In de laatste maanden voordat je kind 4 jaar wordt merk je het vaak al: je kind is er aan toe om naar school te gaan. Hij of zij is nu één van de oudsten op de kinderopvang of de peuterspeelzaal en daar mist het nu de uitdaging die past bij die leeftijd. Ook al is het spannend, je kind kijkt uit naar de basisschool.
Er breekt een heel nieuwe fase aan en je kind maakt in dat eerste schooljaar een enorme ontwikkeling door, maar wat staat jou als ouder te wachten als je kind naar school gaat?
Shoppen! Wat heeft je kind nodig in groep 1?
Hoewel je nog niet veel schoolspullen hoeft te shoppen voor je kind heb je de volgende spulletjes toch echt nodig:
- Een luizencape is op veel scholen verplicht. Je kunt er één zelf kopen, maar ze zijn vaak ook te koop op school.
- Een rugtasje. Dit vinden kinderen vaak het leukst. Ze voelen zich dan opeens wel heel groot.
- Twee drinkbekers, vaak wordt er één gebruikt voor het ’10-uurtje’ en is er één nodig voor tussen de middag. Als je kind tussen de middag thuis eet heb je er in principe maar één nodig, maar een reserve beker is geen overbodige luxe.
- Een broodtrommel.
- Een fruit/koek trommeltje, deze is kleiner dan een broodtrommel en wordt gebruikt voor het ‘tien uurtje’. Voor de woensdagen is zo’n klein trommeltje ook fijn.
- Een gymtasje. Gymspullen blijven vaak op school en worden voor de vakanties meegegeven om te wassen. Het is handig om de gymspullen in een tasje te doen zodat er niets kwijt kan raken en jij het makkelijk mee kan nemen.
- Het verschilt per school wat kinderen nodig hebben en in groep 1 volstaat een paar gymschoentjes (met witte zolen) ook. Vraag dit anders van tevoren even na op school.
Wat leert je kind allemaal in groep 1?
Je verwacht het misschien niet meteen, maar kinderen leren al enorm veel in groep 1. Dit gaat spelenderwijs, maar je merkt de ontwikkeling al vroeg in het schooljaar. Zo leren kinderen niet alleen letters te herkennen en tot 10 te tellen, maar gaan ze ook aan de slag met vormen.
In de kleuterklas wordt veel gewerkt met themaweken. Deze zijn gebaseerd op de seizoenen, maar kunnen ook andere onderwerpen hebben zoals vroeger en nu, de ruimte, ridders en prinsessen, verkeer etc. Aan deze thema’s worden opdrachten gekoppeld en ook hier steken de kinderen veel van op.
Tot slot leren ze al snel samen te werken en sluiten ze vriendschappen, ook heel belangrijk!
Van speelafspraakjes tot klassenouders
Niet alleen de kinderen leren veel, maar ook voor ouders gaat er vaak een heel andere wereld open. Zo komen er opeens andere kinderen over de vloer om te spelen tijdens speelafspraakjes en dat is soms best even wennen. Kleuters zijn vaak nog op zichzelf gericht en vinden het dan lastig om iets te bedenken waar ze samen mee kunnen spelen. Als ouder kun je hen hierbij helpen of je neemt ze bijvoorbeeld mee naar de speeltuin. Je hebt als ouder dus best een grote rol in het verloop van speelafspraakjes.
Op school wordt er ook een beroep gedaan op ouders en dat is logisch, want leerkrachten kunnen niet alles alleen doen en organiseren. Je zult merken dat er genoeg te doen is, want er zijn luizenouders, boekenouders en klassenouders nodig. Dit zijn taken die je vaak het hele schooljaar op je neemt, maar tussendoor zijn er ook ouders nodig voor schoolreisjes, kleine uitjes, helpen bij lessen, het maken van hapjes etc.
Je zult misschien niet altijd kunnen helpen, maar als het lukt is dat niet alleen leuk voor je kind, maar je krijgt zo ook een beter beeld van wat er gebeurt op school, de groepsdynamiek en het verbetert het contact met de leerkracht.
Tips, hoe houd je als ouder het hoofd koel?
Er komt best een hoop op je af dat eerste schooljaar, maar je zult merken dat het al heel snel went en voor je weet hebben jullie allemaal je draai gevonden in dat nieuwe ritme. Toch zijn er nog wat tips om het hoofd koel te houden 😉
- Zet aan het begin van het schooljaar alle bijzondere dagen zoals studiedagen, schoolreisjes en de vakanties in je agenda. Zo voorkom je last minute oppasstress of kun je al tijdig vrij vragen op je werk.
- Vind je kind het spannend om voor het eerst ergens te spelen? Ga dan vooral even mee, drink een kopje thee en ga daarna naar huis. Jij gaat met een gerust hart weg, je kind is blij en je hebt weer een ouder beter leren kennen.
- Lees de mailtjes van school. Zo weet je zeker dat je overal van op de hoogte bent. Ook de leerkrachten sturen vaak mailtjes over wat er speelt in de klas zodat jij hier thuis met je kind over kan praten.
- Plan in het begin niet meer dan één speelafspraakje per week. De kinderen maken lange dagen en hebben soms nog meer verplichtingen zoals zwemles of feestjes. Vaak is één speelafspraakje in de week dan meer dan voldoende.
- Maak je vooral niet te druk. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo, ook in de kleuterklas.
Log in op Squla om te zien welke lesstof je kind te wachten staat in groep 1. Nog geen lid van Squla? Doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.