Peuters: wat zijn ze lief, soms lastig en vooral… heerlijk eigenzinnig! De ontwikkeling van je kind draait vanaf een jaar of twee op volle toeren. En ondanks dat de basisschooltijd nog even duurt, krijgt je kind tussen de drie- en vijf jaar al echt zijn of haar eigen interesses. Wat kun je doen om deze interesses te stimuleren? Tips en tricks lees je in deze blog!
Peuters en hun interesses
Officieel mag je je kind vanaf twee jaar een peuter noemen. En dat blijven ze tot een jaar of vier. Dit is een hele interessante leeftijd voor je kind. Niet alleen kan (en wil!) hij of zij steeds meer dingen zelf doen, ook worden er flinke sprongen gemaakt in de ontwikkeling: je kind wil graag de ruimte om op ontdekking te gaan en dingen te ondervinden. Als ouder is dit weer een stapje in het ‘loslaat-proces’, tenminste zo heb ik het zelf ervaren. Mijn oudste was op deze leeftijd vrij gemakkelijk en meegaand, terwijl zijn jongere broertje van drie jaar graag alles zelf wil doen en dus ook best dwars kan zijn. Ze hebben hele andere interesses en dat vraagt van mij, als ouder, ook weer om een andere aanpak.
Speeltypes
Over het algemeen zijn er vier speeltypes te onderscheiden bij peuters:
1. Bouwer
Is je kind een ‘bouwer’? Dan vindt hij of zij het leuk om in verhaalvorm te spelen, waarbij je peuter natuurlijk de leiding heeft. Iedereen die meespeelt, ouders, broertjes/zusjes, poppen en knuffels, krijgt zijn eigen rol in het spel. Je kind houdt veel van theater, een rollenspel spelen en creatief bezig zijn. Poppenhuizen, garages, optreden voor publiek, knutselen en tekenen zijn favoriete bezigheden.
Tip! Geef samen een optreden voor de rest van het gezin. Applaus gegarandeerd!
2. Schouwer
Een ‘schouwer’ observeert graag; deze kinderen kunnen echte dromers zijn. Ze hebben een rijke fantasie en besteden ook graag tijd in deze ‘droomwereld’. Ondanks dat ze het fijn vinden om alleen te zijn, spelen ze ook graag samen met andere kindjes. Dit speeltype kan gevoelig zijn en vind een eigen ‘plekje in huis’ heerlijk. Muziek, puzzelen, knuffels en autootjes; daar houdt de schouwer van.
Tip! Ga gezelig samen op de bank zitten om een boekje te lezen, daar geniet je peuter enorm van.
3. Rauwer
Rauwers zijn echte doeners en vaak gek op buiten spelen. Ze kunnen niet zo goed lang stilzitten en zijn graag bezig met speelgoed waar actie en beweging in zit. Dingen die geluid maken, met lichteffecten en een racebaan vinden ze bijvoorbeeld erg leuk om mee te spelen. Maar ook klimmen, voetballen, buitenspelen, verven en bouwen doen ze graag.
Tip! Eropuit dus met je peuter; een frisse neus halen in het bos, voetbal mee en jullie middag kan niet meer stuk!
4. Douwer
Een ‘douwer’ is een echte doorzetter. Ze hebben veel interesses, zijn actief en creatief. Van nature willen weten hoe iets werkt en waarom iets zo werkt, hun aard is nieuwsgierig. Ook zijn ze vindingrijk en vinden ze steeds andere manieren om met iets te spelen. Tekenen, met de Duplo spelen, muziekinstrumenten en eigen verhalen verzinnen; een douwer doet het allemaal graag.
Tip! Samen een hoge toren bouwen van Kapla of Dulpo vind je kind super. En omgooien natuurlijk ook.
Vaak hebben peuters verschillende speeltypes in zich en ieder kind is natuurlijk uniek. Het kan wel leuk en interessant zijn om te kijken welke types jij herkent in jouw kind. Het geeft je wat inzicht in het speelgedrag en het wordt daardoor een stuk gemakkelijker om aan te sluiten bij de interesses van je peuter. Probeer ook gerust wat verschillende activiteiten uit en kijk hoe je kind daarop reageert.
Stimuleren te leren
Als je ziet dat je peuter interesse heeft in bepaalde dingen, dan kun je dat als ouder natuurlijk stimuleren. Mijn oudste is bijvoorbeeld heel fysiek ingesteld, hij haalde -met zijn twee jaar- altijd de wildste capriolen uit op een glijbaantoestel bij ons in de buurt. In die zin een echte ‘Rauwer’. Terwijl ik in het begin vooral was van het: “Doe je wel voorzichtig” en “Hou je goed vast”, besefte ik me later dat ik hem daarmee juist belemmerde. Hij was een sterk ventje en zijn interesse lag in het ontdekken van wat hij allemaal met zijn lijf kon. Vanaf toen hield ik hem nog wel in de gaten, maar liet ik hem wat meer zijn gang gaan en zat ik er wat minder bovenop.
Je peuter stimuleren te leren is belangrijk in deze fase in zijn of haar leventje. En het levert je kind veel op:
- Groeiend zelfvertrouwen.
- Leren door te doen en zelf te ondervinden.
- Ontdekken wat hem goed afgaat/interesses ontdekken.
- Verbanden leren leggen tussen oorzaak en gevolg.
Ook vinden veel peuters het lastig om keuzes te maken en als je een vraag stelt is de kans groot dat je een ‘nee’ als antwoord krijgt. Probeer je peuter daarom zoveel mogelijk keuzes voor te leggen. “Wil je op de fiets of lopend naar de supermarkt?”. Vaak vinden kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar het ook leuk om zelf te kiezen welk beleg ze op hun brood willen, welke kleren ze aan willen en wat jullie samen gaan ondernemen die dag.
Belonen
Stimuleer je peuter door zijn of haar gedrag te belonen met een dikke knuffel of een complimentje: “Wat goed dat je helemaal zelf je laarzen hebt aangedaan” (ook al zitten ze andersom). Complimenten of een mooie sticker laten het zelfvertrouwen van je peuter groeien. En in deze (soms) lastige leeftijd is dat voor je kind heel belangrijk.
Oh ja, en wist je dat Squla ook hele leuke en leerzame games en quizzen heeft, speciaal voor peuters? Bekijk het aanbod online!
Welke dingen vind jouw peuter leuk en hoe stimuleer jij deze interesses? Deel je tips op ons forum!