Samen thuis: geef elkaar de ruimte!

Suzanne Mooi

Daar zitten jullie dan al een hele tijd: noodgedwongen fulltime samen thuis….Al je rollen lopen dwars door elkaar heen, waardoor niets meer op rolletjes lijkt te lopen. Je was stapelt zich op, je vraagt je af of de kinderen wel bijblijven met hun schoolwerk en dan nog niet gesproken over die eindeloze stroom aan werktelefoontjes. Je verlangt naar structuur en rust voor iedereen. Het lijkt een onmogelijke opgave om van dit noodgedwongen samenzijn het beste te maken en toch…….er is HOOP! Lees verder voor tips en ondersteuning in deze roerige tijden.

Samen thuis = stoom uit je oren

Je leeft op elkaars lip en je leeft vaak met zeer diverse karakters samen binnen 1 gezin. Dat is in het ‘normale’ leven al best wel eens een uitdaging, maar nu fulltime samen thuis kan het nóg interessanter worden 😉. Dit zorgt zo nu en dan voor wrijving, dat is niet te voorkomen. Iedereen heeft, in zekere mate, spanning in zijn lijf en deze moet er een keer uit. Laat het gewoon gebeuren, het is nu eenmaal het gevolg van de situatie waar we inzitten. Het belangrijkste hierbij is dat je blijft communiceren met elkaar en begrip blijft tonen voor iedereen zijn gevoel.

TIPS:

  • Iedereen heeft zijn eigen manier om om te gaan met frustraties. Voor het ene gezinslid is dit het beoefenen van een sport. Voor het andere gezinslid is dit het luisteren van muziek en de ander vindt het weer fijn om de rust op te zoeken van een creatief werkstuk om zichzelf weer te herpakken. Laat iedereen in zijn waarde en respecteer hoe iedereen op zijn eigen manier zijn emoties verwerkt. Het kan soms fijn zijn om na een ruzie juist samen even te bewegen of te dansen op muziek in de woonkamer. Zo kun je samen ontladen en de ruzie of opgekropte frustraties op een positieve manier afsluiten of ombuigen.
  • Creatief en sportief project: maak samen een eigen bokszak en hang deze op in je huis of tuin. Bestempel de plek rondom de bokszak als een plek om even ‘stoom af te blazen’. Spreek samen af dat er maar 1 iemand tegelijk op deze plek mag zijn. Je kunt de bokszak maken van een stevige jutezak, een oude verpakking van cement of mest of van een stukje meubelstof dat je met dubbele naden aan elkaar stikt. Vul het onderste deel van de bokszak met zand en vul daarna op met oude vodden, stukjes textiel, schuim of rubber. Knoop de zak dicht en hang deze op. En knallen maar!
  • Print Squla’s emotie-meter uit en plak deze ergens centraal op de muur met washi-tape. Lees hier nog eens na hoe je samen een boze donder-wolk bij je kind kunt verdrijven.

Vijftien minuten voor jezelf

Aan het einde van de dag, na een lange reeks activiteiten, ga je dan eindelijk even zitten op de bank. Nog steeds maakt je hoofd overuren; heb ik alles gedaan wat ik moest doen? is iedereen ok? hoe staat het er voor in de wereld op dit moment, wat is het nieuws? En voor je het weet zit je weer in een telefoongesprek met je moeder en daarna aan een potje Monopoly met je jongste. Onthoud dat als de luchtdruk wegvalt in een vliegtuig dat je ook eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten en daarna pas dat van je kinderen….. Ook jij hebt in spannende tijden tijd nodig om op te laden. Zorg goed voor jezelf!

TIP:

Neem vijftien minuten per dag voor jezelf. Het lijkt weinig, maar het voelt als een wereld van verschil. Probeer het maar eens uit! Ga mediteren, een tijdschrift lezen met je koptelefoon op, neem een voetenbad of los een puzzel op in de krant. Hou het vooral simpel. Gewoon je ogen dichtdoen is ook heerlijk en erg effectief!

Die pauze is natuurlijk voor de rest van je gezin nét zo belangrijk als voor jou, dus bespreek samen goed wie wanneer pauze heeft en waar en hoe iedereen die doorbrengt. Probeer elkaar niet te storen en dit korte moment van rust te respecteren.

In elkaars vaarwater

Jullie huis lijkt na al die dagen rommeliger dan ooit. Jullie beginnen je soms te irriteren aan elkaars ‘troep’. Slechte gewoontes worden uitvergroot als je zo dicht op elkaar leeft. Jullie houden van elkaar en hebben allemaal de intentie om in liefde en vrede door deze moeilijke periode te komen. En toch? Waarom praat je partner zo hard en veel als hij belt met zijn collega’s, waarom dropt je zoon zijn kleding net vóór de wasmand en niet erin en waarom ‘steelt’ je dochter telkens al je pennen uit je werktas? Probeer irritaties te voorkomen door bewust niet telkens in elkaars ‘zone’ te lopen. Vooral overdag, als school en werk top of mind zijn, is een eigen plekje in rust ontzettend belangrijk. Het hangt natuurlijk af van je woonsituatie in hoeverre je echt feitelijk een eigen ruimte op kunt zoeken voor meer rust en privacy, maar je kunt altijd je creativiteit gebruiken.

TIPS:

  • Maak een extra bureau van een paar klus-schragen uit de schuur en een stukje resthout van een oud-klusproject, zodat je werk/schoolspullen in ieder geval op een vaste plek liggen. Een diepe vensterbank is ook een goed alternatief! Een eigen werkplek, van welk formaat dan ook, zorgt voor structuur en rust in je hoofd.
  • Heb je nog een klein tentje liggen op zolder? Zet deze op voor je kinderen, desnoods in een hoek in de woonkamer. Spreek af dat dit de plek is waar ze zich even terug kunnen trekken en ‘rust’ kunnen ervaren in de drukte.
  • Spreek dagelijks/wekelijks een gezamenlijk opruim-uurtje af. Iedereen ruimt zijn eigen spullen op die door het huis verspreid liggen. Als er al iemand eerder klaar is, dan helpt hij de rest. Vele handen maken licht werk. Voor kinderen die competitief zijn ingesteld kun je werken met een stopwatch en vooraf afspreken welke tijd hij denkt te kunnen gaan behalen. Een nieuw persoonlijk record moet natuurlijk absoluut beloond worden met zelfgebakken cupcakes!

Probeer ondanks alle kleine huiselijke frustraties en irritaties dankbaar te zijn voor jullie gezondheid en jullie liefde voor elkaar. Sta, bijvoorbeeld voor het avondeten, elke dag even kort stil bij alle mensen die het moeilijk hebben en/of eenzaam zijn. Count your blessings en houd de moed erin samen!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!