Samen sterk tegen pesten!

Suzanne Mooi

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind elke dag gelukkig is. Maar wat als dat opeens niet zo is? Wat als je kind ineens stiller is dan normaal, klaagt over buikpijn zonder duidelijke reden en niet meer naar school wil? Pesten kan een grote impact hebben op het zelfvertrouwen en het geluk van je kind. Gelukkig sta je er niet alleen voor! In deze blog lees je hoe je pesten herkent en wat je kunt doen om je kind te helpen. Lees de tips en werk samen aan meer zelfvertrouwen en veerkracht!

Help! Mijn kind wordt gepest

Je ziet dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit, maar je kunt niet goed achterhalen wat er aan de hand is. Is het iets fysieks, een bepaalde angst of een leerprobleem? Of gaat het hier om pesten? Er kunnen talloze oorzaken zijn. Je hebt dus meer informatie nodig. En waar haal je deze informatie als eerste op? Bij je kind zelf! Probeer op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met je kind. Veel kinderen praten makkelijker tijdens een spelletje, een autorit of een wandeling. Stel veel open vragen en neem de tijd. Toon begrip voor mogelijke emoties die loskomen en vertel dat je er altijd bent voor je kind.

Herkenbare signalen

Het kan soms moeilijk zijn om te signaleren of je kind gepest wordt, omdat kinderen er niet altijd over willen praten. Geen nood. Er zijn meerdere manieren om te achterhalen of je kind gepest wordt. Er zijn verschillende signalen waar je op kunt letten:

  • Teruggetrokkenheid: Je kind is ineens veel stiller of trekt zich terug van sociale activiteiten of vrienden.
  • Onverklaarbare angst of boosheid: Angst om naar school te gaan of boosheid en frustratie zonder duidelijke reden.
  • Verlies van interesse: Je kind heeft minder interesse in dingen die het normaal leuk vindt, zoals hobby’s of (buiten)spelen samen met vrienden.
  • Onverklaarbare verwondingen of blauwe plekken: Als je kind vaak zegt dat het zich gestoten heeft of gevallen is zonder een goede verklaring, kan dat een aanwijzing zijn.
  • Lichamelijke klachten: Hoofdpijn, buikpijn of andere klachten zonder medische verklaring kunnen voortkomen uit stress of angst door pesten.
  • Laag zelfbeeld: Je kind spreekt negatief over zichzelf, bijvoorbeeld ‘niemand vindt mij leuk’ of ‘ik ben niet goed genoeg’.

TIP! Heb je een vermoeden dat je kind gepest wordt, maar laat je kind zelf weinig los hierover? Probeer informatie op te halen uit de directe omgeving van je kind, bijvoorbeeld bij de leerkracht van je kind of (ouders van) vrienden/vriendinnen. Deel je vermoedens en spreek je zorgen uit.

Verschillende vormen van pesten

Pesten komt helaas in verschillende soorten en maten. Je kind kan gepest worden op de sportclub of op het schoolplein. En daarnaast is cyberpesten een vorm van pesten die almaar groeit. Het online pesten is relatief ‘makkelijk’, want het gebeurt vanachter een beeldscherm en vaak ook anoniem. Je kind kan gepest worden door een ander kind, maar ook door een grote groep kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een sportteam of een groep klasgenoten. Een gebrek aan toezicht thuis, op school of online kan pesten verergeren. In omgevingen waar pestgedrag wordt genegeerd of getolereerd blijft het probleem bestaan. Cyberpesten is nog moeilijker te stoppen, omdat het 24/7 doorgaat en vaak moeilijk te achterhalen is wie erachter zit.

De oorzaken van pesten

Weet je inmiddels zeker dat je kind gepest wordt? Geef je eigen gevoelens eerst alle aandacht. Je kunt je erg boos, machteloos en verdrietig voelen. Je zult je ook afvragen waarom je kind gepest wordt. Waarom juist jouw kind? En wat is de oorzaak van het pestgedrag? Sommige kinderen pesten uit onzekerheid of om aandacht te krijgen. Anderen doen het uit jaloezie of omdat ze opgroeien in een omgeving met negatieve rolmodellen.


Ook groepsdruk speelt een grote rol. Kinderen sluiten zich soms aan bij pestgedrag om erbij te horen of uit angst zelf slachtoffer te worden. Kinderen die opvallen, verlegen zijn of sociaal minder sterk zijn lopen een groter risico om gepest te worden. Het kind dat andere kinderen pest is zelf vaak ongelukkig. Vanuit frustratie, boosheid en/of verdriet denkt het kind zich beter te gaan voelen door het pestgedrag.


TIP! Probeer aan je kind uit te leggen dat het kind dat het pestgedrag laat zien zelf vaak problemen heeft. Leg uit dat de meeste kinderen niet zomaar een ander gaan pesten. Vertel dat ze dit vaak doen, omdat ze zich om een of andere reden niet gelukkig voelen. Dit inzicht kan verzachtend werken en je kind kracht geven (‘Ik ben dus niet zelf het probleem, maar ‘de pester’ heeft problemen.’).

De grote impact van pesten

Pestgedrag kan diepe indruk maken op kinderen. Dit geldt zowel voor het slachtoffer als voor de pester. Kinderen die gepest worden kunnen zich onzeker gaan voelen en in hun schulp kruipen. Vanuit angst voor een nieuwe afwijzing kan het zijn dat ze minder contact durven te zoeken met leeftijdsgenoten. Als je gepest wordt kan dat ook leiden tot een laag zelfbeeld. Kinderen kunnen het gevoel ontwikkelen ‘niets waard te zijn’. Dit kan leiden tot problemen thuis en op school. Kinderen die anderen pesten ervaren hier zelf ook de impact van. Hoewel ze tijdelijk macht of populariteit kunnen ervaren, lopen ze een verhoogd risico om later in het leven problemen te ontwikkelen. Het is daarom ontzettend belangrijk om pesten op tijd te signaleren. Alle kinderen verdienen een omgeving die veilig en liefdevol is!

Op naar meer zelfvertrouwen!

Is je kind gepest? Empower je kind! Laat je kind zo vaak mogelijk weten dat je er bent voor hem. Geef knuffels, praat of teken erover en zorg voor positieve afleiding! Zet je kind weer in zijn kracht:

  • Oefen met ‘voor jezelf opkomen’
    Oefen samen met je kind! Doe bijvoorbeeld een rollenspel waarin jij iemand speelt die vervelend gedrag vertoont. Maak flashcards voor je kind met mogelijke antwoorden. Je kind kiest een reactie uit de kaartjes en gebruikt deze in het rollenspel. Probeer ook uitleg te geven over lichaamstaal: trots als een pauw. Rug recht, hoofd omhoog en weer langzaam leren stralen!
  • Werk mee aan een veilige en ondersteunende omgeving
    Om pesten te voorkomen is een veilige omgeving nodig waarin kinderen leren respectvol met elkaar om te gaan. Ouders en scholen spelen hierin een cruciale rol door pesten serieus te nemen en kinderen te helpen sociale vaardigheden te ontwikkelen. Check of de school van je kind al een anti-pestprogramma heeft!
  • Kies voor een sport die zelfvertrouwen geeft
    Bepaalde sporten kunnen extra goed helpen om het zelfvertrouwen te vergroten. Zo komt je kind weer sterker in zijn schoenen te staan. Door het beoefenen van zelfverdedigingssporten, zoals kickboksen of judo, kunnen kinderen zich sterker en zelfverzekerder gaan voelen.
  • Pas positieve psychologie toe!
    Het inzetten van positieve psychologie kan kinderen die gepest zijn helpen om hun zelfvertrouwen te herstellen, veerkracht op te bouwen en weer een positiever zelfbeeld te krijgen. In plaats van te focussen op het negatieve, richt positieve psychologie zich op de sterke kanten van een kind en hoe die verder ontwikkeld kunnen worden. Werk samen aan het opbouwen van meer veerkracht met een groeimindset. Leer je kind al jong dat tegenslag in het leven je veerkracht geeft en je (nóg) sterker maakt!

Toe aan ontspanning en een lach op het gezicht van je kind? Speel samen een game of quiz op Squla en vergeet voor even jullie zorgen. En bedenk: na regen komt altijd zonneschijn!

Ontvang nu tijdelijk hoge korting op Squla.