Educatief boodschappen doen, met kinderen!

Maike

Kinderen en gezond eten: hoe vaak ik mijn mede-moeder-vriendinnen daar niet over heb horen klagen. En hier thuis levert het trouwens ook af en toe een behoorlijke strijd op. Maar gezond eten is natuurlijk wel superbelangrijk voor kinderen in de groei. Hoe zorg je voor de nodige vitamines op het menu en hoe leer je je kinderen over waar eten vandaan komt?

In deze blog alles over educatief boodschappen doen met kinderen.

Pizza, patat en poffertjes

Een goede vriendin van mij (en zelf ook moeder van twee) zegt altijd over haar dochter: “Ze eet alleen maar dingen met een P”. Daarmee doelt ze op pannenkoeken, pizza’s, patatjes en ga zo maar even door. Herkenbaar? Als ouders zie je natuurlijk het liefst dat het menu van je kind vooral uit G’en en F’en bestaat: boordevol groente en fruit. Gelukkig kun je daar zelf aardig wat positieve invloed op uitoefenen.

Educatief boodschappen doen

Hoe weinig enthousiast kinderen kunnen zijn over eten, ze zijn dol op leren. En er valt natuurlijk vanalles te leren over eten, producten, boodschappen doen en koken. Educatief boodschappen doen: een leuke manier om je samen bezig te houden met eten. Ga er bijvoorbeeld gezellig met je kind op uit, op zoek naar ingredienten voor het avondeten. Vertel ze over de textuur, kleur en  smaak van producten.

“Chase (Paw Patrol) is ook gek op wortels”. Wedden dat ze binnen no-time een hapje van die gezonde wortelstamppot proberen?

Wat eten we vandaag?

Begin bijvoorbeeld met samen bedenken van het avondeten. Dat hoeft natuurlijk niet voor alle avonden, een of twee avonden in de week is perfect. Of doe bijvoorbeeld, net als mijn vriendin: elke week een gezonde avond én een P-avond. Maak dan samen een boodschappenlijstje; wat hebben jullie allemaal nodig voor dat gerecht en waar kun je dat kopen? Op die manier voelt je kind zich betrokken bij het doen van de boodschappen. En daarbij leren ze meteen hoe dat proces, van eten bedenken, een lijstje maken en de boodschappen doen, werkt.

Naar de (super)markt

De supermarkt is natuurlijk de meest vooraanstaande plek om boodschappen te doen. Met jullie lijstje op zoek naar alle benodigde ingrediënten. Kleine kinderen zul je soms moet uitleggen wat bepaalde producten zijn, grotere kinderen kunnen misschien al zelf wat boodschappen doen op de fiets. Ga je voor gewone groenten en fruit of (als je budget het toelaat) liever voor biologisch?

TIP: Afrekenen bij de kassa geeft je meteen de kans je kind(eren) iets te leren over geld en betalen. Hoeveel geld moet je betalen? Wat geef je en hoeveel krijg je weer terug? Of misschien gaan jullie pinnen, hoe werkt dat eigenlijk?

Ook leuk, samen naar de markt. De markt is dé plek om verse producten te kopen. Plus, een lekker aardbeitje of plakje kaas valt er altijd wel te halen. Hmm!

Groeit een komkommer aan een boom?

Educatief boodschappen doen; je kinderen leren over waar eten vandaan komt. Tijdens het boodschappen kun je bijvoorbeeld uitleggen dat een hamburger van een koe komt. En een kipfilet van een kip. Of kijk samen waar groente en fruit vandaan komen en groeien. Zoals een appel die aan de boom groeit. Of aardbeien aan een aardbeienplantje. En wist je bijvoorbeeld dat een komkommer ook aan boom groeit en mooie, gele (eetbare) bloemen krijgt?

Moestuin

Wat is een betere plek om te leren hoe groenten en fruit groeien, dan in een moestuin? Je kunt het zo klein of groot maken als je zelf wilt. Start bijvoorbeeld met het planten van zaadjes in potjes op de vensterbank. Bekijk samen hoe het plantje groeit en wanneer het klaar is om te eten. Of reserveer een gedeelte van de tuin voor jullie eigen ‘moestuintje’. Zelf geen tuin? Kijk of er bij jou in de buurt een moestuin is waar jullie mogen komen oogsten. Soms werken ze met een jaarabonnement, maar vaak kun je ook los een keer seizoensgroenten en -fruit komen plukken. En als je er de tijd voor hebt, kun je natuurlijk ook zelf een moestuin beginnen.

Open dagen

Ook op de boerderij kun je vanalles leren over waar vlees, eieren of melk vandaan komen. Veel boerderijen organiseren regelmatig open dagen. In Noord-Holland heb je bijvoorbeeld informatieboerderij Zorgvrij. Hier kan jong en oud (gratis) zien en ervaren wat het leven op een biologisch melkveebedrijf inhoudt. Zo kun je kijken hoe de koeien gemolken worden en zijn er allerlei educatieve opdrachten te doen in- en rondom de boerderij.

Een dagje naar Landgoed Olmenhof is hier ook altijd een succes! Lekker struinen tussen de appel- en perenbomen en zelf de lekkerste exemplaren uitkiezen, plukken en natuurlijk opeten!

Kortom…

Educatief boodschappen doen: je kinderen betrekken bij boodschappen doen voor het (avond)eten kan erg leuk en leerzaam zijn. Wat zijn jouw tips om je kind(eren) gezond te laten eten? Deel ze met ons!

De volgende blog gaat over hoe je samen met je kinderen educatief kunt koken.

Succes en vooral… eet smakelijk!

 

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!