Door Linda Rijpert, Redacteur Squla
Niet ieder kind heeft een warme band met taal. Sommige kinderen vinden taal lastig en andere vinden er gewoon niks aan. Dat is jammer, want taal is een belangrijk onderdeel van onze maatschappij. Het helpt je om duidelijk te maken wat je denkt, voelt en wilt, maar ook om de wereld om je heen beter te begrijpen.
Dat laatste geldt ook voor school. Een tekst in je aardrijkskundeboek is beter te begrijpen als je een grote woordenschat hebt en een verhaaltjessom is makkelijker op te lossen als je de zinsbouw snapt.
Zo help je je kind met taal
Goed zijn in taal is dus fijn en handig. Maar hoe help je jouw kind beter te worden in taal? Een zeer effectieve manier is lezen, want wie leest, ontwikkelt een grotere woordenschat en wordt beter in spelling, grammatica, technisch lezen, begrijpend lezen en schrijven. Voor de taalontwikkeling is het echter wel belangrijk om met de volgende drie factoren rekening te houden:
- Diversiteit – Stimuleer je kind om zoveel mogelijk verschillende teksten te lezen, zowel qua vorm als inhoud, want wie steeds over hetzelfde leest, leert op den duurt weinig meer bij. Bij diversiteit kun je denken aan fictie en non-fictie, maar ook aan verschillende typen teksten, zoals een boek, een krantenartikel, een folder, een handleiding, een gedicht, etc.
- Niveau – Het is belangrijk dat de teksten die je kind leest een geschikt niveau hebben. Teksten die te hoog gegrepen zijn, zorgen voor weerstand en geven je kind te weinig houvast om nieuwe woorden en moeilijke zinsconstructies te begrijpen en te leren. Teksten die je kind wel aankan, geven hem succeservaringen en daardoor zelfvertrouwen in zijn of haar eigen kunnen. Echter, teksten die nét iets boven het niveau van je kind liggen, zorgen ervoor dat hij of zij vooruit komt, dat je kind echt iets bijleert. De truc is dus de juiste balans te vinden tussen te moeilijk en te makkelijk.
- Plezier – Zorg ervoor dat je kind lezen met plezier associeert. Op die manier gaat hij of zij het vaker doen in plaats van het zoveel mogelijk te vermijden. Creëer bijvoorbeeld een knus leeshoekje of ga samen naar een leuke voorstelling in de bieb. Wat voor veel dingen geldt, gaat ook hier op: goed voorbeeld doet goed volgen. Kruip dus zelf ook regelmatig met een boek op de bank!
Drie korte tips om het lezen van je kind te stimuleren:
- Lees iedere dag op een vast tijdstip voor, bijvoorbeeld na het eten of voor het naar bed gaan. Als je kind het leuk vindt, kan het zelf ook eens aan jou of andere gezinsleden voorlezen.
- Lees het begin van een verhaal voor en stop op een spannend moment. Je kind mag zelf verder lezen.
- Creëer authentieke situaties waarin je kind op betekenisvolle wijze met een tekst aan de slag moet. Bak bijvoorbeeld samen een taart en laat je kind het (kinder)kookboek raadplegen. Of laat hem of haar op de website van jullie vakantiepark uitzoeken wat er allemaal te doen is.
Hopelijk geven de bovenstaande tips je nieuwe ideeën en inspiratie om samen met je kind aan de slag te gaan.
Veel leesplezier!
Linda Rijpert, redacteur bij Squla