Mijn kind maakt fouten… HOERA!

Suzanne Mooi

Je kind helpt voor de eerste keer met het inruimen van de vaatwasser. Pats! Daar liggen twee borden op de grond!! Tot grote verbazing van de rest van het gezin kom je niet de kamer binnen met een stofzuiger, maar met een slinger. Jawel! Fouten mogen gevierd worden. Fouten zijn namelijk buitengewoon nuttig voor de ontwikkeling van je kind. Ze moeten niet langer weggestopt worden in een donker hoekje, maar ze verdienen een schitterende plaats in de spotlights.

Fouten zijn nuttig

Maar fouten zijn toch juist helemaal niet goed? Dat klopt helemaal. Ze zijn niet zomaar goed, maar werkelijk fan-tas-tisch! Als kinderen van jongs af aan al het inzicht meekrijgen dat fouten maken en van fouten leren een noodzakelijk onderdeel is van het leerproces, dan zorgt dat ervoor dat kinderen zelfverzekerd nieuwe paden durven te bewandelen. Een fout is voor je kind dan gewoon een reden om het nogmaals te proberen, maar dan op een andere manier. Je kind durft zo meer te ontdekken en leert daardoor veel meer dan een kind dat een fout ziet als een afgang. Kinderen die geen fouten durven maken kunnen zo onzeker worden dat ze blokkeren en de weg tot leren versperd raakt. Door te leren dat fouten je laten groeien blijft leren leuk!

Neem jezelf onder de loep

Je zult vast al wel vaker ergens gelezen of gehoord hebben dat het maken van fouten leerzaam is. Toch is het voor sommige ouders nog lastig om fouten te omarmen of (nog beter) zelfs te vieren. Als je al van jongs af aan hebt geleerd dat fouten maken niet de bedoeling is of dat mensen die fouten maken niet slim zijn, dan is het best wel ingewikkeld om dit wel te leren aan je kinderen. Dit vraagt een growth mindset met doorzettingsvermogen en dat is nu juist net wat je je kind ook mag leren: als je een fout maakt, dan helpt doorzettingsvermogen om te blijven proberen, totdat het lukt. Het goede nieuws is dus dat jullie samen kunnen gaan oefenen om fouten te leren vieren.

Maak je een foutje door met een negatieve emotie te reageren op een ‘fout’ van je kind? Geen probleem: je bent aan het leren! Het lukte dit keer nog niet, maar de volgende keer misschien wel 😊. Benoem de fouten die je in je eigen leven maakt vooral zo vaak mogelijk hardop naar je kind. Zo wordt fouten maken heel normaal in jullie gezin en voelt iedereen zich veilig om in eigen tempo te ontdekken en te leren. Met vallen en opstaan.

Vier de fouten: bouw een feestje!

Zodra de eerste fout zich aandient zal je na het lezen van dit artikel klaarstaan met de slingers, een feestmuts of met een overheerlijke slagroomtaart. Maar wat kun je nog meer doen dan de slingers ophangen bij het maken van een fout?

Tip 1: hou een fouten-dagboek bij.

Vul elke avond op een vast moment – bijvoorbeeld voor het avondeten of voor het slapengaan – een pagina in van het ‘vier-je-fouten-dagboek’. Probeer dit met het hele gezin bijvoorbeeld een week vol te houden. Spreek van tevoren af hoe jullie de ‘week van de fouten’ feestelijk af gaan sluiten. Gaan jullie smullen van een zelfgebakken taart of wordt het een dagje naar de dierentuin (om fouten te spotten bij de dieren 😉)? Vergeet niet om elkaars fouten door te lezen of voor te lezen, want van elkaars fouten (en van de mogelijke bijbehorende doorzettersmentaliteit) kun je onwijs veel leren!

Tip 2: doe iets wat je net niet durft.

Zoek samen met je kind naar een activiteit die net bij de comfortzone ligt. Dit kan een uitdagende sudoku-puzzel zijn, een middagje naar de klimmuur, het lezen van een boek met relatief veel onbekende woorden of een extra lange wandeling. Kies eerst een activiteit uit die je kind leuk vindt; kinderen leren sneller als ze ergens gepassioneerd over zijn. Stimuleer je kind tijdens de activiteit uitvoerig om door te zetten als het misgaat. Bespreek met je kind dat het doel ook in stapjes behaald kan worden: je hoeft niet meteen alles te kunnen!

Vergeet niet om later ook nog eens een uitdaging te kiezen op een gebied waar de interesse van je kind juist niet ligt; kinderen moeten ook leren doorzetten bij taken die ze niet graag doen. Handig voor later, want de dagen op de middelbare school zitten ook voor een deel gevuld met vakken waar je kind minder warm voor draait. Met een positieve mindset die gericht is op groei kun je je kind leren dat er uit elke activiteit wel iets te halen valt: met een onderzoekende houding word je elke dag een beetje slimmer!

Tip 3: maak een ‘foute’ vlog en organiseer een feestje!

Licht uit, spot aan en laat de camera maar draaien… Nodig je kind uit om een vlog te maken. De hoofdrolspelers zijn opa, oma, de buurvrouw, een vriendin of een kennis. Je kind belt aan bij deze bekenden en vraagt of ze iets willen delen over een fout die ze in hun leven hebben gemaakt en waar ze veel van geleerd hebben. Noteer voorafgaand aan de interviews samen met je kind een aantal vragen, zodat je kind goed beslagen ten ijs komt.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je ondersteunen door bijvoorbeeld te filmen en je kind de vragen te laten stellen. Monteer thuis samen de fragmenten tot een mooi geheel met behulp van een app.

De ‘foute’ vlog kan nu afgespeeld worden op een groot scherm en dat verdient een feestje. Nodig alle hoofdrolspelers uit voor een hapje en een drankje. Iedereen zijn fouten mogen gevierd worden, want alle mensen hebben geleerd van hun fouten en zijn dus slimmer geworden! En als de vlog niet helemaal foutloos blijkt te zijn: geen probleem.

Hier leren jullie van 🙂

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!