Interview met Jacomien van Leergeld Oosterschelderegio

Sol May Olivares

Afgelopen week interviewden we Jacomien Burgs, coördinator bij Leergeld Oosterschelderegio. Hun missie is helder: zij willen ervoor zorgen dat elk kind mee kan doen, ongeacht hun financiële situatie. “Kinderen moeten mee kunnen doen in alle opzichten – niet alleen met een fiets, maar ook op het gebied van onderwijs, taalontwikkeling, sport en cultuur. We geloven dat elk kind de kans moet krijgen om zijn of haar talenten te ontwikkelen.” Leergeld Oosterschelde regio (hieronder afgebeeld) is al meer dan een jaar partner van Squla. Lees hieronder het interview met Jacomien, waarin zij meer uitlegt over de samenwerking met o.a. Squla en hoe zij als stichting te werk gaan. 

“Waar wij vroeger met een potlood en een schriftje aan de slag moesten, kunnen kinderen nu profiteren van allerlei innovatieve leerprogramma’s die het onderwijs niet alleen toegankelijker, maar ook leuker maken”, vertelt Jacomien. Een belangrijk aspect van Squla vindt zij dat ze kinderen op een speelse manier ondersteunen, zelfs op gebieden waar ze misschien niet zo sterk in zijn. “Het is belangrijk om deze kansen te bieden, vooral voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Zij kunnen deze ondersteunende lesprogramma’s zoals Squla niet zelf betalen. Voor de kinderen uit deze gezinnen betekent dit dat ze in het basisonderwijs al met een achterstand starten.”

Een van de keuzes die de stichting maakt, is om ouders de mogelijkheid te geven om Squla direct aan te vragen, zonder advies van een leerkracht. “Dit doen we om te voorkomen dat ouders afhaken door administratieve rompslomp. We begrijpen dat het aanvragen van hulp via de school soms ontmoedigend kan zijn. Maar wij willen zeker wel nadenken om de scholen ook een rol te laten spelen in het aanbod van Squla; als zij weten dat kinderen dit goed kunnen gebruiken maar niet kunnen betalen dat ze dan naar Leergeld kunnen verwijzen.”

Achter deze missies en projecten zit niet alleen Jacomien, maar een groot team van vrijwilligers en intermediairs. We vroegen Jacomien hoe het team gemotiveerd en geïnspireerd blijft. Dit doen ze door regelmatig contact met gezinnen te hebben in de vorm van huisbezoek en door samen te werken aan gezamenlijke doelen. “We organiseren bijeenkomsten waarbij we nuttige zaken combineren met leuke activiteiten, zoals zomerbijeenkomsten met sprekers en BBQ’s. Het huisbezoek helpt ons goed op de hoogte te blijven van wat er speelt bij de kinderen en gezinnen.”

Jacomien benadrukt: “In de afgelopen jaren hebben we een enorme toename gezien in het aantal kinderen dat we ondersteunen, bijna een verdubbeling. Samenwerkingen met partners zoals gemeenten, de voedselbank, schuldhulpverleners, Vluchtelingenwerk en maatschappelijk werk zijn van belang om ons werk te kunnen doen. Door samen te werken en ervaringen uit te wisselen, kunnen we nog meer kinderen helpen en onze impact vergroten.”

Als laatst vroegen wij Jacomien wat Leergeld Oosterschelderegio zou doen met een jaar lang onbeperkt budget. Zij zouden blijven investeren in het organiseren van uitjes voor kinderen, zoals bezoeken aan attractieparken en dierentuinen, en ook zorgen voor groter aanbod in spullen zoals (elektrische) fietsen en laptops. Ze zien ook mogelijkheden om nieuwe initiatieven te starten en samen te werken met andere gemeenten om nog meer kinderen te ondersteunen. “We hebben veel van onze wensen en plannen al gerealiseerd: we gaan in ieder geval de goede richting op!”

Met hun voortdurende streven om kinderen te helpen en de samenwerkingen met partners en gemeenten, blijft Leergeld Oosterschelderegio werken aan een toekomst waarin elk kind de kans krijgt om volwaardig mee te doen in de samenleving. Bedankt Jacomien en Leergeld Oosterschelderegio voor het delen van jullie verhaal!

Wil je ook met ons samenwerken? Bekijk hier de mogelijkheden of neem contact op via stichtingen@squla.com.