De voordelen van voorlezen aan kleuters en peuters

Sarah

Op schoot of lekker in het grote bed met mama of papa luisteren naar jouw lievelingsboek, terwijl jij naar de plaatjes keek. Wie herinnert het zich niet?

Maar voorlezen is zoveel meer dan mooie herinneringen! Je stimuleert onder andere de taalontwikkeling van je kind. Welke voordelen heeft voorlezen aan je peuter of kleuter (of oudere kids) nog meer? Wij zetten het voor je op een rijtje.

De voor(lees)delen!

Voor we beginnen: kies het juiste boek. Want als het daar misgaat, kun je het hele voorlezen vergeten. Een boek dat niet aanspreekt, herkenbaar is of aansluit bij de belevingswereld van je kind, gaat niet werken. En mooie illustraties zijn zeker bij de kleinsten een must!

  1. Herinneringen maken
    Voorlezen is een moment van gezelligheid en een-op-een tijd. Mijn oudste van 9 hangt lekker tegen mij aan en mijn jongste van 6 past nog precies in mijn kleermakerszit. Supergezellig! Ik hoop dat zij hier net zulke fijne herinneringen aan over houden, als ik van mijn moeder die mij voorlas in haar heerlijke Franse taaltje.
  2. Begin vroeg
    Jong geleerd, is oud gedaan! Ik ben een enorme boekenwurm en las mijn kids al heel jong voor. We begonnen met “Koe doet boe” en inmiddels zit ik met mijn oudste op niveautje Griezelbus. Het lijkt misschien gek om al zo vroeg voor te lezen, maar het advies is om te beginnen in de babytijd. Naast dat het supergezellig is met zo’n mollige, kirrende baby op schoot, is het erg goed voor hun taalontwikkeling.

    Stop ook niet te vroeg met voorlezen! 40% van de kinderen tussen de 6-11 jaar die thuis niet langer worden voorgelezen, zouden het liefst hebben dat het doorging. Schaam je dus niet om ze tot hun 13e of ouder voor te lezen als jij en je kind dat fijn vinden. Daarnaast gaan veel kinderen op de middelbare school minder lezen, door voor te lezen houd je ze geïnteresseerd. Wist je dat er zelfs docenten Nederlands zijn die nog voorlezen?

    Tip! Houd rekening met de spanningsboog van je kleintje en dram niet door, dat maakt lezen juist een vervelende ervaring. Als hij na drie pagina’s het boek demonstratief dichtklapt met je vingers ertussen, dan is hij er waarschijnlijk wel klaar mee.
  3. Naar bed, naar bed zei Duimelot
    Bij ons is voorlezen een heel belangrijk onderdeel van het bedritueel. Het is een ontspannen momentje met mijn kinderen en daarnaast is het een duidelijke afsluiting van de dag. Soms ben ik te moe om voor te lezen, dan kiest mijn kleuter in overleg een korter boek of we verdelen een boekje over twee dagen.

    Tip! Echt te moe? Zet eens een luisterverhaaltje op, want ook hiermee stimuleer je de woordenschat en het leesplezier van jouw kind. Spotify staat er vol mee!
  4. Nog een keer!
    Voor de honderdste keer ‘Snuffie en de brand’ voorlezen. Jij kunt inmiddels het boekje achterstevoren opdreunen, maar je kind vindt het geweldig! En dat heeft een reden: de eerste keer ontdekken ze het verhaal, de tweede (en honderdste) keer is het een feest der herkenning. Daarnaast ontdekken ze steeds weer iets nieuws in de plaatjes of het verhaal.

    Tip! Om het minder slaapverwekkend te maken voor jezelf, kun je na het voorlezen onderwerpen verzinnen om het over te hebben: het thema, de personages, misschien heeft je kind zelf wel eens zoiets meegemaakt?
  5. Papa zien lezen, doet lezen
    Geef het goede voorbeeld en lees in aanwezigheid van jouw kind. Zowel mama als papa! Want uit onderzoek blijkt dat het vooral de mama’s zijn die voorlezen, terwijl een lezende papa van onschatbare waarde is. Met name voor hun zoons. Het draagt bij aan de verbetering van het leesgedrag en een eventuele leesachterstand, die vaker bij jongens voorkomt. Daarnaast doorbreekt het, het stereotype beeld van lezen als vrouwenhobby. Go papa!
  6. Taalontwikkeling
    Voorlezen draagt enorm bij aan de taalontwikkeling van je kind. Hij leert nieuwe woorden en zinsconstructies. Maar hij leert ook voorspellen (wat zou er nu gebeuren?) en goed luisteren. De basis hiervoor wordt in de kleuterklas gelegd. Hoe meer en hoe vroeger ze in aanraking komen met taal, hoe beter hun start zal zijn in groep 3/4 waar het echte lezen begint. Om ze te stimuleren hebben heel veel scholen ook een bibliotheek, waar de kinderen zelf een boek mogen uitkiezen. Ik vind het geweldig om te zien wat ze dan mee naar huis nemen. Het wijkt vaak totaal af van mijn verwachtingen, maar geeft daarmee een inkijkje in hun interesses en wat er omgaat in dat koppie van ze. Ik reageer altijd heel enthousiast en geïnteresseerd op hun keuzes en vaak wordt er direct voorgelezen als we thuis zijn.
  7. Fantasie
    Voorlezen doet iets met je fantasie. Kleine kinderen die nog niet zelf kunnen lezen, dromen weg bij de plaatjes. Later als ze kunnen lezen, vormen ze in hun hoofd de beelden bij het verhaal. De kleinsten kunnen soms écht helemaal opgaan in een verhaal. Mijn dochter werd na het voorlezen van het boek (naar de film) De leeuwenkoning, compleet fan van Simba. Wekenlang liep ze op handen en voeten brullend als een leeuw door het huis. En nadat ze ook nog eens de film had gezien, werd ik gebombardeerd tot Pumba (en bedankt) omdat Simba niet in zijn eentje Hakuna Matata zong. Het boek had een enorme bak aan fantasie opengetrokken die ze volledig integreerde in haar eigen spel.
  8. Voor ieder wat wils
    Er zijn zoveel soorten boeken die je jouw kind kunt aanreiken. Als het maar aansluit bij zijn interesses. Heeft je kind een dino-obsessie? Lees er samen een boek over, dat kan een verhaal zijn maar ook een boek met weetjes over dino’s. Er zijn ook regelrechte interactieve boeken die je kunt lezen en waarbij je een speciale pen gebruikt om nog meer informatie te krijgen. Vaak kun je ook opdrachten uitvoeren, zoals “zoek de t-rex”, om nog meer te leren over het onderwerp. Door het samen te doen, steek jij er ook nog wat van op!

    En onderschat de waarde van stripboeken en tijdschriften niet. Er zijn heel veel tijdschriften gericht op kinderen van alle leeftijden. Mijn jongste kijkt naar de plaatjes en bedenkt bij de strips zelf een verhaal. Daarna komt ze vaak naar mij toe zodat we het samen kunnen lezen. Mijn oudste verslindt LEGO tijdschriften. Hij leest ze nu zelf maar ik heb ook heel wat tijdschriften voorgelezen. Ik geef toe, dat leest niet heel lekker. Maar hé, lezen is lezen!
  9. Later
    Maar wat voor meerwaarde hebben Jip & Janneke, Nijntje en Liselotje nou voor later? Hele waardevolle! Want van voorlezen wordt je kind slimmer en kan het beter leren. En daar hebben ze hun hele leven plezier van.

    Daarnaast hebben kinderen die veel zijn voorgelezen, en blijven lezen, een veel groter empathisch vermogen. Ze herkennen beter emoties van andere mensen en kunnen zich makkelijker in anderen verplaatsen. Daardoor kunnen ze ook beter samenwerken. Dus wil je voorkomen dat jouw kind later een botte boer wordt? Pluk dan maar gauw “Floddertje” uit de boekenkast.
  10. Voorleesontbijt
    Om voorlezen voor jonge kinderen onder de aandacht te brengen, organiseert de CPNB op initiatief van Stichting Lezen een keer per jaar de Nationale Voorleesdagen. Op de basisschool, de bibliotheek, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf kan jouw kind dan genieten van een lekker ontbijtje terwijl het luistert naar het Prentenboek van het Jaar. Bekende Nederlanders of lokale helden lezen dat dan voor. Niet elke basisschool doet mee, maar misschien wordt er op een andere locatie in jouw buurt een voorleesontbijt georganiseerd! Gegarandeerd een leuk uitje!

Gewoon doen

En hoe pak je dat dan echt aan dat voorlezen? Simpel: zet die kleine (of grote) lekker op schoot en dompel jullie onder in een prachtig verhaal. Weet je niet zo goed met welk boek je moet beginnen? In de boekhandel of bibliotheek kunnen ze je heel goed helpen om een boek te vinden dat bij jouw kind past. Of bekijk hier de Prentenboek TopTien. Ook kan het helpen het eens aan de juf of meester te vragen! Die weten vaak ook welk leesvoer hem aan zou spreken. Maar pas wel op voor de olifant, met die lange snuit, want voor je het weet blaast hij het hele verhaaltje uit. Einde!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!