Is jouw kind een ster in leren? Ga samen de uitdaging aan!

Suzanne

‘Mama, ik verveel me op school, het is zo makkelijk!’
Heeft jouw kind het thuis wel eens over het feit dat school te makkelijk is? En krijg je thuis wel eens ingewikkelde vragen naar je hoofd geslingerd waar je zelf ook de hulp van Google bij nodig hebt? Of heeft je kind al stiekem de volledige bibliotheek uitgelezen of de hele Bosatlas uit zijn hoofd geleerd op 9- jarige leeftijd? In dat geval is het hoog tijd voor actie. Je kind schreeuwt om uitdaging; lees verder voor meer tips en adviezen om jouw intelligente kind gelukkig te houden of weer gelukkig te maken.

Uitdaging is hoog nodig

Voor een aantal kinderen per basisschoolklas is het standaard schoolwerk niet toereikend. In veel gevallen zal door de leerkracht worden ontdekt dat deze slimme leerling extra uitdaging nodig heeft om tegemoet te komen aan zij of haar leerbehoefte. In sommige gevallen wordt echter niet op school ontdekt dat jouw kind wel eens een heel hoog IQ zou kunnen hebben. Er zijn namelijk ook kinderen die niet graag laten zien dat ze slimmer zijn dan de rest en er zijn ook kinderen die hun mond houden over wat ze daadwerkelijk kunnen omdat ze last hebben van faalangst. ‘Wat zou er gaan gebeuren als ik om moeilijker werk vraag en het gaat me niet lukken? En wat zouden mijn vriendinnen er van vinden als ik straks op de gang in een ander werkboek moet gaan werken?’

De voorbeeldige slimme leerling en de onderduiker

Voor de kinderen waarbij tijdig wordt ontdekt dat ze meer in hun mars hebben dan het gemiddelde niveau is er tegenwoordig voldoende aanbod. Er bestaat veel verrijkings – en verdiepingsmateriaal en ook zijn er op vele scholen plusklassen ingericht, waar je kind zich, bijvoorbeeld 1 dag per week, kan aansluiten bij ontwikkelingsgelijken. Voor de zogenaamde onderduikers, de slimme kinderen die liever niet ontdekt worden, zal er echter meer van jou als ouder worden gevraagd. Geeft je kind thuis negatieve signalen af over school of is je kind vaak boos of verdrietig? Neem alle signalen die je kind thuis geeft altijd meteen serieus. Luister naar je intuïtie en klop altijd bij school aan voor een gesprek of advies. Een goede dialoog met de leerkrachten en IB-ers is van groot belang voor de juiste ontwikkeling van je kind.

Een slim kind, maar wat nu?

Heb je inmiddels ontdekt dat jouw kind een voorsprong heeft op 1 of meerdere vlakken, dan is het tijd voor een actieplan! In veel gevallen vraagt school jullie als ouders om je kind te laten testen middels een IQ-test en/of psychologische test. Hier komt in de meeste gevallen zeer bruikbare informatie uit die school kan inzetten om het juiste niveau voor je kind te bepalen. Is het raadzaam om je kind een klas over te laten slaan? Of kan er juist nog gewerkt worden met verrijkingsstof in dezelfde groep?

De uitslag van een test geeft helaas niet in alle gevallen helderheid. De ‘onderduiker’ laat niet graag zien wat hij in zijn mars heeft. Voor deze groep kinderen is een psychologische test en begeleiding van een expert op het gebied van hoogbegaadheid/hoogintelligentie van groot belang. Deze experts kunnen door hun ervaring vaak goed inschatten waar je kind bij gebaat is en doorzien de faalangst en andere belemmerende problematieken. Laat je vooral niet gek maken door allerhande labels of diagnoses die je opgelegd kunnen worden; je bent als ouder niet op zoek naar een label, maar naar een gelukkig kind. Blijf dus kritisch en stel altijd veel vragen en vooral; deel veel van jouw kennis en ervaring over wie je kind is en waar zijn of haar behoeftes liggen.

Tips voor thuis: de grootste uitdaging!

Op school weten ze meestal gelukkig wel hoe om te gaan met het bieden van de nodige uitdaging op cognitief gebied. Thuis kan het een grote uitdaging zijn, want je kind lijkt thuis in niets op die brave leerling……

  • Stimuleer thuis op alle mogelijke manieren het lezen van boeken. Of het nu leesboeken zijn of informatieboeken; alle boeken verrijken op hun eigen manier. Praat eens met je kind over zijn of haar grootste interesses. Vaak zijn dit onderwerpen die al tijdens de kleutertijd naar boven kwamen als favoriete gespreksonderwerp. Verras je kind eens met een mooi ingepakt boek met een grote strik erom en creëer een fijn en rustig leeshoekje in huis. Maak het lezen aantrekkelijk en jij hebt er ook weer even geen kind meer aan 😉
  • Ga samen op zoek naar inspirerende educatieve uitstapjes die matchen met de interesses van je kind. Bezoek eens een sterrenwacht of een open dag van een ziekenhuis. Een museumjaarkaart kan ook leiden tot vele interessante en leerzame uitjes.
  • Probeer altijd de vragen van je kind te beantwoorden. Vaak hebben intelligente kinderen veel vragen in hun hoofd; ze zijn nieuwsgierig en onderzoekend van aard. Het is van groot belang voor jouw kind dat deze mooie eigenschappen worden erkend. We hebben het als ouders vaak druk met alle verplichtingen van werk en het huishouden en soms is het vermoeiend om voortdurend antwoord te geven op de grote vragenstroom van je kind. Probeer daarom de vraag samen op te schrijven of te onthouden als je hier geen tijd voor hebt en zoek het later op op een rustiger moment. Je kind voelt zich zo altijd gehoord en zo voedt je zijn natuurlijke aanleg om alles te blijven onderzoeken.
  • Bij veel ouders is bekend dat Squla ingezet kan worden als middel om de lesstof van het huidige leerjaar te oefenen en te herhalen, maar wist je ook dat je jouw kind uitdaging kunt bieden binnen Squla? Is jouw kind een ster in rekenen? Stel rechtsboven in het scherm je groep in en kies 1 of 2 groepen hoger. Blijf er als ouder de eerste keer even bijzitten, zodat je snel kunt inschatten of je kind op niveau werkt of dat het nog te laag/hoog gegrepen is, om verveling/faalangst te voorkomen. Er opent zich zo weer een hele nieuwe wereld op Squla! Meer tips over hoe je je kind meer uitdaging kunt geven op Squla? Lees hier verder.
Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!