Broer en zus; ze kunnen niet met elkaar, maar ook zeker niet zonder!

Suzanne

Doorgaans hoor je wel dat broer en zus elkaar regelmatig in de haren vliegen. Ze spelen vaak even in harmonie, totdat de broer ineens heel fysiek wordt en gaat duwen of zich totaal niet meer aan de spelregels kan houden. De zus loopt boos weg, na nog even een gemene kneep in zijn arm gegeven te hebben en gaat huilend verhaal doen bij jou. Herkenbaar? Hieronder een aantal situaties die alle ouders van een zoon(s) en dochter(s) vast wel eens meegemaakt hebben. Met bijbehorende tips, zodat jij de klappen beter op kunt vangen 😉

1. Samen spelen samen delen

Al vanaf jonge leeftijd wil je je kinderen leren dat het leven gaat om samenwerken en leven in harmonie. Samen spelen is een eerste begin, maar dit is lang niet altijd even gemakkelijk voor kinderen. Jonge kinderen vinden delen vaak nog lastig, waardoor samen spelen uit kan lopen op een ruzie. Op latere leeftijd kan je oudste het spel van de jongere broer of zus soms te ‘kinderachtig’ vinden waardoor samenspelen niet van beiden kanten komt. Hoe los je dit goed op?

Ga uitdagingen niet uit de weg, maar forceer het samenspel niet
Jij kent als ouder het karakter van je kinderen door en door en kunt vast goed een inschatting maken van wat werkt en wat niet. Als je oudste dochter bijvoorbeeld iets nieuws heeft gekocht van haar zakgeld en het zit in haar karakter dat ze ook graag alleen speelt, dan moet ze van de rest van het gezin de ruimte kunnen krijgen om in haar eentje haar nieuwe speelgoed te ontdekken. Leg dit uit aan je jongste en maak een afspraak met je kinderen op welk moment er wel gedeeld gaat worden.

Ken je bijvoorbeeld een spel of een activiteit waar je kinderen allebei aan mee zouden willen doen en waarvan je weet dat dit vaak goed gaat, doe deze activiteit dan regelmatig. Je kinderen onthouden deze positieve ervaring en zijn daardoor eerder geneigd om in de toekomst iets samen te doen.

2. De macht over de afstandsbediening

Het regent buiten, Netflix gaat aan en daar begint de ellende! Er ontstaat een hevig gevecht over de afstandsbediening en je voelt al op je klompen aan dat je oudste dit gaat winnen, puur op fysieke kracht….

Maak op een democratische manier afspraken!
Vraag je kinderen altijd eerst: “hoe zouden jullie dit zelf oplossen”? Het zal je verrassen hoe goed dit vaak gaat, omdat het ‘zelf leren oplossen’ je kinderen vrijheid geeft en eigen verantwoordelijkheid. Hier zie je ze van groeien!

Als je kinderen hier nog iets te jong voor zijn, of de oplossing die samen bedacht is, mondt toch weer uit in een nieuwe ruzie, bepaal dan samen met je kinderen een oplossing die rechtvaardig is en waar iedereen een goed gevoel aan overhoudt. Spreek bijvoorbeeld samen af dat je kinderen om en om een filmpje uit mogen kiezen en dat ze hun best moeten doen om elkaars keuzes te respecteren.

3. Ontploffing op de achterbank

Jullie gaan op vakantie; leuk! De eerste paar uur in de auto vermaakt iedereen zich uitstekend, totdat ineens de oorlog uitbreekt. Je dochtertje wil ook wel even op de nieuwe Nintendo van haar grote broer, maar hij denkt daar heel anders over… en het eerste gevecht van de reis is helaas een feit. Hoe sus jij op een effectieve manier de gemoederen vanachter het stuur?

De simpelste oplossing is nu: afleiding!
Je hebt in een auto niet echt de ruimte om goed met elkaar te praten; jij moet je heel ongemakkelijk omdraaien en in het geval dat je achter het stuurt zit, moet je ook nog eens goed op de weg letten. Het komt nu even aan op jouw creativiteit! Zet een muziekje op dat iedereen kan meezingen of doe samen een ouderwets ‘autospelletje’.

Er is zoveel te verzinnen; samen auto’s tellen in een bepaalde kleur, sommen oplossen aan de hand van de kilometer- en navigatiestanden, doe ‘raad de persoon’ waarbij je alleen vragen mag stellen die met een ja of een nee beantwoord kunnen worden of maak een ‘bucket list’ als gezin. Voor jullie het door hebben, hebben jullie de eindbestemming al bereikt. Fijne vakantie!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!