Squla
Voor alle vakken van de basisschool
In april 2020 wordt de Eindtoets afgenomen onder alle achtstegroepers van Nederland. Als ouder zit je waarschijnlijk met wat vragen: wat is de Eindtoets groep 8 precies, kan je kind zich voorbereiden en hoe verhoudt de Eindtoets zich ook alweer tot het schooladvies? We zetten alles wat je moet weten over de Eindtoets op een rijtje.
De Eindtoets wordt door alle kinderen in groep 8 gemaakt en test wat je kind in acht jaar basisschool heeft geleerd. De toets is verplicht en heeft twee doeleinden:
Alle achtstegroepers moeten twee onderdelen verplicht maken: Nederlandse taal en rekenen. De school van je kind mag bepalen welke toets ze hun leerlingen geven en of er extra onderdelen worden getest. De Eindtoets is geen examen. Je kind kan dus niet slagen of zakken voor de toets. Er komt wel een advies uit, waardoor veel ouders en kinderen het toch een spannend moment vinden.
De Eindtoets wordt tussen 15 april en 15 mei 2020 door heel Nederland afgenomen. Wanneer dit precies is hangt af van de welke toets de school van je kind afneemt (Centrale Eindtoets, IEP, ROUTE8 of een van de nieuwe Eindtoetsen). Hoe lang de toets precies duurt hangt daar ook vanaf. De snellere toetsen duren een paar uur en de langste toets neemt drie ochtenden in beslag.
Nee, de Citotoets en de Eindtoets zijn niet hetzelfde, hoewel er wel wat overeenkomsten zijn. De Citotoets werd tot en met 2014 door veel scholen afgenomen in groep 8. De toets was niet verplicht, maar werd vaak gebruikt om een middelbaar schooladvies te geven. Vanaf 2015 is het wél verplicht om een toets af te nemen in groep 8. Deze verplichte toets in groep 8 heet de Eindtoets. Cito levert opgaven voor één van deze toetsen, de Centrale Eindtoets, maar er zijn meer toetsaanbieders. Aanbieders van de Eindtoets groep 8 in 2020 zijn:
Vroeger was de Eindtoets leidend voor het advies naar welk niveau middelbare school je kind kon gaan. Maar sinds 2015 weegt het advies van de leerkracht zwaarder dan de Eindtoets. Eigenlijk best logisch: een school kent je kind meestal al acht jaar en de Eindtoets is toch een momentopname. Alleen als je kind de Eindtoets beter maakt dan het schooladvies, kan er iets aan het schooladvies worden veranderd – maar dat beslist de school. Maakt je kind de Eindtoets slechter, dan blijft het advies van de school gewoon staan.
De Eindtoets test de kennis en vaardigheden die je kind de afgelopen acht jaar heeft opgedaan. Je kind hoeft dus niet speciaal voor de toets te leren. Voorbereiden kan wel. Bijvoorbeeld om kennis te maken met de vraagstelling van de Eindtoets. Zo zitten er in Squla ook Cito-modules: om spelenderwijs bekend te raken met de Cito-vraagstelling. Op deze manier komt je kind niet voor een verrassing te staan wanneer in de Eindtoets de vragen net een beetje anders geformuleerd zijn dan de leerkracht normaal doet.
Wil je nog meer weten over de Eindtoets? Bekijk dan de online ouderavond over toetsen op de basisschool terug. Hier vertellen toetsexperts en leerkrachten je alles over wat je moet weten over toetsen in groep 5, 6, 7 en 8.
Tip: wil je alleen informatie over de Eindtoets? Navigeer gemakkelijk door de video met de verschillende hoofdstukken of de PowerPoint sheets. Bekijk hier de online ouderavond.
Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!