Squla
Voor alle vakken van de basisschool
Als je kind jarig is, is het gebruikelijk om op school te trakteren. Vroeger was zo’n traktatie vaak ongezond, maar tegenwoordig mogen kinderen vaak alleen nog maar gezond trakteren op school. Het kan alleen een uitdaging zijn om ieder jaar weer een gezonde traktatie te bedenken. Daarom biedt Squla je een helpende hand. Je vindt hier algemene traktatietips, er wordt aandacht besteed aan het beleid van de school en uiteraard komen er ook tal van gezonde traktaties aan bod. Gezond trakteren op school wordt op deze manier een stuk makkelijker.
Voor traktaties gelden geen vaste regels, maar veel scholen werken wel met richtlijnen. Zo moet een traktatie tegenwoordig steeds vaker gezond zijn. Bij een gezonde traktatie denk je waarschijnlijk al snel aan groente en fruit. Het is alleen niet leuk om de kinderen in de klas simpelweg te trakteren op een appel of een stuk komkommer. Laat je creativiteit daarom de vrije loop en steek een gezonde traktatie in een leuk jasje.
Het is overigens niet zo dat een gezonde traktatie altijd uit groente of fruit bestaat. Er zijn namelijk nog genoeg andere manieren waarop je kind gezond kan trakteren op school. Zo kun je bijvoorbeeld kleine porties maken van een ongezonde traktatie, zoals snoep, een koekje of popcorn. De kinderen krijgen dan slechts een beperkt aantal calorieën binnen. Je kunt eventueel ook voor een suikervrije traktatie kiezen. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld veel koekjes en snoepjes die geen of minder suiker bevatten.
Ondanks dat de meeste kinderen trakteren op iets lekkers, hoeft een traktatie niet altijd eetbaar te zijn. Je kunt iedereen in de klas namelijk ook een klein cadeautje geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bellenblaas, stickers of een stuk stoepkrijt. In dat geval hoef jij je geen zorgen te maken dat de traktatie niet gezond is. Je kunt een klein cadeautje eventueel ook combineren met iets lekkers, zoals een doosje rozijnen of een klein koekje.
Op steeds meer basisscholen wordt tegenwoordig aandacht besteed aan gezonde voeding. Soms worden er alleen lessen over dit thema gegeven, maar er zijn ook scholen waarbij dit onderdeel uitmaakt van het beleid. Geldt dit laatste ook voor de school waarop je kind zit? Dan kun je niet om een gezonde traktatie heen.
Omdat er behoorlijk veel tijd gaat zitten in het maken van een traktatie, is het zonde als hij niet in lijn is met het beleid van de school. Je kind mag de traktatie dan waarschijnlijk niet uitdelen in de klas. Wil je dit voorkomen? Kijk dan altijd even naar het beleid van de school. Hieruit kun je vaak opmaken of een gezonde traktatie verplicht is. Heb je een leuke traktatie bedacht, maar twijfel je of hij aan de eisen van de school voldoet? Leg het dan voor. Je maakt de traktatie dan niet voor niets en je weet zeker dat je kind kan trakteren.
Als je kind in de zomer jarig is, is de kans groot dat het mooi weer is op zijn verjaardag. In dat geval is een verfrissende traktatie een aanrader. Laat je kind bijvoorbeeld trakteren op een lekker ijsje. Denk overigens niet dat een ijstraktatie altijd bevroren moet zijn, want dat is niet het geval. Hieronder vind je een aantal leuke ideeën voor ijstraktaties.
Omdat kiwi’s vitamine B, C en E bevatten en weinig calorieën bevatten, is deze vrucht ideaal voor een gezonde traktatie. Je kunt er bijvoorbeeld kiwi ijsjes van maken. Schil de kiwi’s, snijd ze in stukjes en doe ze in een kom of blender. Pureer de kiwi’s tot ze een egale massa vormen en voeg water en honing toe. Gooi er tot slot nog een aantal muntblaadjes doorheen en pureer de massa opnieuw. Giet het mengsel nu in de ijsvormpjes, steek de stokjes erin en zet ze minimaal vier uur in de vriezer.
Houd je kind niet van kiwi’s, maar wel van watermeloen? Laat hem dan op watermeloen ijsjes trakteren. In principe heb je voor deze gezonde traktatie alleen maar een watermeloen en ijsstokjes nodig. Snijd de watermeloen eerst in plakken en vervolgens in driehoekjes. Let er wel op dat de plakken niet te dun zijn, want je moet de ijsstokjes fatsoenlijk in de schil kunnen steken. Voordat je het stokje in de schil van de watermeloen steekt, kun je er eerst nog een kleurrijk cupcake-papiertje overheen schuiven. Dit maakt het watermeloen ijsje niet alleen vrolijker, maar het papiertje verkleint bovendien de kans op knoeien.
Gezien de naam verbaast het je waarschijnlijk niet dat ook dit ijsje van fruit gemaakt wordt. Welk fruit je gebruikt voor deze traktatie, bepaal je helemaal zelf. Je kunt bijvoorbeeld kiwi, banaan of aardbei gebruiken, maar ook meerdere fruitsoorten samenvoegen. Voordat je ijsjes kunt maken, moet je het fruit eerst pureren. Dit kun je met de hand doen, maar met een blender gaat het een stuk makkelijker. Vul de ijsvormpjes vervolgens met de puree en steek er een stokje in. Zet de vormpjes tot slot in de vriezer en wacht tot ze bevroren zijn.
Stroopwafel ijsjes zijn ideaal als je op zoek bent naar een makkelijke traktatie. Koop een pak stroopwafels en snijd iedere stroopwafel in vier stukken. Ieder puntje vormt het hoorntje van het stroopwafel ijsje. Knip vervolgens wolkjes uit wit papier en bevestig deze op de bovenkant van het stroopwafel hoorntje. Hierdoor lijkt de traktatie net een softijsje. Om het stroopwafel ijsje wat leuker te maken, kun je gezichtjes op de witte wolkjes tekenen.
Perenijsjes zijn in de supermarkt te koop, maar het is veel leuker en gezonder om ze zelf te maken. Je denkt misschien dat je hier alleen peren voor nodig hebt, maar dat is niet het geval. Zonder banaan en kokosmelk kun je namelijk geen peren ijsjes maken. Snijd het fruit, gooi dit samen met de kokosmelk in de blender en pureer het. Als er een egale massa is ontstaan, giet je deze in de ijsvormpjes. Hebben de vormpjes van zichzelf geen stokje? Vergeet deze er dan niet in te steken voordat je ze in de vriezer zet.
Omdat veel kinderen trakteren op een ‘ijsje op een stokje’, wil je kind misschien iets anders. In dat geval is een ijs van watermeloen smoothie een goede keuze. Om dit ijsje te maken heb je – naast watermeloen – ook nog aardbei, limoen en kokosmelk nodig. Verwijder allereerst de schil van de watermeloen en snijd hem in stukjes. Verwijder daarna de kroontjes van de aardbei, halveer ze en gooi alles in de blender. Pers de limoen uit, voeg de kokosmelk toe en mix net zolang tot er een romige massa ontstaat. Hoe meer vloeistof je er in doet, hoe dunner het ijs. Schep de massa in een glas of kommetje, steek er een kleurrijk rietje of lepeltje in en zet eventueel een schijfje watermeloen, aardbei of limoen over de rand.
Zoek je een verfrissende, suikervrije traktatie? Dan is frozen yoghurt met muesli een schot in de roos. Om te beginnen meng je muesli met vloeibare kokosolie. Breng dit mengsel nu aan op de bodem van muffin cups. Meng vervolgens Griekse yoghurt met wat jam en giet dit over de muesli heen. Zet de cups vervolgens een paar uur in de vriezer en je hebt een frisse, gezonde traktatie voor op school.
Zelf ijsjes als traktatie maken hoeft niet veel tijd en moeite te kosten. Deze kokosyoghurt mango ijsjes zijn hier het bewijs van. Voor deze ijsjes heb je alleen mango, kokosyoghurt en ijsvormpjes nodig. Schil als eerste de mango, verwijder de pit en snijd hem in stukken. Maal de vrucht vervolgens fijn met een staafmixer of in een blender of keukenmachine. Meng de puree daarna met de yoghurt, giet het mengsel in de ijsvormpjes en zet ze minimaal vier uur in de vriezer.
Griekse yoghurt, honing en walnoten: dit zijn alle ingrediënten die je nodig hebt voor deze gezonde traktatie. Meng de yoghurt en honing met elkaar en hak daarna de walnoten grof. Pak vervolgens een ovenschaal die in de vriezer past en leg een bakpapiertje op de bodem. Smeer het mengsel van de honing en yoghurt hierover uit, strooi de walnoten eroverheen en druk het geheel goed aan. Zet de schaal in de vriezer en laat hem hier minimaal vier uur staan. Snijd het plakkaat tot slot nog even in stukken en je kind kan ze uitdelen.
De meeste kinderen zijn dol op dieren en figuren. Vandaar dat het leuk is om hier bij het maken van een gezonde traktatie voor je kind rekening mee te houden. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Hier staan een aantal traktaties met dieren en figuren op een rijtje.
In plaats van appels kun je ook eierkoeken gebruiken als basis voor bootjes. Begin met het halveren van de eierkoeken, smeer de vlakke zijden in met boter en plak deze tegen elkaar. Snijd wat van de ronde onderkant af, zodat deze vlak wordt en de bootjes blijven staan. Maak vervolgens een zeil van zwart papier en teken hier de piratenvlag op. Bevestig het zeil aan een lange satéprikker en steek deze tussen beide helften van de eierkoek. Als de traktatie ook iets zoets mag bevatten, kun je op de buitenkant van de eierkoeken een paar smarties plakken die de kanonsgaten voor moeten stellen.
Banaandolfijntjes zijn niet alleen gezond, maar ook hartstikke leuk en lekker. Halveer eerst alle bananen en gebruik alleen het gedeelte met het steeltje. Snijd de banaan aan de kant van het steeltje iets in, zodat hij open gaat staan. Dit wordt de bek van de dolfijn. De ogen maak je door de banaan aan beide kanten te voorzien van een zwarte stip. Zet de gehalveerde bananen vervolgens in een kleurrijk schaaltje en gooi hier eventueel wat druiven of aardbeien bij in. Om het geheel af te maken, plaats je een gummy beer of een tumtum in de bek van de dolfijn.
Mandarijntjes zijn een uitstekende basis voor een gezonde traktatie op school. Zo kun je hier bijvoorbeeld vissen van maken. Hiervoor knip je allereerst stroken van ongeveer 25 x 4 centimeter uit dik, oranje papier. Vouw deze strook vervolgens om de mandarijn en niet beide stroken vlak achter de mandarijn aan elkaar vast. Je kunt eventueel een vorm in de staart knippen. Plak witte plakrondjes op de voorkant en zet hier met een zwarte stift een stip in, zodat de visjes ogen krijgen. Teken tot slot nog een mondje onder de oogjes en de mandarijnvisjes zijn klaar.
Wie op een leuke manier op fruit wil trakteren, kan een pauw maken. Omdat een pauw een kleurrijk dier is, is het leuk om verschillende fruitsoorten te gebruiken. Koop bijvoorbeeld appels, peren, een ananas, een meloen, druiven en frambozen en prik deze aan een lange satéprikker. Snijd de appels, peren, ananas en meloen eerst in kleine stukjes. Zodra de satéprikkers vol zijn, steek je ze naast elkaar in de zijkant van een aubergine. De aubergine vormt het lichaam van de pauw, terwijl de prikkers met fruit zijn veren zijn. Leg de aubergine bij voorkeur neer, bijvoorbeeld op een schaal. Snijd eventueel een deel van de achterkant af, zodat hij niet gaat rollen. Tot slot voorzie je de pauw van ogen, een neus en pootjes.
Het maken van gezonde traktaties voor op school kost soms behoorlijk veel tijd, maar dit is niet het geval als je je kind op een druiven slang laat trakteren. De basis van deze traktatie wordt gevormd door een lange satéprikker. Prik hier een aantal druiven aan en eindig met een aardbei. Wanneer je vervolgens twee oogjes op de aardbei maakt, lijkt de traktatie op een slang. Zorg ervoor dat de onderkant van de satéprikker vrij blijft, zodat kinderen de traktatie makkelijk vast kunnen houden.
Houd je kind niet van slangen? Dan kan hij ook trakteren op schildpadjes. Voor deze traktatie heb je alleen groene appels, witte druiven en cocktailprikkers nodig. Snijd de appels eerst doormidden en leg ze op de platte kant neer. De basis voor de schildpad is nu gelegd, want de appel is zijn lichaam. Voor de pootjes gebruik je halve witte druiven. Prik een halve druif op vier verschillende plekken in de appel en het diertje heeft ook pootjes. Voor de kop van de schildpad gebruik je een hele witte druif. Ook deze prik je weer met een cocktailprikker vast in de appel. Om de traktatie af te maken, voorzie je de kop van twee oogjes en eventueel een mondje.
Bij gezonde traktaties voor op school denk je waarschijnlijk al snel aan traktaties met groente of fruit in de hoofdrol. Omdat het wat saai is om de klasgenootjes van je kind gewoon een stuk groente of fruit te geven, wil je er waarschijnlijk iets bijzonders van maken. Hieronder vind je wat inspiratie voor traktaties met groente of fruit in de hoofdrol.
Bij gezonde traktaties denk je waarschijnlijk niet aan een patatje mayo. Toch kan je kind hier wel degelijk op trakteren. Je kunt deze traktatie namelijk op een gezonde manier maken. Koop een aantal gele paprika’s en snijd deze in reepjes. Stop deze vervolgens in een puntzak of een cupcake bakje en het lijken net frietjes. Als mayo kun je heksenkaas gebruiken of een ander dipje dat lekker is in combinatie met paprika. De kinderen kunnen de paprikafrietjes dan in de ‘saus’ dippen, waardoor het lijkt alsof ze een patatje mayo eten.
Zijn er enkel gezonde traktaties toegestaan op de school waarop je kind zit? Dan is knijpfruit een goede keuze. In principe is dit niets meer dan een zakje gevuld met gepureerd fruit. Via het tuitje aan de bovenkant kan de inhoud uit het zakje gezogen worden. Sommige soorten knijpfruit worden gemaakt van puur fruit, terwijl er aan andere varianten suikers worden toegevoegd. Kies altijd voor knijpfruit dat van puur fruit gemaakt is. Voordat jij je kind de zakjes uit laat delen in zijn klas, is het leuk om ze te personaliseren. Plak er bijvoorbeeld een foto van je kind op of maak of bestel een leuke wikkel voor knijpfruit.
Dadels als onderdeel van een gezonde traktatie. Ondanks dat je hier waarschijnlijk niet zo snel aan denkt, is het een goed idee. Deze vrucht is niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. Omdat het wat saai is om alleen op dadels te trakteren, combineer je deze vrucht met bijvoorbeeld fruit. Prik ze bijvoorbeeld aan een stokje met een partje mandarijn, een stukje appel, een schijfje banaan en een druif. Voordat je de dadel aan het stokje rijgt, moet je niet vergeten de pit eruit te halen. Doe dit overigens ook bij de druiven als deze een pit bevatten.
Voor een gezonde traktatie kun je een banaan omtoveren tot een piratenboot. Naast een banaan heb je hier een doosje rozijnen, lange satéprikker, touwtje en vlaggetje voor nodig. Gebruik het rozijnendoosje als basis, leg de banaan hier met de kromme zijde naar boven op en steek de lange satéprikker erdoor. Steek een klein vlaggetje in het uiteinde van de banaan, knoop hier een touwtje aan vast en laat deze via de lange satéprikker naar het steeltje lopen. Je kunt eventueel nog een zeil maken met iets als ‘hiep hiep hoera!’ erop en een piratenvlag aan de bovenkant van de satéprikker maken.
Moet de traktatie voor je kind grotendeels gezond zijn, maar mag deze wel iets ongezonds bevatten? Dan kun je trakteren op een appel met worm. Je hebt hier alleen maar appels en snoepwormen voor nodig. Het maken van deze gezonde traktatie kost je niet veel tijd en moeite. Je hoeft namelijk alleen een gat in de appels te maken en hier de worm in te steken. Hierdoor lijkt het net alsof de worm in het stuk fruit zit. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je de appel ook door de helft snijden en de worm er vervolgens tussen doen.
Ook voor deze gezonde traktatie gebruik je een appel als basis. Snijd alle appels door de helft en verwijder het klokhuis. Leg de appels vervolgens met de bolle kant naar beneden en bestrooi de platte kant met gepofte maïs of popcorn. Omdat het een bootje is, mag een zeil niet ontbreken. Hier kun je driehoekige stukjes ananas of kaas voor gebruiken. Pak vervolgens een satéprikker. Het ene uiteinde steek je in de appel en over het andere uiteinde schuif je het zeil van ananas of kaas.
Voor ouders die niet al te veel tijd en moeite willen steken in een gezonde traktatie voor hun kind, zijn vriendelijke druiven ideaal. Je hebt hier enkel transparante, plastic bakjes met een dekseltje, witte druiven en marshmallows voor nodig. Was de druiven eerst af, laat ze drogen en vul de bakjes ermee. Plaats de marshmallows vervolgens naast elkaar en met de platte zijde tegen de zijkant van het bakje aan. Sluit de bakjes nu af en teken gezichtjes op de buitenkant. Op de plek van beide marshmallows zet je een zwarte stip, waardoor het ogen lijken. Teken er tot slot nog een mondje op en je hebt een makkelijke, vrolijke, leuke en gezonde traktatie.
Piraten vormen een inspiratie voor van alles en nog wat, zo ook voor gezonde traktaties voor op school. Wie een op piraten gebaseerde traktatie wil maken, kan voor piraten meloenen kiezen. De basis voor deze traktatie wordt gevormd door een meloen. Heb je de meloen in partjes gesneden? Leg deze dan op de schil neer. Pak vervolgens wat rietjes en maak hier een zeil en een piratenvlag aan. Steek de ‘mast’ van de piratenboot vervolgens in de meloen. Om het geheel af te maken, kun je nog een kleine satéprikker met bijvoorbeeld een paar aardbeien, frambozen of druiven in de achterzijde van de piratenboot steken.
Mag je kind alleen op groente en fruit trakteren? Dan is het leuk om een gezonde trein te maken. Begin met de locomotief. Als basis hiervoor kun je een komkommer gebruiken. Om te voorkomen dat hij helemaal groen wordt, kun je de schoorstenen en wielen eventueel van stukjes wortel of een andere groente maken. Voor de wagonnetjes gebruik je zowel paprika als komkommer. Door beide groenten met elkaar te combineren, krijgt de gezonde trein een speelse uitstraling. Hol de paprika’s en komkommers uit en vul ze met aardbeien, druiven of snoeptomaatjes, zodat het echt op een trein lijkt.
Weet je niet goed wat de klasgenootjes van je kind wel en niet lekker vinden? Kies dan voor een fruitsalade als traktatie. Doordat zo’n salade verschillende fruitsoorten bevat, is het niet erg wanneer een kind bepaald fruit niet lekker vindt. Er is namelijk nog genoeg ander fruit dat hij wel lust. Je bepaalt uiteraard helemaal zelf welk fruit je voor de salade gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een salade van alleen appel, banaan en mandarijn maken, maar het is ook leuk om andere fruitsoorten te gebruiken. Voeg bijvoorbeeld ook meloen, peer, aardbei of druiven toe.
Wanneer je kind trakteert op aardbei met pannenkoek doet hij zijn klasgenootjes hier ongetwijfeld een groot plezier mee. Voor deze traktatie moet je zelf wel even in de keuken staan, want je moet pannenkoeken bakken. Zodra je er een aantal gebakken hebt, besmeer je ze met aardbeienjam. Om de traktatie gezond te houden, kun je het beste kiezen voor jam met weinig of helemaal geen suiker. Rol de pannenkoeken vervolgens op en snijd ze in kleine stukjes. Pak vervolgens een lange satéprikker en prik hier om en om aardbeien en stukjes pannenkoek aan. Verwijder de kroontjes van de aardbeien nog wel even voordat je ze aan de satéprikker prikt.
Vanwege de naam denk je misschien dat dit een pittige traktatie is, maar Mexicaanse komkommers zijn juist hartstikke fris. Als je deze traktatie wilt maken, gebruik je een snack komkommer als basis. Door hem een sombrero te geven, krijgt hij een Mexicaans tintje. Deze sombrero maak je van een opgerolde dropveter en een tumtum snoepje. Zet de tumtum in het midden van de dropveter, prik hier een cocktailprikker doorheen en steek deze vervolgens aan de bovenkant in de minikomkommer. Maak het af door de komkommer een gezicht te geven.
Zijn katten de lievelingsdieren van je kind? Dan is het leuk om dit te verwerken in zijn traktatie. Laat je kind bijvoorbeeld trakteren op kattenmandarijntjes. Koop voor ieder kind een mandarijn, haal een zak tumtums en zorg voor wat cocktailprikkers. Prik aan beide kanten van het kroontje een cocktailprikker in de mandarijn en druk hier een tumtum op, zodat de prikkers niet meer zichtbaar zijn. Teken vervolgens ogen, een neusje en een mond op de voorkant van de mandarijn en je hebt binnen een handomdraai een gezonde traktatie op tafel gezet.
Omdat er aan popcorn vaak suiker en/of zout toegevoegd wordt, zie je dit misschien niet als een gezonde traktatie. Maak je de popcorn zelf en voeg je hier niets aan toe? Dan mag je kind er waarschijnlijk gewoon op trakteren op school. Om zelf popcorn te maken, heb je voldoende aan een pan, olie en pofmais. Gooi een scheutje olie in de pan, wacht tot dit goed warm is en bedek de bodem met een laagje mais. Doe de deksel op de pan en wacht tot je de mais hoort poffen. Zet het vuur wat lager en wacht tot je niets meer hoort. In de tussentijd kun je alvast leuke bakjes of zakjes maken om de popcorn in uit te delen.
Rozijnen zijn gedroogde druiven, maar toch zien veel kinderen het eerder als snoep dan als fruit. Daarom trakteert je kind misschien liever op rozijnen dan op banaan, appel, peer of een andere fruitsoort. Gaat zijn voorkeur uit naar een rozijnen traktatie? Koop dan simpelweg wat doosjes rozijnen in de winkel. Om de traktatie extra leuk en vrolijk te maken, verpak je de doosjes in gekleurd papier. Je kunt aan de bovenzijde eventueel washi tape om het doosje wikkelen en hiermee een gekleurde veer aan het rozijnendoosje bevestigen. Voorzie het doosje aan de voorzijde van plakrondjes en maak hier oogjes van, teken er vervolgens een neus en mondje bij en de rozijnen traktatie is klaar.
Omdat kinderen dol zijn op kleuren, ben je misschien op zoek naar een kleurrijke traktatie voor je kind. Regenboog fruitspiesjes zijn in dat geval een goede keuze. Voor deze traktatie heb je alleen verschillende fruitsoorten en lange satéprikkers nodig. Koop niet lukraak wat fruit, maar kies voor fruit in de kleuren van de regenboog. Snijd de fruitsoorten in blokjes en prik het vervolgens aan de satéprikker. Neem hierbij de kleuren van de regenboog als uitgangspunt. Dit is een voorbeeld van een mogelijke volgorde: aardbei, mandarijn, ananas, kiwi, een witte druif en een blauwe druif.
Zit je kind nog in een van de eerste groepen van de basisschool? Dan heb je de perfecte traktatie misschien nog niet gevonden. In dat geval kun je kiezen voor traktaties met cadeautjes. Je combineert dan iets leuks met iets lekkers. Het is zelfs mogelijk om er een gezonde traktatie van te maken. Hieronder vind je een aantal gezonde traktaties met daarbij een cadeautje.
Ieder kind vindt het leuk om een cadeautje te krijgen. Daarom is het een leuk idee om op een klein presentje te trakteren. Koop bijvoorbeeld een zak met kleine speelgoeddieren. Laat je kind deze niet ‘kaal’ uitdelen, maar combineer het cadeautje met iets lekkers. Bind bijvoorbeeld een doosje rozijnen met een kleurrijk touwtje of stukje wol vast aan het diertje. Hierdoor hebben de kinderen niet alleen iets leuks, maar ook iets lekkers. Je kunt deze traktatie overigens ook gebruiken als je kind nog naar het kinderdagverblijf gaat.
Gaat je kind nog naar het kinderdagverblijf of zit hij in een van de eerste groepen van de basisschool? Dan is het leuk om te trakteren op een ontbijtkoek racebaan. Als basis van deze traktatie gebruik je los verpakte plakken ontbijtkoek. Knip van zwart papier rechthoekige stroken die ongeveer net zo groot zijn als de plakken ontbijtkoek. Zet in het midden van deze stroken een paar witte strepen, zodat het op een weg lijkt. Maak de racebaan vervolgens met wat lijm vast aan de verpakking van de ontbijtkoek. Om de traktatie compleet te maken, plak je speelgoedautootjes op de racebaan.
Vind jij je kind te oud voor speelgoeddieren, maar wil hij wel graag een traktatie met cadeautje uitdelen in de klas? Ga dan op zoek naar voorwerpen die je met iets lekkers kunt vullen. Er zijn bijvoorbeeld voorwerpen van transparant plastic te koop die je kunt vullen met rozijnen of een andere kleine lekkernij. Wie het extra leuk wil maken, kan eventueel een kleine bellenblaas of een ander presentje aan de traktatie toevoegen.
Rijstwafels zijn een gezond tussendoortje, waardoor ze veel gebruikt worden als traktatie op school. Omdat het wat saai is om je kind op kale rijstwafels te laten trakteren, kleed je ze leuk aan. Gebruik de rijstwafel als basis en breng hier een dun laagje chocolade of yoghurt op aan, die je hard laat worden in de koelkast. Leg hier vervolgens een blauw, rond vouwblaadje op dat water voor moet stellen. Op het water zet je bijvoorbeeld een bootje of een badeendje. Met deze traktatie sla je twee vliegen in één klap, want de kinderen krijgen iets lekkers én een cadeautje.