Begrijpend lezen op Squla: uitleg en tips

Pim

Hoe lees jij deze tekst? Je hebt vast meteen al een idee waar de tekst over gaat doordat je de titel gelezen hebt. Je hebt verwachtingen over welke informatie je in deze tekst zult vinden. Door de afbeeldingen snel te scannen, krijg je een steeds beter beeld van wat voor soort tekst dit is. Onbewust pas je leesstrategieën toe om zo efficiënt mogelijk de informatie te verwerken. Dit allemaal is begrijpend lezen.

Technisch lezen en begrijpend lezen

Kinderen die goed zijn in technisch lezen, hoeven nog niet goed te zijn in begrijpend lezen: het begrijpen wat er staat. Het is een belangrijke vaardigheid die kinderen bij alle andere vakken ook nodig hebben. Ben je goed in begrijpend lezen? Dan snap je de teksten uit het geschiedenisboek en de vragen op de rekentoets ook sneller en beter.

Scholen beginnen meestal vanaf groep 4 met het vak begrijpend lezen, vaak gebonden aan een methode. Kinderen leren tijdens het lezen gebruik te maken van allerlei leesstrategieën om te snappen wat ze lezen. Zo leren zij bijvoorbeeld te voorspellen waar een tekst over gaat, hoofd- en bijzaken te onderscheiden en snel en effectief de informatie te verwerken. De leesstrategieën kun je globaal onderverdelen in: voorspellen, vragen stellen, signaal- en verwijswoorden signaleren en samenvatten. 

Speciaal begrijpend lezen-format op Squla

Op Squla gebruiken wij deze leesstrategieën ook in de quizzen begrijpend lezen. We hebben een speciaal format ontwikkeld dat prettig te spelen is achter de computer of op tablet. De tekst waar de vraag over gaat, is altijd in beeld. De vraag kan worden uitgeklapt, zodat zowel vraag en antwoorden te lezen zijn. Door te scrollen, kun je zelf in de tekst vooruit springen of regels teruglezen.

Teksten voor groep 4 t/m groep 8

We bieden begrijpend lezen aan vanaf groep 4 en binnen elke groep zijn er verschillende soorten teksten beschikbaar. Bijvoorbeeld verhalende teksten, instructies, non-fictie en fictie. De teksten die we gebruiken komen uit tijdschriften, zijn fragmenten uit bekende kinderboeken of zijn speciaal ontwikkeld door redacteuren van Squla.

Naast de quizzen op Squla kun je je kind ook zelf helpen met begrijpend lezen. Elke tekstuiting is hiervoor geschikt. Kijk eens in de stad naar borden van winkels of in de krant naar berichten.

Zeven oefeningen om met je kind begrijpend lezen te oefenen:

  • Laat je kind verwijswoorden aanwijzen en vertellen waar die woorden naar verwijzen.
  • Laat vertellen waar het begin van de tekst over gaat, het midden en ook het eind.
  • Laat de hoofdpersonen benoemen: wat weet je van ze?
  • Laat alleen de titel zien en laat voorspellen waar de tekst over zal gaan.
  • Laat je kind zelf vragen bedenken over de tekst.
  • Bedenk een paar waar/niet waar stellingen over de tekst.
  • Maak eens samen met je kind een visualisatie bij een tekst, bijvoorbeeld een woordweb of een tabel.

Op Squla zijn er veel begrijpend lezen-quizzen te vinden voor alle groepen. Inclusief quizzen in samenwerking met lesmethode Nieuwsbegrip.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!