Je kind leert zijn vleugels uit te slaan…. hoe bereid je je kind het beste voor op de toekomst?

Suzanne

De jaren vliegen voorbij en voor je het weet is je kleine jongen of meisje een tiener. Je zoon sist je toe dat je hem absoluut geen kus meer mag geven in de klas en je dochter stelt voor om zelf te gaan oefenen met het smeren van haar lunch voor het overblijven. Ze worden groot! En groter en ouder worden zijn onlosmakelijk verbonden met meer zelfstandigheid. Lees verder voor tips en meer info op weg naar een krachtige zelfstandige toekomst…..

Je kind bewandelt zijn eigen pad

Jouw kind is uniek en het is dan ook zo dat ieder kind op zijn eigen unieke manier het pad naar zelfstandigheid zal bewandelen. Het ene kind fiets in groep 3 al compleet veilig alleen naar de plaatselijke supermarkt, terwijl het andere kind nog tot groep 8 een gevaar op de weg is met zijn dromerige hoofd.

Probeer goed te luisteren naar je kind en zijn gedrag en behoeftes goed te observeren. Je kind geeft namelijk altijd zelf signalen die betrekking hebben op zijn behoefte om zelfstandiger te worden. Geeft je kind bijvoorbeeld aan dat hij graag voor de eerste keer alleen naar zijn opa en oma wil fietsen of dat hij het aandurft om een paar uur alleen thuis te blijven, probeer hier altijd bevestigend op te reageren. Probeer je eigen gevoelens van angst en zorg opzij te zetten en positief te reageren. Als het echt een oneerbaar voorstel is bestaat altijd nog de mogelijkheid om een tussenweg te bedenken samen. Bijvoorbeeld voor de eerste keer zelf naar opa en oma fietsen en jij rijdt 5 minuten later achter hem aan. En niet te hard fietsen dan he 😉

Eigen keuzes maken

Toen je kind nog jonger was ging het gemakkelijker om regels te stellen voor bijvoorbeeld de bedtijd, je zocht kleding uit die jij mooi vond en jullie zochten een hobby die jullie samen goed vonden passen. Nu begint het langzaam te veranderen…. je kind leert zichzelf steeds beter kennen en spreekt zich duidelijker uit over zijn behoeftes in het leven. Eruit met die nette blauwe suede schoenen; welkom sportschoen met extra dikke zool! Als zijn behoeftes de kop in gedrukt worden door jou, doordat je het wellicht zelf nog lastig vindt om je kind los te laten, dan beperk je je kind in zijn ontwikkeling. Bewonder het juist aan je kind dat hij steeds meer een eigen identiteit krijgt en zelf bewuste keuzes durft te maken. Complimenteer je kind bijvoorbeeld met zijn keuze voor een bepaalde nieuwe sport en ga zonder mokken kijken bij de training, ook al had je gezworen om nooit bij deze sportclub uit te komen omdat het niet bij jou past.

Het draait nu niet meer om jou: het draait om jouw kind, om waar hij van geniet! Uiteindelijk zul jij daar ook ultiem van genieten, want wat is er nu mooier dan je kind zien opgroeien tot een iemand met een sterke eigen mening en een zelfverzekerde houding, doordat hij van jou volledig de ruimte heeft gekregen om zichzelf te ontdekken.

Samen in gesprek over zelfstandigheid

Plan samen met je zoon of dochter eens een fijn moment thuis of een dagje weg, zodat jullie uitgebreid de tijd hebben om eens op een luchtige manier te praten over later. Bespreek al eens met je kind wat zijn of haar wensen zijn met betrekking tot de middelbare schooltijd en wat hij thuis en op school nog zou willen leren in de laatste jaren dat hij naar de basisschool gaat. Wat vindt je kind nog spannend, waar kijkt hij juist naar uit, wat zou hij al wel geleerd willen hebben maar nog te moeilijk vinden? Het is heel fijn als je hier als ouder meer inzicht in krijgt, zodat jij altijd als rots in de branding klaar kunt staat met hulp en liefde. Is je kind een moeilijke prater? Een autorit zou kunnen helpen, of een boswandeling. Op die manier hoef je elkaar niet aan te kijken en gaat praten over je gevoel net wat makkelijker.

TIP
Als je erachter bent waar je kind zich begeeft op het pad naar zelfstandigheid, dan zou je hem of haar liefdevol kunnen stimuleren door het voorstellen van een aantal oefenmomenten.

  • Staat je kind al vaak mee te kijken als jij aan het koken bent? Stel eens voor dat je zoon of dochter 1 dag per week mag bepalen wat er gegeten gaat worden. Je kind krijgt een budget en mag zelf met dit bedrag naar de winkel, het koken doet je kind ook volledig zelf met eventueel wat instructies vooraf van jou. Maak wel even afspraken over de voedingswaarde van de maaltijd, want hoe zelfstandiger ze worden, hoe meer ruimte ze voelen om hun eigen weg te gaan 😉
  • Koop een agenda voor je kind en leer, soms al in samenwerking met school, hoe je een agenda moet gebruiken. Je kind leert zo met vallen en opstaan overzicht te creëren en eigen verantwoordelijkheid te dragen voor gemaakte afspraken.
  • Denk ook eens na over het volgen van een cursus op het gebied van weerbaarheid en/of zelfstandigheid. Er worden bijna overal wel kindercursussen EHBO gegeven, zodat je kind de eerste basisinformatie heeft omtrent hulpverlening bij ongevallen. Daarnaast is het voor sommige kinderen super waardevol om een weerbaarheidstraining te volgen, zoals bijvoorbeeld de ‘rots en water’ training. Ook een aantal lessen zelfverdediging of boksen kunnen ertoe bijdragen dat je kind met meer vertrouwen het pad naar zelfstandigheid zal bewandelen.
  • Hebben jullie wel eens discussie over bijvoorbeeld het gebruik van mobile devices? Bespreek eens in alle redelijkheid met je kind wat hij een goede afspraak zou vinden en laat hem of haar ook een consequentie benoemen als hij zich niet aan de gemaakte afspraak van bijv. 1 uur per dag houdt. Het wordt op deze manier een afspraak waar je kind ook volledig achter staat. Vraag hem of haar ook om zich te motiveren waarom de afspraak zo wel gaat werken. Je kind leert zo wat het inhoudt om goede afspraken te maken en leert inzien dat overschrijding van gemaakte afspraken consequenties heeft en dus verantwoordelijkheid vraagt. Dit is een mooie basis voor het leren samen te werken en samen te leven.
  • Vertel je kind eens over je eigen weg naar zelfstandigheid. Wat heb je allemaal meegemaakt? Wat vond je een uitdaging? Waar heb je van genoten op het gebied van zelfstandigheid?
    Laat vooral vaak vallen dat je er zo intens van genoten hebt dat je eindelijk zelf je was en je strijk kon doen; een leugentje voor eigen bestwil kan geen kwaad toch 😊
Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!