Hooggevoelige kinderen – hoog tijd voor meer inzicht!

Suzanne

Gelukkig voor de gevoelige mensen onder ons is er steeds meer aandacht voor (hoog)gevoeligheid. Helaas is er nog niet altijd begrip en weten niet alle leerkrachten en betrokkenen hoe ze het beste om kunnen gaan met deze bijzondere gevoelige kinderen. Hooggevoeligheid is een kracht, maar kan ook hoogst ongemakkelijk zijn voor je kind… Hoe bescherm je ze, zodat ze niet elke dag oververmoeid thuiskomen? 

Hooggevoeligheid is erfelijk

Hooggevoelige kinderen zijn op alle fronten intenser. Aangezien hooggevoeligheid erfelijk is, bestaat er een grote kans dat je zelf ook veel herkent van het gedrag van je kind. Misschien ken je het gevoel snel last te hebben van harde geluiden? Of het snel kunnen signaleren van emoties van anderen? Voor je kind is het ontzettend fijn om deze overmaat aan prikkels met je te kunnen delen en hulp te krijgen bij het bewust kiezen voor je eigen rust en welzijn. Je kind ziet zo vanaf jonge leeftijd al dat het ok is om bijv. een koptelefoon op te zetten als je moet werken in een drukke omgeving, of om na een drukke verjaardag je even terug te trekken op een stil plekje om bij te komen.

Meer inzicht in hooggevoelige kinderen

Het begrip hooggevoeligheid integreert steeds meer en de meeste mensen weten wat het inhoudt. Toch zijn er in de praktijk nog wel eens de nodige vooroordelen of misvattingen. Er wordt van ouders van hooggevoelige kinderen soms gedacht dat ze hun kind op een overdreven manier benaderen en beschermen. Of dat deze kinderen ‘lastig’ en ‘verwend’ zijn. Lastig zijn deze kinderen zeker niet, ze hebben juist een sterk ontwikkeld gevoel om het mensen in hun omgeving naar de zin te maken. Wel ervaren zij last van onbegrip. Een vaak gehoorde uiting onder hooggevoelige mensen is dan ook: ‘ik ben zo vaak in mijn leven bestempeld als ‘moeilijk’, terwijl ik alleen maar ontzettend goed wilde zorgen voor iedereen. Ik moest mijn emoties uiten, omdat dat nu eenmaal hoort bij wie ik ben.’ Het is ook lastig om een hooggevoelig persoon volledig te kunnen begrijpen, als je zelf minder gevoelig bent en jouw benadering van het leven en jouw karakter compleet anders zijn. Een hooggevoelig kind zal dus moeten leren accepteren dat niet iedereen in staat is om zijn of haar rijke gevoelsleven te doorgronden. Geef je kind, door er samen veel over te praten, inzicht in de verschillen in mensen en leer je kind deze verschillen te omarmen.

Blijf dicht bij je mooie zelf

De belangrijkste tip voor je gevoelige kind is om hem of haar al vanaf jonge leeftijd te leren dicht bij zichzelf te blijven. Gevoelige kinderen zijn net sponzen, ze zuigen zich in een mum van tijd helemaal vol met emoties van anderen en slaan vervelende situaties op in hun lichaam. Dit uit zich na schooltijd dan regelmatig in buikpijn, hoofdpijn of eczeem. Door deze kinderen te leren om na een schooldag alle emoties weg te sturen die niet van hen zijn, help je ze enorm. Deze simpele ‘reiniging’ van de eigen energie kun je op meerdere manieren doen. Probeer thuis uit wat goed voelt voor je kind. Een paar voorbeelden:

  • Mediteer 1 tot 5 minuten per dag, samen met je kind. Bouw het rustig op en ga op een warm en gezellig plekje zitten. Mediteren wordt door veel mensen als ‘zwaar’ gezien en er wordt vaak direct resultaat verwacht. Verwacht er juist in het begin nog niets van. Mediteren moet je leren en vergt herhaling en oefening. Houd het luchtig en vrolijk. De kern is: leer je kind om voor de afgesproken tijd alle gedachtes die er in het hoofd rondgaan weg te sturen, zodat je kind volledig in het ‘nu’ is. Je kind leert zich tijdens het mediteren geen zorgen meer te maken over dat wat gebeurd is en dat wat komen gaat.
  • Leer je kind zichzelf energetisch te ‘reinigen’ onder de douche. De douche is de perfecte plek om in de avond meer rust te krijgen in het hoofd van je kind. Je kind spoelt letterlijk en figuurlijk alle zorgen van de dag van zich af. Probeer je kind aan te leren om onder de douche ook daadwerkelijk even stil te staan bij wat er zich die dag heeft afgespeeld. Laat het visualiseren dat alles dat niet prettig was, wegspoelt in het doucheputje.
  • Ga dansen met je kind. Zet muziek op die voor jullie prettig is. Dansen is ontzettend mindful; je gaat op in de muziek, je staat met beide benen op de grond en je leeft voor een paar minuten helemaal in het NU. Leer je kind alles ‘eruit’ dansen en springen en laat je kind zo vrij mogelijk bewegen. Probeer danspasjes e.d. te vermijden; het gaat juist om het gevoel van vrijheid en ontspanning. Vergeet niet je schoenen en sokken uit te trekken; op blote voeten ben je goed geaard en hier kunnen gevoelige kinderen veel profijt van hebben.

Tips bij hooggevoeligheid, thuis en in de klas

Je kunt je gevoelige kind heel blij maken door zijn of haar gevoeligheid samen eens goed te bespreken. Waar en wanneer ervaart je kind thuis en in de klas de meeste last van het hooggevoelig zijn? Waardoor raakt je kind overprikkeld? Door dit samen inzichtelijk te maken en wellicht ook op te schrijven, kun je gaan zoeken naar oplossingen om het leven leuker en fijner te maken en zo de vermoeidheid die veel hooggevoelige kinderen ervaren te reduceren.

Een paar tips:

  • Creëer in de slaapkamer van je kind een fijn warm plekje om zich terug te kunnen trekken (bijv. een lekkere stoel met heel veel kussens, een hoogslaper met gordijntjes die dicht kunnen of een tipi-tent).
  • Schaf een geluidswerende koptelefoon aan en hang deze op een centrale plek in huis (en in de klas); je kind kan dan zelf leren aanvoelen wanneer het wenselijk is om zich af te sluiten van geluiden die te hard binnenkomen.
  • En dan als laatste nog een tip voor de meester of juf: geef aan dat je kind hooggevoelig is en daardoor soms anders kan reageren op situaties dan klasgenoten. Maak het bespreekbaar en blijf voor het welzijn van je kind goed monitoren of er de juiste acties worden genomen in de klas. Jouw inzet is van groot belang voor je gevoelige kind, want een bekende eigenschap van gevoelige kinderen is dat ze (in de klas) niet snel aan durven geven wat ze nodig hebben, omdat ze niet op willen vallen. Handel altijd vanuit intuïtie; je gevoelige kind zal je dankbaar zijn!

Meer weten over Mindful huiswerk maken? Lees het vorige blog van Suzanne.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!