Samen spelen: Help je kind vriend(innet)jes te maken

Maike

Kinderen zijn, net als volwassen, sociale wezens. Samen spelen met andere kinderen, vriendjes, broertjes en zusjes vinden ze heerlijk en daarbij leren ze veel van elkaar. Maar wat als jouw kleine vaak alleen zit te spelen? Of moeite heeft met nieuwe vriendjes maken? Misschien vindt jouw zoon of dochter het lastig om speelgoed te delen? In deze blog meer over de ontwikkeling van je kind + zes handige tips om samen spelen op een leuke manier te stimuleren.

Ontwikkeling samen spelen

Vanaf 2 jaar

Is je kleine jonger dan twee jaar? Dan is samen spelen nog niet aan de orde. Kinderen jongeren dan twee jaar zijn erg op zichzelf gericht, dat hoort echt bij deze leeftijd. Ze hebben moeite met speelgoed delen en vinden het lastig om contact te maken met anderen. Op de peuterspeelzaal zie je kinderen dan ook vaak naast elkaar spelen, in plaats van mét elkaar. Een grappig gezicht. Jongere broertjes en zusjes hebben vaak wel een kleine voorsprong omdat ze al gewend zijn om thuis hun speelgoed te delen.

Vanaf 4 jaar

Vanaf vier jaar begint het echte werk. Je kind verzint dan ook spelletjes om samen met anderen te doen. Denk aan vadertje-moedertje spelen of politieagent en boef. Vaak spelen ze vanaf deze leeftijd met een paar andere kinderen en hebben ze ‘vaste’ vriendjes. Het blijft tot een jaar of 6-7 een uitdaging voor je kind om met de gevoelens van anderen om te gaat, verwacht op deze leeftijd dus nog niet teveel van ze.

Vanaf 6 jaar

Vanaf 6-7 jaar krijgen kinderen vaak groepjes vrienden waarmee ze samen spelen, voetbalwedstrijdjes doen enz. Ze begrijpen elkaar beter en het lukt ze nu om rekening te houden anderen. Fijn, want dat betekent minder ruzie! Het samen spelen wordt voor je kinderen zelf ook alleen maar leuker en meer ontspannen.

6x Samen speel-tips

Vindt jouw kind het lastig om samen te spelen? Misschien kijkt hij of zij liever wat langer ‘de kat uit de boom’? Helemaal niet erg. Het is goed om te accepteren dat ieder kind zijn eigen ontwikkelproces doormaakt. En de een heeft hier gewoon wat meer tijd en ruimte voor nodig dan de ander. Wel kun jij, als ouder, het samen spelen stimuleren met deze zes tips:

Tip 1 – Jong geleerd…

Je kunt je kleine al op jonge leeftijd (rond 1,5 – twee jaar) laten kennis maken met ‘samen spelen’. Dit doe je door je kind niet alles te laten bepalen in het spel maar door ook zelf wat inbreng te geven. Belangrijk is dat je dit op een laagdrempelige en speelse manier doet; Zorg ervoor dat leuk is om samen te spelen. Een groot voordeel hiervan is dat je kind al op jonge leeftijd vertrouwd raakt met het principe ‘samen spelen’.

Tip 2  – Samen spelen, samen delen?

Veel jonge kinderen vinden het moeilijk om hun speelgoed te delen. Niks om je zorgen over te maken, dat gaat vanzelf voorbij. Waak er als ouder wel voor dat je je kind niet teveel ‘dwingt’ om speelgoed te delen en vooral: bemoei je er niet teveel mee. Soms kan het juist heel goed werken om het kinderen onderling te laten regelen. Vanaf een jaar of zeven is de grootste strijd om speelgoed voorbij.

Tip 3 – Op weg helpen

Je kunt het samen spelen tussen twee of meer kinderen stimuleren door ze wat op weg te helpen. Start bijvoorbeeld met het bouwen van een treinbaan, laat zien wie wat kan doen en trek jezelf vervolgens terug. Ook ‘ruilen’ of ‘om de beurt’ spelen kan goed werken. Zijn ze lekker bezig? Complimenten laten kinderen groeien!

Tips 4  – Het goede voorbeeld

Vind je kleine het lastig om contact te maken? Stimuleer je kind door zelf ook een gesprek aan te knopen met anderen. Kinderen spiegelen het gedrag van hun opvoeders en je laat zo zien dat het heel normaal is om contact te leggen. Ook kun je samen met je kind het eerste contact leggen tussen hem of haar en een (toekomstig) speelmaatje.

Tip 5 – Met een lach

Vermijd negativiteit en probeer het samen spelen vooral luchtig en positief te houden. Geef je kind gerust een complimentje als hij lekker aan het spelen is met een ander. Of als hij iets uitleent, kun je ook benoemen dat je dat heel lief van hem of haar vindt. Kinderen belonen met positieve aandacht is heel fijn voor je kind en hij of zij leert er veel van.

Tip 6 – Veel doen

En vooral belangrijk: Lekker veel doen. Stimuleer je kind om samen te spelen door hem of haar al vanaf jongs af met andere kinderen in contact te brengen. Als je kinderen op school zitten laat ze dan regelmatig met vriendjes en vriendinnetjes spelen na schooltijd. Van anderen leren ze uiteindelijk het meest!

Wist je dat?

Ruzie maken ook heel leerzaam is voor je kind? Door ruzie te maken leren ze bijvoorbeeld rekening te houden met de gevoelens van anderen, grenzen respecteren én aangeven en krijgen ze de kans hun sociale vaardigheden in de praktijk brengen. Niks mis mee dus!

Maak je je zorgen om het speelgedrag van je kind? Dan is het wellicht een goed idee om een gesprek aan te vragen met de leerkracht, om te kijken hoe jullie je kind daarbij kunnen helpen.

Veel speelplezier!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!