Game over met deze schermtijd apps en tips!

Sarah

Dagelijks woedt hij hier, de strijd die ‘schermtijd’ heet. Ja, gamen en YouTube is leuk. Maar niet de hele dag. Wij zetten de juiste munitie voor je op een rijtje: de beste schermtijd apps om de strijdbijl te begraven.

Met name mijn zoon van 9 jaar is de grootste verslaafde. Hij gaat zijn gangetje op onze ‘oude’ smartphone en tablet. Uit nieuwsgierigheid checkte ik een keer zijn schermtijd. Ik schrok me wild. Fluistert: 3 uur per dag. Dat kon echt niet. Loedermoeder die ik was! Dit vroeg om keiharde interventie.

Met digitale support van apps en duidelijke afspraken, was het (min of meer) zo afgelopen met dat, ‘ah toe, nog heel even mama.’ Onze interventie bestaat uit duidelijke regels en tijdslimieten. Meneer mag nog maar 1 uur per dag gamen, verdeeld in blokjes van 15 minuten. Dat leverde in het begin nogal wat schuimbekken op. Maar nu weet hij niet anders.

Op welke leeftijd krijgt je kind een mobiel?

‘Ja, maar de hele klas heeft er een!’ Leuk voor die anderen. Maar als ouder kun je van dit soort uitspraken toch gaan twijfelen. Want, wanneer mag jouw kind eigenlijk aan de smartphone? Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat 14-jarigen bijna allemaal hun eigen toestel hebben. Vanaf tien jaar heeft de meerderheid een mobiel. Vaak is dat een ‘tweedehandsje’ van papa of mama. Dat hoeft trouwens niet altijd een smartphone te zijn. Er zijn ook speciaal voor kinderen ontworpen toestellen. Kijk vooral naar jouw kind. Kan hij de verantwoording aan? Dat je kind een eigen telefoon heeft, wil nog niet zeggen dat hij er de baas over is. Mijn grootste angst is dat het een keer uit een broekzak valt. Dat zijn prijzige ongelukjes (en wie moet dat dan weer betalen? Juist).

De negatieve effecten van schermen

We kennen ze inmiddels wel maar toch nog even snel de negatieve effecten van al dat ‘schermen’. Kinderen moeten steeds vaker aan de bril, ontwikkelen rug- en nekklachten of gaan motorisch achteruit. Het kan een negatief effect hebben op bijvoorbeeld het gebied van taalontwikkeling en kids kunnen zelfs depressief worden. Holy moly!

Schermtijd apps

  1. Instellingen op je smartphone
    Ik zweer hierbij. Op veel smartphones kun je precies zien wat je kind allemaal uitspookt. Je kunt per app een tijdsduur instellen en als hij langer wil, moet hij een verzoek indienen wat jij moet goedkeuren (of weigeren, HA!). Ook kun je schermvrije tijd instellen, bij ons is het van 18:00 tot 7:00 uur uit met pret. En failliet gaan in-app aankopen is verleden tijd, want ook dat kun je uitzetten in iOS en Android. Zo voorkom je een weigerende creditcard, omdat je kind een fortuin aan Robux heeft gekocht.
  2. Parental Control App Kidslox
    Hiermee kun je als een dictator de scepter zwaaien in de digitale wereld. Het is de perfecte app om toezicht te houden op de schermtijd van je gezin. Je kan apps en internet blokkeren, schermvrije tijden instellen en webcontent filteren. Niemand wil dat zijn kind komt vragen wat die mensen – eh -…
  3. Moment
    Eerste hulp bij serieuze verslavingen. Ze noemen deze app een ‘digitale detox.’ (Het zweet breekt mij al uit.) Je kan schermvrije momenten instellen en de limieten zijn eindeloos. Met deze app kun je naast afkicken, het schermgedrag van je hele gezin checken. Lekker confronterend!
  4. FamilyTime Parental Controls
    Ik vind dat deze app wel heel erg controlerend is (over dictators gesproken). Maar is er iets wat deze niet kan? Het gaat zelfs zover dat hij checkt of je 18-jarige snelheidsduivel zich wel aan de kilometersnelheid houdt. Ik denk dat dit niet van toepassing is op steppen of fietsen, die knallen niet zo snel door de geluidsbarrière.

Oldskool ingrijpen

Je kunt ook heel oldskool, zonder digitale middelen, het gesprek aangaan. Maak samen met je kind afspraken over de schermtijd. Maak ze visueel, schrijf ze samen op en plak dat in het zicht. Een mooie afspraak is bijvoorbeeld dat je met een wekker werkt.

Tip: Kondig 5 minuten van tevoren aan dat de tijd er bijna op zit. Dat komt dan wat minder rauw op zijn dak vallen.

Wees geen spelbreker

Ik speelde vroeger heel graag Super Mario en smeet de deuren uit hun scharnieren als midden in een gevecht tegen Bowser de stekker eruit werd getrokken. Dat is niet tof. Dus check even waar je kind in een game. Een level afmaken en saven is toch wel fijn. En misschien kun je wel ‘joinen’ en het samen afmaken. Ook gezellig!

Tip: Hetzelfde doe ik voor YouTube. Iets afkijken wat nog 5 minuten duurt is prima.

Schermtijd = leertijd

Er valt ook genoeg educatiefs te doen op al die schermen. Er zijn zat apps met een educatieve waarde (psst: Squla!). En op YouTube is een schat aan leuke video’s te vinden zoals bijvoorbeeld het Klokhuis, Jeugdjournaal of Freek in het wild.

Ga offline

Want dat is ook leuk! Ook al gelooft je schermvreter dat niet altijd. Speel een keer een andere ‘game’. Hier is Twister altijd een grote hit (iets met mama die een stijve hark is) of speel een potje Monopoly. Of kick echt af en ga het huis uit, zonder telefoon. En eh, check je eigen schermtijd ook eens. Wedden dat het dan zo game over is?

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!