Spinners, je kent ze vast wel. De kleine draaischijven zijn momenteel razend populair, vooral onder kinderen op de basisschool. Maar ondanks zijn populariteit is de kans groot dat de spinner van je kind over een half jaar ergens ongebruikt in een hoekje ligt. Want zo gaat dat met hypes. Moet je altijd meedoen met een hype? Of kun je sommige rages beter omzeilen? Hoe leg je dat je kind uit? Kortom: in deze blog lees je alles over hypes.
Hypes: waar komen ze vandaan?
Een hype ontstaat als een aanrollende golf op zee. Je ziet hem ergens in de verte aankomen en je denkt: dat zou best een enorme golf kunnen zijn. Als de golf aanrolt is hij misschien wel groter dan verwacht. Of juist een zielig, wegspoelend golfje dat stilletjes wegebt.
Zo gaat het ook met trends. Vaak zijn het producten die komen overwaaien uit een ander land waar het al een ware rage is geworden. Het blijft echter de vraag of de hype ook in Nederland aanslaat. Iets wat Amerikaanse kids leuk vinden, kunnen Nederlandse kinderen weer helemaal niks vinden. Het gaat om de juiste timing en plaats.
De grote aantrekkingskracht van hypes is dat ze vernieuwend zijn. Vaak is het speelgoed dat je kind nooit eerder heeft gezien. Hypes hebben iets magisch.
Hoe herken je een hype?
- Hij komt snel op en verspreidt zich als een olievlek
- Hij verdwijnt ook relatief snel
- Het is origineel en echt ‘iets nieuws’
- Je kunt er een bepaald trucje mee
- Ontworpen voor kinderen
- Uitdagend en hip
- Je kind is in de ban van de hype
Educatief
Het leuke aan trends, hypes of speelgoedrages is dat het vaak een sterk educatief element heeft. Kinderen kunnen er écht iets van leren. De spinner bijvoorbeeld zou het geduld en concentratievermogen van kinderen helpen vergroten.
Maar vaak gaat het ook om een bepaald trucje wat je onder knie moet krijgen, een handigheidje. In het begin is dat natuurlijk lastig, maar door te oefenen kan je kind er steeds beter in worden. Op het schoolplein worden er wedstrijdjes onderling gedaan of je ziet de kinderen in de pauze druk oefenen. Hypes zijn leuk én je kind kan er meestal ook nog wat van leren.
Meedoen of ontmoedigen; een checklist
Als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd kan ik zo een paar hypes opnoemen; de walkmen, van die klik-bandjes voor om je pols, de lolo bal, rolschaatsen, Popples, een loopveer voor op de trap en smurfensnot maken. Mijn ouders gaven lang niet altijd toe als ik thuiskwam met een nieuwe speelgoed-wens. Toen vond ik dat natuurlijk vreselijk stom, maar nu ik zelf kinderen heb kan ik me dat heel goed voorstellen. Er zijn steeds weer nieuwe rages en voor je het weet ligt je huis vol met verstoten speelgoed.
Meedoen of ontmoedigen? Deze handige checklist kan je misschien helpen bij je keuze:
- Wat kost het?
- Is het duurzaam speelgoed?
- Hoeveel ruimte neemt het in?
- Hoe leuk is het nou eigenlijk (zelf proberen)?
- Is dit echt iets waar mijn kind veel mee gaat spelen?
- Hoe lang is dit speelgoed leuk?
- Wat kan mijn kind ervan leren (educatief element)?
- Past het bij zijn/haar persoonlijkheid?
Zo doe ik het
Ik denk dat het altijd goed is om goed naar je eigen kind te kijken of een hype bij hem of haar past. Ook het kostenplaatje kan natuurlijk een rol spelen. Een spinner heb je bijvoorbeeld al voor een paar euro in je bezit én het is klein van formaat. Niet heel hoogdrempelig dus. Als je geen fan bent van een bepaalde rage kun je je kind uitleggen waarom je ervoor kiest om niet mee te gaan. Misschien kun je hem of haar er zelf voor laten sparen? Of je geeft het als cadeautje, bijvoorbeeld bij het behalen van een zwemdiploma.
Kortom, hypes zijn hartstikke leuk, mits het binnen de perken blijft. Want een ding is zeker: hypes zijn juist zo leuk omdat ze tijdelijk zijn.