Positieve oppeppers voor de mentale gezondheid van je kind!

Suzanne Mooi


Hoe voelt jouw kind zich op het moment? Rollen er soms tranen over zijn of haar wangen, of word je zo nu en dan verrast door een woede-uitbarsting? Volkomen begrijpelijk en normaal! De lockdown maakt het leven van onze kinderen bijzonder ingewikkeld; weinig contacten, veel beeldschermtijd en geen enkel uitstapje meer. De lach van je kind kan soms ver te zoeken zijn, dus bij deze een oproep aan alle ouders: probeer die lach elke dag toch op het gezicht van je kind te toveren, al is het maar voor heel even. Ook al loop je zelf misschien inmiddels op je tandvlees; als je energie stopt in het boosten van de mentale gezondheid van je kind, dan verschijnt er vanzelf ook een lach op jouw gezicht!

1.  Verplicht lesuur knuffelen

Iedereen kan het, het is gratis en de opbrengst is fantastisch: ga meer knuffelen! Het ligt voor de hand dat fysiek contact bevorderend is voor de mentale gezondheid van je kind, maar neem je er ook elke dag bewust de tijd voor? In deze roerige tijden kun je als ouder thuis door al je verschillende rollen de bomen door het bos soms niet meer zien. Je bent docent, sportinstructeur, cateraar, strijkservice, huiswerkbegeleider en dan heb je het nog niet eens gehad over je eigen betaalde werk… Maar vergeet je niet dat jij een van de meest geliefde knuffelvrienden bent van je kind? Knuffelen dus: elke dag, voor jullie (mentale) gezondheid!

TIP Raast het drukke leven thuis aan je voorbij en vergeet je soms gewoon om echt even een knuffelmomentje in te plannen? Laat je kind een knuffelkalender knutselen; teken in elk vakje een knuffel of een vinkje nadat jullie de sterren van de hemel hebben geknuffeld. Je kind is zo weer lekker even zoet, op educatieve wijze, en daarna staat knuffelen steevast elke dag op de agenda bij jullie!

2. Nieuws met mate

Kinderen worden in deze periode bewust en onbewust frequent met het nieuws geconfronteerd, vooral nu jullie veel samen thuis zijn. Het Jeugdjournaal, een les Nieuwsbegrip via de digitale school, het nieuws op de radio, de krant op de keukentafel….Soms kan het ook teveel worden voor je kind. Het ene kind kan dit heel goed zelf aangeven, het andere kind laat het minder snel merken als hij of zij overspoeld raakt door een stroom van zware of negatieve nieuwsberichten. Probeer je als ouder bewust te zijn van het feit dat er wellicht zo nu en dan te veel binnenkomt bij je kind. Het nieuws bijhouden is ontzettend leerzaam, maar dit moet natuurlijk niet ten koste van het gemoed van je kind gaan.

TIP Merk je dat je kind overvoerd is geraakt door (negatieve) nieuwsberichten? Las even een nieuwsstop in! Even geen Jeugdjournaal, krant op de keukentafel of het journaal tijdens je eigen lunchpauze. Houd rekening met je kind en praat over zijn of haar gevoel in verhouding tot het nieuws.

3. Happy food – happy thoughts

Er zijn de afgelopen tijd in vele huishoudens een hoop taarten en cakes gebakken. Leuk én leerzaam, want ondertussen wordt er in de keuken ook nog op hoog niveau gerekend door al het afwegen en het ontcijferen van de recepten. En lekker natuurlijk, zo’n cake als eindresultaat; liefde gaat door de maag, dat is niet voor niets een stokoud gezegde. Het is wetenschappelijk bewezen dat een aantal (gezonde) producten ook daadwerkelijk bij kunnen dragen aan een goed humeur en dus ook meewerken aan een goede mentale gezondheid. Je kunt jezelf dus blij eten en niet alleen met een zak chips of een slagroomtaart 😊. Het is bijvoorbeeld bewezen dat het regelmatig eten van vette vis, bijvoorbeeld zalm, bevorderend is voor de mentale gezondheid. Het is als het ware een natuurlijke antidepressivum. Ook pure chocolade, bananen, tomaten, noten en bessen geven je hoofd een positieve boost!

TIP Kijkt je kind al wel vaker mee in de keuken? Daag je kind eens uit om op internet te zoeken naar voedsel waar je blij van wordt (en dan niet die grote zak chips, maar voeding die je daadwerkelijk fit maakt). Laat je kind 3 ingrediënten kiezen waar je humeur en lijf een boost van krijgen en bedenk en kook samen een overheerlijk gerecht hiermee. Eet ruim voldoende van dit ‘happy-food’ en die lach gaat nooit meer van jullie gezicht…

4. Lijntje naar de buitenwereld

Lieve vrienden, vriendinnen en familie zijn onmisbaar voor het psychisch welbevinden van je kind! Vriendschappen zijn niet alleen heel fijn, maar dragen ook bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind. Probeer er samen met je kind daarom werk van te maken om contacten in stand te houden binnen de mogelijkheden, zodat de band die al was opgebouwd overeind blijft en weer vrolijk kan worden voortgezet als de scholen weer opengaan.

TIP Online gamen, samen huiswerk maken via een video call of het schrijven van een ouderwetse kaart of brief zorgen voor de nodige verbinding. Het is helaas niet het ‘echte’ werk, maar het gaat eventuele eenzaamheid en een geïsoleerd gevoel wel tegen.

5. Een warm welkom voor emoties

Biggelt er de laatste tijd wel eens zomaar een traan over de wangen van je kind of word je verrast door een plotselinge woede-uitbarsting? Volkomen begrijpelijk onder deze omstandigheden. Het is belangrijk dat je kind van jou als ouder te horen krijgt dat er alle begrip is voor deze emoties; je kind voelt zich zo gezien, gehoord en gesteund. Praat samen over de emoties die je kind ervaart en probeer ook je eigen emoties te delen. Als je kind hoort dat jij het ook af en toe moeilijk hebt in het leven, dan leert hij dat dat er gewoon bij hoort en dat je elkaar hebt om steun te zoeken. Is je kind niet zo’n prater? Zorg dan dat hij/zij zich voldoende kan bewegen of zijn emoties kan uitten via een tekening of het schrijven in een dagboek.

TIP Voor jonge kinderen kan het soms helpen om een emotie-thermometer op een centrale plek in huis te hangen. Je kunt door de dag heen dan een paar emotie checks doen door je kind aan te laten wijzen hoe hij of zij op dit moment in zijn of haar vel zit.

6. Een luchtig leven

We kunnen als mensen niet zonder lucht. Nu we allemaal relatief vaak binnen zitten is het zaak dat we voldoende in aanraking komen met frisse lucht. Dus gooi die ramen elke ochtend even allemaal wijd open en adem in en adem uit! Je lichaam wordt voor een deel gezuiverd door je longen; bij elke uitademing zuiver je je lichaam. Hoe meer verse zuurstof er in je lichaam komt, hoe beter je lichaam zich kan zuiveren en dit bevordert je gezondheid. Moedig je kind ook aan om elke dag minstens een half uurtje buiten te spelen of te sporten. Daglicht helpt namelijk om de concentratie te verhogen en gaat depressieve gevoelens tegen.  

TIP  Las een dagelijkse lunchwandeling in met het hele gezin. Een wandeling van 20 minuten is al een geweldige start! Wandelen is gezond voor lichaam en geest; het is bewezen dat een dagelijkse wandeling depressieve gevoelens tegengaat. Je kunt eventueel op een app bijhouden hoeveel jullie lopen en welke gemiddelde snelheid jullie behalen. Kinderen die competitief zijn ingesteld kunnen hier extra door gemotiveerd worden om de volgende dag zeker weer te gaan.

7. Grappen en grollen

Zie je een somber koppie achter zijn of haar bureau zitten? Probeer elkaar op te vrolijken met een goede grap, een gekke bek of de kieteldood. Lachen is gezond en is goed voor de mentale gezondheid van jouw kind! Lachen zou vele voordelen hebben. Het kan stress verminderen, het is goed voor je immuunsysteem, het zorgt voor een betere conditie, het maakt je vrolijk én…je gaat ervan stralen!

TIP. Weinig tot geen gevoel voor humor te bespeuren thuis? Jullie kunnen altijd nog met het hele gezin in lachtherapie 😉

Veel knuffels, lachbuien, bananen en frisse lucht toegewenst samen!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!