Rapportgesprek? Bereid je goed voor!

Suzanne Mooi

Elk jaar ligt het meestal zo’n twee keer op de keukentafel: het rapport van je kind! Laat dat rapportmoment nou de perfecte gelegenheid zijn om eens grondig in te checken bij de schoolloopbaan van je kind. Je bent er zelf niet de hele dag bij op school; ook al zou je misschien wel eens stiekem mee willen kijken. Goed contact met de school van je kind is daarom heel belangrijk! Word je kind écht goed gezien en gehoord en is er de juiste ondersteuning? Lees verder en bereid je voor op het rapportgesprek met deze handige tips!

Het eerste rapportgesprek

Het eerste rapportgesprek is nieuw! Je weet nog niet zo goed wat je kunt verwachten. Maar naarmate je kind de verschillende leerjaren doorloopt zul jij ook steeds meer je draai gaan vinden tijdens het rapportgesprek. Tijdens de eerste jaren leer je ook steeds beter wat er van jou als ouder wordt verwacht.

TIP! Het delen van belangrijke informatie kan voor de leerkracht – en dus ook voor je kind – heel behulpzaam zijn:

  • Vertel iets over hoe jij denkt dat je kind de tijd op school ervaart. Hoe gaat je kind naar school en hoe komt je kind uit school? Wat vertelt je kind over school; is de toon positief?
  • Deel iets over de interesses en passies van je kind. Houdt je kind van lezen? Is je kind sportief? Of is je kind juist graag creatief bezig?
  • Informeer de leerkracht over dingen waar je kind thuis mee worstelt. Denk bijvoorbeeld aan slecht slapen, praten, rekenen, klokkijken of dingen plannen.
  • Deel al je zorgen met betrekking tot de ontwikkeling van je kind.

Voorbereiding gesprek

Elk goed gesprek vraagt om een beetje voorbereiding! Bereid je dus goed voor. Een hechte band tussen beide ouders en school komt de ontwikkeling van een kind altijd ten goede. Probeer daarom allebei mee te werken aan de voorbereiding van het rapportgesprek. Welke vragen schieten je allemaal te binnen als je denkt aan de ontwikkeling van je kind? Schrijf al je vragen op papier. Kies vervolgens (samen) de drie belangrijkste eruit. Een rapportgesprek duurt vaak maar 10 of 15 minuten. Hoe graag je ook over jouw kind praat, de leerkracht moet vaak nog zo’n 25 andere kinderen bespreken. Probeer rekening te houden met de beperkte tijd en focus op de belangrijkste punten.

TIP! Doe je huiswerk en vul op je allerbest de Squla-rapporttool in. Klaar? Print het uit en neem het mee naar het rapportgesprek. De leerkracht zal je dankbaar zijn voor dit overzicht en je kind uiteindelijk ook.

Een rapport: zó bekijk je het!

Duik samen met je kind in het rapport en bekijk de resultaten. Waar blinkt je kind in uit? Waar kan hij of zij nog wat extra hulp gebruiken? Merk je dat de resultaten afwijken van wat jij thuis ziet? Dat kan een goed aanknopingspunt zijn voor het gesprek met de leerkracht. Jouw input als ouder kan namelijk erg helpend zijn bij het signaleren van (kleine of grote) problemen.

Zitten er ook toetsresultaten bij het rapport en weet je niet hoe je deze moet lezen? Kijk er zelf niet te lang naar, maar vraag de leerkracht om je een beknopte uitleg te geven over hoe je de resultaten moet interpreteren.

TIP! Betrek je kind ook bij de voorbereiding van het gesprek. Geef je kind een compliment en vraag waar je kind zelf trots op is. Probeer te peilen wat nog moeilijk is op school. Kinderen – van welke leeftijd dan ook- praten graag mee. Zo voelen ze zich gezien en gehoord door jou!

Een extra ‘rapportcijfer’: goed in je vel!

Zou het niet mooi zijn als er op elk rapport een cijfer stond voor de ‘glans in de ogen’ van je kind? ✨
Kinderen die zich veilig en gesteund voelen, leren beter en met meer plezier. Merk je dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit? Bespreek dit met de leerkracht. Hoe ervaren zij dit op school en wat kunnen jullie samen doen om dit te verbeteren?

TIP! Check de emotiemeter op de Squla-rapporttool. Dit helpt om gevoelens bespreekbaar te maken. Deel (kort) veranderingen in het leven van je kind, zodat de leerkracht hier rekening mee kan houden.

Blijf bij jezelf, volg je intuïtie

Een beoordeling op een rapport is (los van de toets-resultaten) subjectief. Het is ‘slechts’ opgeschreven vanuit de blik van één leerkracht. Dit is goed om in het achterhoofd te houden als je ergens je twijfels bij hebt. Het is belangrijk om deze twijfels op een constructieve wijze te delen met de leerkracht. Blijf vriendelijk en onthoud dat jij en de leerkracht hetzelfde doel hebben: een kind dat het beste uit zichzelf haalt én daarbij de juiste ondersteuning verdient!

TIP! De ene leerkracht voelt je kind soms net wat beter aan dan de andere. Zijn er verder geen grote problemen? Probeer je er niet te veel aan te storen, maar bedenk juist dat je kind overal van kan leren. Later zal je kind ook verschillende mensen tegenkomen. Maak van de gelegenheid gebruik en maak er in de loop van de jaren een mooie les van voor je kind: de een begrijpt je beter dan de ander! Als je kind dit al jong leert, dan zal dat bijdragen aan de veerkracht van je kind.

Help! Een rapportgesprek is niet genoeg

Weet je al op voorhand dat tien minuten niet voldoende zijn om al je zorgen en vragen te bespreken? Aarzel niet en neem direct contact op met de leerkracht. Het is in dat geval waarschijnlijk beter om een andere afspraak in te plannen. Het is belangrijk om de zorgen over je kind in alle rust te kunnen delen. Probeer van tevoren al kort aan te geven waar je het over zou willen hebben. Zo kan de leerkracht inschatten of het nodig is om ook de intern begeleider in te schakelen. De intern begeleider kan meeluisteren en adviseren welke mogelijke (extra) ondersteuning je kind kan helpen bij zijn of haar ontwikkeling.

TIP! Schrijf voor het gesprek met de leerkracht en intern begeleider je belangrijkste zorgen en vragen op. In het moment zelf kun je namelijk iets belangrijks vergeten. Leg je lijstje zichtbaar op tafel en geef aan dat je dit als leidraad wilt gebruiken voor het gesprek. Zo ben je er zeker van dat alles wat jij belangrijk vindt ook écht aan bod komt!

Heb je na het rapportgesprek helder op welke onderdelen je kind nog wel een steuntje in de rug kan gebruiken? Zoek samen op Squla naar de juiste oefeningen en spelletjes en laat je kind groeien!

Ontvang nu tijdelijk hoge korting op Squla.