Ziek of schoolziek? Als je kind niet naar school wil

Pim

Elke ouder herkent het: je kind heeft geen zin om naar school te gaan. Maar hij of zij heeft ook geen koorts. Wat doe je dan als ouder? Hoe weet je of je kind echt ziek of schoolziek is?

Checklist ziek of schoolziek?

Eerst wil je natuurlijk weten of je kind echt ziek is of schoolziek. Misschien dat dit je helpt:

  • Kijk goed naar het gedrag. Ook als je uiteindelijk zegt dat je kind niet naar school hoeft. Hoe groot is de opluchting en hoe uit die zich?
  • Is je kind wel in voor spelletjes? Zelfs nog voor het ontbijt? Een actief kind is meestal niet echt ziek.
  • Vraagt je kind meer om jouw aandacht dan normaal, en hint je kind erop dat hij of zij het liefst een hele dag met jou wil zijn? Gaat het dus meer om jou dan om school?
  • Heeft je kind wel zin in snoep of ander troosteten? Altijd een mooie aanwijzing van toch iets minder echt ziek zijn dan het lijkt.
  • Wat zegt je eigen gevoel? Daar kun je meestal beter op vertrouwen dan je misschien denkt.

Mag je kind een keertje schoolziek zijn?

Een keertje schoolziek op de basisschool mag, daar zijn zelfs de juffen en meesters het over eens. Sommige kinderen hebben het nodig om een dagje op te laden, bijvoorbeeld in drukke periodes of vlak daarna. Maar maak er zeker geen gewoonte van. Gebeurt het bijna elke maand wel een keertje, dan is er te veel gewenning opgetreden. Het moet niet normaal worden om bij een beetje een baaldag meteen een dag vrij te willen. Dat is ook voor later niet handig en bovendien voor jou als ouder natuurlijk niet te doen.
schoolziek of ziek

Dagje schoolziek met een reden?

Soms is een kind niet echt ziek, maar komt ook de schoolziekte niet uit de lucht. Bijvoorbeeld omdat er de dag ervoor iets is gebeurd, op school of na school. Dat hoeft niet iets groots te zijn, maar kan toch flink doorwerken. Iets wat de juf heeft gezegd, bijvoorbeeld. Of als je kind gevallen is, of een fout heeft gemaakt waar hij of zij zich voor schaamt. Vraag dus altijd goed door. Ook al zal je kind zelf niet altijd doorhebben waar het precies aan ligt, het is altijd goed om je kind serieus te nemen.

Wat als je kind vaker niet naar school wil

Komt het spijbelen vaker voor? Dan is er misschien iets aan de hand. Dat kan fysiek of psychisch zijn of een combinatie van de twee. Ga dan naar de huisarts. Die kan beter beoordelen of er een fysieke oorzaak is. Je kunt flink ziek zijn zonder koorts te hebben en misschien is er makkelijk iets aan te doen.

Het niet naar school willen kan ook een psychische oorzaak hebben. Misschien wordt je kind door andere kinderen gepest, of is er iets gebeurd waar je kind lang last van heeft of bang voor is. Dat kunnen kleine dingen zijn die heel groot worden, zoals een spreekbeurt, of er kan echt een nare situatie zijn ontstaan. Gepest worden is natuurlijk vreselijk, en misschien is de schoolziekte een manier om erover te willen praten.

Te vaak schoolziek? Een paar tips

  • Zorg voor regels bij het thuisblijven. Bijvoorbeeld dat je kind niet op de iPad mag. Of dat hij of zij een groot deel van de dag in bed moet blijven – want daar brengen zieke kinderen nu eenmaal de dag door. Het klinkt streng, maar zo wordt het thuisblijven wel minder aantrekkelijk en leert je kind dat het niet normaal is om zomaar thuis te blijven.
  • Ga naar de huisarts. Die kan allereerst echte zieke uitsluiten. En daarnaast merk je aan de reactie van je kind snel of de klachten wel echt zijn. Bij schoolziekte verdwijnen de klachten ineens als sneeuw voor de zon als je kind naar de huisarts moet.
  • Praat met je kind en vraag goed door. Een kind is niet zomaar veel liever thuis. Het kan best zijn dat er iets speelt. Onderschat faalangst niet. Dat is een belangrijke spelbreker voor ontspannen naar school gaan.
  • Overleg met school. De meester of de juf ziet je kind ook bijna elke dag. Misschien is er iets opgevallen en komen jullie samen achter de oorzaak.
  • Zoals bij alle opvoedtaken: maak duidelijke afspraken. Dat helpt jou ook om één lijn te trekken. Een afspraak kan dan ook zijn dat 2x per jaar spijbelen mag.

Verder leren? Log in met je Squla-account.

 

 

Nog geen Squla? Bestel nu en ontvang een FlitsQuiz (t.w.v. € 9,95) cadeau.
Bestel nu

 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!