Voorlezen? Tips om het nóg leuker te maken!

Pim

Voorlezen is voor veel kinderen en hun ouders een onderdeel van het bed-ritueel. Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden en het helpt ze om na een drukke dag tot rust te komen. Daarnaast is (voor)lezen ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat kinderen die iedere dag een kwartiertje voorgelezen worden na een jaar 100 nieuwe woorden hebben geleerd? Voorlezen is dus leuk en leerzaam. En met deze tips wordt het nét nog even leuker en leerzamer!

Tip 1: Interactief voorlezen

Joleen van Squla is voorlezer bij de Voorlees Express. Voordat ze daar ging voorlezen, volgde ze een training interactief voorlezen. Het idee van interactief voorlezen is dat je je kind extra bij het verhaal betrekt. Zo stimuleer je het onder andere het begrijpend lezen en de woordenschat.

3 stappen om goed en leuk interactief voor te lezen

1. Voorbereiding

Lees de boeken eerst zelf. Bekijk wat de moeilijke woorden zijn en bedenk hoe je deze kunt uitleggen. Bereid een paar vragen voor die je aan je kind over het verhaal kunt stellen.

2. Het voorlezen zelf

Laat je kind zelf een boek uitkiezen. Vraag waarom hij of zij juist dit boek kiest. Vraag waar het boek over zal gaan en wat er op de kaft is te zien. Begin daarna met voorlezen. Stel af en toe een vraag om zien of het kind het verhaal en de woorden begrijpt. Zo nee, leg het uit met andere woorden. Moedig je kind aan om mee te doen als het verhaal daartoe uitnodigt, bijvoorbeeld hard brullen als de hoofdpersoon dat ook doet of het meezeggen van een rijm of een herhaalde vraag.

3. Napraten

Praat samen na. Waar ging het verhaal over? Wat gebeurde er allemaal? Bespreek ook de eigen ervaringen van je kind. Door dit gesprek kan je kind de nieuwe woorden verbinden met de eigen leefwereld en de eigen ervaringen. De nieuwe woorden krijgen zo meer betekenis.

Tip 2: Stimuleer de taalontwikkeling

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Door veel voor te lezen krijgt je kind een grotere woordenschat, meer taalgevoel en taalbegrip. Probeer daarom niet te snel makkelijkere woorden te verzinnen voor de moeilijke woorden in het boek. Lees het eerst voor zoals het er staat en controleer of je kind het heeft begrepen. Zo niet, leg dan de woorden op een andere manier uit.

Tip 3: Stimuleer de fantasie en empathie

Voorlezen prikkelt de fantasie. Niet alleen bij verhalen die gaan over fantasiewezens of fictieve werelden. Ook om te horen over een normale jongen in een normaal dorp zorgt ervoor dat de fantasie van je kind geprikkeld wordt. Stel vooral vragen over hoe hij zich dingen voorstelt. En wat de hoofdpersoon daarvan zal vinden. Op die manier is voorlezen ook goed voor het inlevingsvermogen, de empathie. Kinderen die veel voorgelezen worden, kunnen hun eigen gevoelens beter onder woorden brengen.

Tip 4: Zorg voor rust

Lees rustig voor, neem de tijd, zorg dat je kind geen afleiding heeft. Rust en pauzes maken het voorlezen tot een echt intiem moment. Er is volop ruimte om vragen te stellen en er is niets anders dat de aandacht opeist. Ook mooi meegenomen: kinderen die veel voorgelezen worden, willen ook zelf eerder gaan lezen!

 

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!