Met je kind praten over het nieuws: hoe doe je dat?

Marisca

Het hoort een beetje bij onze ochtendroutine: kijken naar het ontbijtnieuws terwijl we ontbijten en ons klaar maken voor een nieuwe dag. Wel met Jan de Hoop, want dat is zo’n leuke nieuwslezer. Het nieuws zelf is echter niet altijd even leuk. Aanslagen, familiedrama’s, liquidaties en nog veel meer narigheid worden gedurende tien minuten de woonkamer binnen “geslingerd” en we zijn weer op de hoogte. Vrij heftig soms, maar wij volwassenen kunnen het in veel gevallen weer van ons af zetten. Voor kinderen is dat anders. Die zitten met vragen. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Hoe reageren wij op de vragen van onze zoon?

Onze zoon is inmiddels 7 en hij luistert mee naar het nieuws. Steeds vaker stelt hij vragen als ‘wat zijn aanslagen en kan dat hier ook gebeuren?’, ‘Waarom heeft die vader zijn kind vermoord?’, ‘Waarom is er oorlog?’ etc. Dat zijn heftige vragen voor kinderen van die leeftijd. Wat antwoord je daarop?

Toen hij jonger was, kwam het nieuws nog niet zo heftig binnen. Van veel woorden wist hij de betekenis niet, waardoor hij het ook niet altijd begreep. Gelukkig maar. Nu hij ouder is, begrijpt hij veel dingen wél. Hij begrijpt wat er is gebeurd, maar hij begrijpt niet altijd waaróm. Bij dit soort vragen vertellen we hem eerlijk dat we ook niet altijd weten waarom mensen elkaar dit aandoen. Dat het heel verdrietig en erg is en je dit ook helemaal niet mag doen, maar dat het helaas soms wel gebeurt. We proberen zo eerlijk mogelijk te zijn, zonder dat hij zich teveel zorgen gaat maken.

Tips om om te gaan met lastige vragen

Dit zijn onze tips om om te gaan met de vragen van onze zoon:

  • Houd het simpel en geef alleen antwoord op de vraag die je kind stelt. Haal er niet teveel bij en maak het niet onnodig ingewikkeld als je kind er niet om vraagt. Vaak zijn ze al tevreden met dat ene antwoord en hebben ze het er niet meer over.
  • Stel vragen als ‘wat denk jij dat er gebeurd is?’ en ‘wat vind je ervan?’ Zo kun je peilen wat ze er zelf van maken in hun hoofd. Ga daarna met ze in gesprek op hun niveau.
  • Maak het niet te dramatisch en probeer het luchtig te houden.
  • Sluit het positief af. Ja, een aanslag kan hier gebeuren, maar de “bazen” van dit land en de politie doen er alles aan om ons te beschermen waardoor de kans kleiner is. En wij ouders beschermen onze kinderen natuurlijk ook.
  • Ontwijk het nieuws niet. Wij vinden het belangrijk dat onze zoon leert dat het niet overal in de wereld even leuk is en dat wij ook heel veel geluk hebben dat we het hier zo goed hebben. Door samen met ze naar het nieuws te kijken, voorkomen we misschien ook wel dat ze stiekem dingen op gaan zoeken op Internet.
  • Kijk samen naar het Jeugdjournaal en praat er daarna nog even over na.

Een veilig gevoel

Wat we het belangrijkst vinden, is dat onze zoon zich veilig voelt bij ons en waar hij ook is, maar dat hij zich vooral ook veilig voelt om deze vragen te stellen. We leren hem dat hij ons alles mag vragen en niets gek is. En als we het antwoord niet weten, zeggen we dat ook of zoeken we het samen op. Zo worden we samen weer wat wijzer en hopen we maar dat er ooit een dag komt waarop iedereen een heel stuk wijzer is en dit soort vreselijk nieuws tot het verleden behoort. Naïef, maar we mogen dromen toch?

Meer over omgaan met het nieuws? In het vak 21st Century Skills op Squla leert je er alles over.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!