Dat het avondeten rond 18 uur op tafel staat, is voor de meeste kinderen de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe wordt dat eten eigenlijk klaargemaakt? En welke ingrediënten worden er gebruikt? In onze vorige blog kon je lezen hoe leerzaam het is om samen boodschappen te doen. Nu komt het allerleukste gedeelte: educatief koken!
Educatief koken
Nu jullie samen boodschappen hebben gedaan, is het tijd om er wat lekkers van klaar te maken. En wist je dat koken ook heel erg leerzaam kan zijn? Niet alleen leer je je kind -van jongs af aan- om zelfstandig iets te bereiden: ook valt er van alles op te steken over de producten en leert hij/zij meten en wegen. Begrijpend lezen? Rekenen?
Dit zijn de vakken in de keuken:
Lezen
Het begint natuurlijk allemaal met het recept. Als je kind zelf nog niet kan lezen, kun je het recept samen stap-voor-stap doornemen. Jij leest bijvoorbeeld voor wat de eerste stap is en wat jullie nodig hebben, je kind pakt alle ingrediënten en benodigdheden bij elkaar. Veel receptensites hebben ook filmpjes van de bereidingswijze op hun website, die kun je samen bekijken als lezen nog lastig is.
Kan je kind al wel zelf lezen? Laat hem of haar dan de tekst van het recept (voor)lezen. De focus ligt dan vooral op het begrijpend lezen. Kan hij of zij verbanden leggen en begrijpt je kind wat er precies staat? Super leerzaam!
Rekenen
Hoeveel eieren hebben jullie nodig? Kleine kinderen helpen graag bij het tellen van de ingrediënten. Is je kind al ouder? Laat hem of haar dan zelf het aantal gram pasta of bloem afwegen op de weegschaal. Heb je melk nodig voor een recept? Het omrekenen van deciliter naar centiliter is nog een hele klus. Eerlijk gezegd: mij lukt het niet meer zonder Google. Jou wel? Gelukkig leert jouw kind dit op school, dus die weet het zeker. Zo steek je er, als ouder, ook nog wat van op!
Het in de gaten houden van de kooktijd en aftellen tot iets klaar is; allemaal vormen van rekenen. Leuk om te zien hoe je kind een schoolvak tijdens het educatief koken in de praktijk brengt.
Handvaardigheid
Of wat dacht je van mixen, klutsen, snijden, eieren splitten, deeg kneden, koekvormpjes uitsnijden en taartdeeg in de bakvorm doen? Allemaal vormen van handarbeid. Je kind houdt zich vooral bezig met zijn/haar fijne motoriek. Creativiteit in de keuken speelt hierbij ook een belangrijke rol. Het versieren van een cakeje kan een waar kunstwerk worden! Educatief koken was nog nooit zo makkelijk.
Koken per leeftijd
Maak het in het begin niet te lastig, maar vooral gezellig, in de keuken. Hoe groter je kind is, hoe meer verantwoordelijkheid je hem of haar kunt geven bij het (educatief) koken. Ontdek wat kinderen per leeftijd ongeveer aankunnen in de keuken. Kijk ook naar de persoonlijkheid van je kind, jij kent hem of haar natuurlijk het beste.
Leeftijd 4 – 6 jaar:
Houd het simpel en overzichtelijk. Jonge kinderen vinden het bijvoorbeeld al helemaal geweldig om samen pannenkoeken, koekjes of cupcakes te bakken. Ook kunnen ze helpen met het wassen van groenten en fruit en roeren in sausjes.
Leeftijd 6 – 8 jaar:
Vanaf jaar of 6 kan je kind al wat meer aan. Bijvoorbeeld helpen bij het snijden, klutsen, afwegen en mixen in de keuken. Blijf er altijd bij en werk met veilige materialen.
Leeftijd 7 – 12 jaar:
Heeft je zoon of dochter de smaak te pakken? Vanaf een jaar of zeven kun je je kind zelf iets simpels leren koken. Denk aan het bakken van pannenkoeken of een eitje. Een fruitsalade of ander koud gerecht klaarmaken, lukt ze nu meestal ook goed zelfstandig.
Welke leeftijd je kind ook heeft, zorg er altijd voor dat je in de buurt bent en toezicht houdt. Veiligheid voorop!
Keukentips voor kinderen:
- Maak er wat gezelligs van. Knoeien mag! En koop een leuk keukenschort of een koksmuts voor je kind. Net echt!
- Laat je kind(eren) het eten proeven tijdens het koken. Met je vinger in de beslagkom, heerlijk.
- Leer ze ook over kruiden. Hoe smaken ze? Waarom gebruik je kruiden? Wat is het verschil tussen verse kruiden en gedroogde kruiden? Misschien hebben jullie kruiden in de tuin die je kunt gebruiken?
- Laat ze zelf gerechten uitkiezen. Op die manier betrek je je kinderen bij wat er op tafel komt en zijn ze extra gemotiveerd om te helpen.
- Heb je meerdere kinderen? Voorkom ruzie en geef ze elk hun eigen taakje in de keuken.
- Wat ik nog weleens deed, toen ze klein waren, is zelf koken en mijn kind laten spelen met een lepel in de spoelbak. Zo kon ik toezicht houden en dacht mijn zoon dat hij enorm aan het helpen was😉
- Je kunt ook een vaste avond in de week prikken, waarop jullie ‘samen’ koken. Gezellig!
Samen met je kind boodschappen doen en koken kan erg leuk én leerzaam zijn. Wat maken jullie het liefst klaar in de keuken? Deel je favoriete recepten met ons op het forum.
Veel kookplezier!