Squla
Voor alle vakken van de basisschool
Ja, je leest het goed! Een fanatiek potje gamen kan je kind omtoveren tot een heus rekenwonder. Veel ouders zijn blij als ze hun kind eens kunnen enthousiasmeren voor activiteiten die niets te maken hebben met digitale games. Toch kan gamen – uiteraard in beperkte mate en met de juiste begeleiding – een fantastisch middel zijn om te oefenen met rekenen. In elke game zijn getallen aanwezig in de vorm van bijvoorbeeld afstanden, scores en levels. Ga samen eens letterlijk spelen met die getallen en je zult zien dat je kind in een mum van tijd ook de eindbaas van de rekenmethode op school verslaat.
Als je gamen in gaat zetten als ‘tool’ om te oefenen met rekenen, dan is het belangrijk dat jullie van tevoren samen goede regels afspreken. Houd daarbij rekening met de leeftijd van je kind, het rekenniveau en de grenzen van je kind. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over:
Zit je helemaal op één lijn met je kind wat betreft het gamen? Aan de slag! Ready, set en….rekenen maar! Maak een begin met educatief gamen middels onderstaande 5 game-tips.
Meetkunde is onderdeel van alle rekenmethodes in het basisonderwijs. Het spel Minecraft biedt ontzettend veel mogelijkheden om hiermee te oefenen. In Minecraft draait namelijk alles om het bouwen met blokken in de ruimte; erg bevorderlijk dus voor het ruimtelijk inzicht. De mogelijkheden zijn echt eindeloos! Er zijn online vele werkbladen en voorbeelden te vinden om te oefenen met rekenen in Minecraft. Creëer bijvoorbeeld je eigen doolhof en geef daarbij aan je kind de uitdaging mee dat het te bewandelen pad een x aantal meter mag zijn in totaal, bouw je eigen huis en meet de omtrek op of maak je eigen boomhut met meerdere verdiepingen (bepaal samen vooraf hoe hoog elke verdieping moet worden). Pas maar op met al dat digitaal bouwen; voor het je weet is je kind verslaafd aan meetkunde 😉.
Mario moet vast ook dol zijn op rekenen, getuige alle cijfers in Mario Kart. Deze game staat bol van de opties om samen met je kind een potje te rekenen, terwijl jullie snoeihard over de baan racen. Schrijf bijvoorbeeld na elke race je eindstand op en tel 3 eindstanden bij elkaar op, vermenigvuldig 2 van je eindstanden met elkaar of tel alle standen van iedereen die deelneemt bij elkaar op.
Hebben jullie als gezin een hogere score dan 4 willekeurige andere deelnemers samen?
In de modus ‘tijdrace’ kun je ook proberen om je persoonlijke record te verbeteren. Zet de race na afloop vliegensvlug op pauze en laat je kind razendsnel berekenen hoeveel seconden er sneller is geracet dan voorheen. Je zult zien dat ook deze berekeningen op een zeker moment niet de bocht uitvliegen, maar pijlsnel naar de finish schieten!
Houden jullie van breinkrakers? Probeer dan zeker eens een Tectonic. Het is een variant op de welbekende Sudoku; net zo verslavend, maar net even anders. Er zijn een aantal eenvoudige basisregels voor het invullen van een Tectonic. Puzzels als deze stimuleren het brein van je kind op meerdere manieren: het verbetert de concentratie en het versterkt het geheugen. Daarnaast zetten deze puzzels je kind aan tot het uitdagen van zichzelf en dat is ook gunstig voor de hersenen; de stofwisseling gaat omhoog en het bloed gaat harder stromen. Dit is gunstig voor een aantal verbindingen in de hersenen. Kortom; met het woord ‘breinkraker’ is niets te veel gezegd. Er is op internet een ruim aanbod te vinden aan digitale Tectonics en er zijn diverse (gratis) apps beschikbaar die Tectonics aanbieden.
Een trip down memory lane voor vele ouders: de game Tetris. Was je vroeger in het bezit van een Game Boy? Dan heb je vast en zeker uren Tetris gespeeld… Nog steeds, al die jaren later, is Tetris een geweldig spel! Je kind ontwikkelt het ruimtelijk inzicht en daarnaast biedt Tetris talloze mogelijkheden om samen sommen te maken. De tafel van vier is bijvoorbeeld perfect te oefenen met deze game. Start Tetris op en begin meteen met het tellen van elke vorm. Tel de individuele blokjes allemaal bij elkaar op. Er komen er telkens vier bij! Hoe lang gaat je kind dit volhouden? Bij elke nieuwe game is er weer de mogelijkheid om het persoonlijk record te verbeteren.
Deze game maakt alle jongens en meiden blij die van voetbal houden; rekenen was nog nooit zo leuk! Laat je kind rekenen met geld op de zogenaamde ‘transfermarkt’ in de bekende voetbal-game FIFA. In FIFA is het de bedoeling dat je een team samenstelt met voetbalspelers. Als je goede spelers in je team hebt, dan vergroot je je win-kans. Hiervoor moet je op zoek naar de crème de la crème onder de voetbalspelers en deze vind je op de transfermarkt. Neem een dikke portemonnee mee (de munten die je verzameld hebt in het spel), want de beste spelers kosten een behoorlijke duit. Welke spelers kan je kind betalen met de reeds verzamelde munten? Hoeveel geld blijft er over als jullie besluiten om Messi of Mbappé aan te schaffen of moeten jullie nog veel sparen? Het potje FIFA kan zo mee het klaslokaal in!
En dan nog een laatste tip voor de ouders die moegestreden zijn door de overschreden schermtijden, overhitte accu’s en rood doorlopen ogen. Het ouderwetse potje Rummikub, dat vroeger de keukentafel van je oma regelmatig opsierde, biedt nog altijd fantastische mogelijkheden om je kind te laten spelen met getallen. Open de Rummikub-doos gewoon ook weer eens wat vaker en vraag je kind zelf wat voor rekenopdrachten er allemaal bedacht kunnen worden met dit spel. Dit stimuleert niet alleen hun reken-skills, maar ook hun creatieve vermogen.
Veel (digitaal) rekenplezier toegewenst!
Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!