Sinterklaas is in het land! Eerste hulp bij het maken van surprises.

Marisca

Afgelopen zaterdag kwam Sinterklaas aan in Nederland. Veel blije gezichten en een hoop gezelligheid. Dat is waar deze periode voor staat. Niet alleen thuis, maar ook op scholen wordt Sinterklaas gevierd. De Goedheiligman komt uiteraard langs en brengt ook op school cadeautjes mee. Op de ene school krijgen alle kinderen een kleinigheidje en op de andere school wordt bijvoorbeeld een cadeau voor de hele klas gegeven. Vanaf de bovenbouw gaat het anders en worden er surprises gemaakt. Maakt jouw kind voor het eerst dit jaar een surprise of zijn jullie inmiddels ervaren surprisemakers? Met deze tips ben je hoe dan ook goed voorbereid en ik laat een heel eenvoudige, maar toch leuke surprise zien!

Handige tips om goed voorbereid aan de slag te gaan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wacht niet tot je het lootje hebt getrokken, maar begin alvast. Zo hoef je je straks niet meer druk te maken om de surprise. Dit zijn mijn tips;

Bedenk alvast wat je wilt maken

Voordat de lootjes zijn getrokken kun je alvast bedenken wat je wilt maken. Je kunt namelijk al heel goed iets neutraals bedenken en dit later personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan een tablet van karton. Als je later weet voor wie je het maakt kun je er nog apps op maken waarvan je weet dat diegene die vaak gebruikt.

Ook op Pinterest zijn veel leuke ideeën te vinden, maar de leukste surprises zijn zelf bedacht.

Verzamel alle materialen

Weet je wat je gaat maken? Mooi, dan kun je nu beginnen met het verzamelen van alle materialen! Lege dozen, wc rolletjes, glazen potjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan handig zijn voor jouw surprise. Verzamel alles op tijd zodat je alvast kunt beginnen.

Tip: je kunt bij de supermarkt vragen om lege dozen. Die hebben ze daar genoeg!

Lootje getrokken? Wat weet je van diegene?

Hebben jullie de lootjes getrokken? Schrijf dan op wat je van diegene weet. Is diegene fan van iemand? Welke sport beoefent hij of zij? Welke hobby’s heeft jouw klasgenootje? Kortom, maak een lijstje van de dingen die diegene leuk vindt. Met dat lijstje kun je je surprise afmaken én alvast wat ideetjes opdoen voor het gedichtje!

Voorkom stress en koop op tijd een cadeautje

Je bent al goed bezig geweest en nu is het tijd voor een cadeautje! Doe dit vlak nadat je het lootje hebt getrokken, want als het een populair cadeautje is loop je het risico dat het snel uitverkocht raakt. Het is immers een heel drukke periode!

Voorbeeld surprise: het Sinterklaasklompje!

Ik zei aan het begin van dit blog al dat ik een leuk en eenvoudig voorbeeld heb van een surprise: het Sinterklaasklompje! Maar hoe kom je nu aan een klompje? Veel opa’s en oma’s hebben er vaak nog wel één in de tuin aan de schutting. Ook zijn ze te koop bij verschillende boerderijen en anders vind je er vast wel één in een brocante winkeltje.

surprise Sinterklaas
Sinterklaas surprise
Het idee is eigenlijk heel simpel. Je verft het klompje wit en daarna plak je erop wat jij leuk vind of wat degene van wie jij het lootje hebt getrokken leuk vindt. Je kunt er stickers op plakken, maar op Internet zijn er ook veel servetjes te vinden met allerlei printjes. Als je zo’n servetje uitknipt, kun je deze erop plakken met crea patch. Dit is een soort vernis en lijn in één en je koopt hij onder andere bij Xenos en Action. Even laten drogen en klaar ben je!

surprise klompje Sinterklaas
klompje surprise

In de neus van het klompje kun je een cadeautje verstoppen. Je verstopt hem pas echt goed als je het cadeautje afsluit met een stukje karton. Daarna kun je verschillende dingen in de klomp doen om de surprise af te maken. Je kunt er stro en een wortel in doen, maar je kunt er ook een papieren of jute zakje in doen. In dit zakje zit een propje papier, maar het lijkt alsof er een cadeautje in zit. Zo fop je mooi je klasgenootje!

Tip: Dit kun je ook doen met een oude, witte sneaker!

Nu nog een gedichtje

Je surprise is klaar, maar er ontbreek nog één ding en dat is het gedichtje! Eerder heb je al een lijstje gemaakt met wat je weet van je klasgenootje. Dit lijstje kun je ook gebruiken voor het gedichtje. Staan er woorden in die op elkaar rijmen? Zo ja, zet die dan bij elkaar en bedenk de rest van de zinnen erbij. Als de woorden niet rijmen kun je zelf bedenken wat rijmt op die woorden. En heb je echt wat hulp nodig, dan kun je op Internet rijmwoorden zoeken. Als je eenmaal bent begonnen volgt de rest vanzelf, echt!

Een gedicht hoeft niet heel lang te zijn. 8 regels kan al voldoende zijn! Het gaat erom dat je je best hebt gedaan en je de moeite hebt gedaan om je in je klasgenootje te verdiepen. Dat persoonlijke maakt het speciaal, niet de lengte van het gedicht.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad. Fijn Sinterklaasfeest!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!