
-Verveelt je kind(eren) zich op een regenachtige dag? Stimuleer je kind(eren) om zelf een toneelstuk te schrijven. Help ze een stukje op weg door samen een begin en een eind op papier te zetten. Elk gezinslid of misschien zelf ook opa’s en oma’s krijgen een rol in het toneelstuk. Print het hele verhaal inclusief rolverdeling en teksten uit en laat het je kind(eren) bij alle ‘spelers’ langs brengen met de boodschap dat iedereen mag gaan oefenen. Maak van de uitvoering een feestelijke première middag of avond met lekkere hapjes en drankjes. Een leerzame en gezellige oefening die creatief denken stimuleert en tegelijkertijd mensen samenbrengt! En vergeet niet ergens een camera aan te zetten, dit toneelstuk leent zich natuurlijk ontzettend goed voor een filmscript 😉