De mobiele telefoon is niet meer uit ons leven weg te denken. Wij ouders kunnen ook niet meer zonder. Een dag zonder mobiele telefoon en internet is voor veel mensen echt ondenkbaar. Het is dus niet zo gek dat kinderen al vanaf een hele jonge leeftijd in aanraking komen met mobiele telefoons. Zo mogen ze er een filmpje op kijken, een spelletje op spelen of opa en oma bellen. Zo gaan er wat jaren voorbij en dan komt opeens de vraag; “Mama, mag ik een eigen mobiel?” Veel ouders vinden dit lastig. Wanneer begin je aan een mobiele telefoon en hoe leer je je kind er verantwoordelijk mee om te gaan? In dit blog geven we je tips!
Vanaf welke leeftijd een mobiele telefoon?
De meeste ouders geven hun kind een mobiele telefoon zodra ze naar de brugklas gaan. Dan moeten ze vaak verder naar school fietsen en veel ouders geeft het een veilig gevoel als hun kind dan naar huis kan bellen als er wat is. Ze hebben er dan ook wel de leeftijd voor vinden ouders. Toch zijn er ook ouders die hun kind in groep 8 al een mobiel geven om eraan te wennen. Zo leren bijvoorbeeld al om te gaan met social media, dataverbruik en beltegoed (wanneer ze geen abonnement hebben). De keuze ligt echter altijd bij de ouders.
Je kind leren verantwoord om te gaan met zijn mobiel
Oké, jullie hebben een keuze gemaakt en je kind heeft zijn nieuwe mobiel eindelijk. Wedden dat hij/zij er zielsgelukkig mee is? Nu moet je je kind alleen leren er verantwoordelijk mee om te gaan. Dat houdt in dat hij niet alleen zuinig moet zijn op het toestel, het kost immers een hoop geld, maar bijvoorbeeld ook met wat ‘ie deelt op social media en andere privé gegevens op het toestel. Dit zijn onze tips:
Zorg dat je de toegangscode weet van het toestel
Vaak moet er een pincode op een toestel worden ingesteld, doe dit samen met je kind. Het is namelijk handig als jullie de code ook weten. De pincode staat vaak los van de toegangscode om het toestel te ontgrendelen. Veel kinderen willen dit alleen doen met een vingerafdruk, maar dat is niet handig. Dat betekent dat jullie het toestel niet kunnen ontgrendelen als je kind er niet bij is. Er kunnen situaties voorkomen waarbij dit het geval is, maar jullie wel toegang moeten kunnen hebben tot het toestel.
Volg je kind op social media en blijf op de hoogte van ontwikkelingen en trends
Veel kinderen zitten er misschien niet op te wachten, maar het is goed om te zien wat je kind doet op social media. Zorg dat jullie zelf op de hoogte zijn van nieuwe trends op het gebied van social media. Met andere woorden, verplaats je in de belevingswereld van je kind. Dit helpt bij het mediawijs maken van je kind en het is ook leuk om te weten wat je kind bezig houdt.
Leer je kind zowel on- als offline niet alles te delen
Bij mediawijs maken hoort ook dat je je kind leert niet zomaar alles online te gooien. Hier letten wij ouders heel goed op, maar leer je kind ook dat ‘ie offline niet alles deelt waaronder de pincode van de telefoon en laat hem de telefoon ook niet zomaar aan iemand uitlenen. Er kan misbruik van worden gemaakt en kinderen overzien dat soort risico’s nog niet.
Neem samen met je kind deze tips door en check ons werkblad over mediawijsheid. Deze kun je uitprinten en leert je kind verstandig met het internet om te gaan. Wil je meer weten over mediawijsheid? In dit blog vertellen we je hoe je een nepprofiel herkent.
Een oude telefoon met beltegoed of een nieuwe met abonnement?
Om te beginnen is een ouder toestel van de ouders prima. Je kunt er een prepaid kaart in doen of kiezen voor een zogeheten ‘sim only abonnement’. Let erop dat bij oudere toestellen het besturingssysteem niet altijd up to date meer is. Er wordt gezegd dat dit vaak gebeurd bij Android toestellen. Dit hoeft niet meteen een probleem te zijn, maar op den duur kan dit gevolgen hebben voor de beveiliging van gegevens op het toestel.
Je kunt ook zelf een toestel kopen voor je kind. Vanaf €200,- heb je al een goed toestel. Let hierbij wel op de opslagruimte, want kinderen maken heel veel foto’s met hun mobiel en downloaden relatief veel. Het toestel zit dan snel vol.
Tot slot kun je kiezen voor een duurder toestel met abonnement. Ook nu kun je het toestel zelf kopen, maar dan moet je al snel denken aan €600,- of meer. Je kunt er echter ook voor kiezen het toestel maandelijks af te lossen bij je abonnement. De abonnementskosten worden dan hoger, maar je hoeft het toestel niet meteen in zijn geheel te betalen. Let op, deze abonnementen worden geregistreerd bij het BKR.
Dit waren onze tips, we hopen dat deze je zullen helpen!