Groep 2: “grote” kleuters

Marisca

Je kind is niet meer de jongste van de school en dat vindt ‘ie stiekem wel heel stoer. In groep 1 heb je al gemerkt dat je kind een grote ontwikkeling doormaakt en je vraagt je dan misschien af wat je kind leert in groep 2. Je hebt waarschijnlijk zelf ook je draai gevonden op school; je kent de juffen, het beleid van de school en de namen van kinderen en hun ouders. Je hebt veel dingen al een keer meegemaakt en het nieuwe is er vanaf.

Wat zouden we dan nog kunnen vertellen? Een heleboel, want je organiseert dit jaar bijvoorbeeld voor het eerst een kinderfeestje met alles wat daarbij komt kijken en ondertussen bereidt jouw kind zich voor op het “echte werk” in groep 3. Kortom, er gebeurt een hoop in groep 2.

Verschuiving in de klas

Op veel scholen worden de groep 1 en 2 gecombineerd en dat betekent een verschuiving in het nieuwe schooljaar. Jouw kind is opeens de oudste in de klas, vriendjes en vriendinnetjes zijn doorgestroomd naar groep 3 en er komen nieuwe kinderen in de klas. Logisch dat kinderen na de zomervakantie moeten wennen aan de nieuwe samenstelling van de klas. Tegelijkertijd vinden ze het heel leuk, want zij mogen nu de “kleintjes” helpen. Ze krijgen meer taken, weten al wat meer dan de kinderen in groep 1 en worden steeds zelfstandiger en dat is te merken aan het zelfvertrouwen van je kind.

Waarin verschilt groep 2 van groep 1?

In groep 1 ligt de nadruk nog meer op spelen, maar in groep 2 gaat de leerkracht gerichter werken naar groep 3. Het verschilt per school, maar op veel scholen wordt er gewerkt met zogenoemde werkkaarten of werkjes en kinderen besteden per week een bepaalde tijd aan die werkjes. Als een kaart of boekje klaar is wordt dit bijvoorbeeld beloond met een sticker of wordt het ergens opgehangen. Dit stimuleert niet alleen, maar laat het zelfvertrouwen van je kind ook enorm groeien.

Wat leert je kind in groep 2?

In groep 2 leert jouw kind onder andere:

  • Tellen tot 20 en weer terug
  • Het benoemen van ‘buurgetallen’ dus 9 en 11 zijn de buren van 10
  • De namen van de week benoemen
  • Rijmen
  • Lettergrepen klappen
  • Het benoemen van vormen als ovaal
  • De woordenschat wordt groter
  • De eigen naam schrijven
  • Letters herkennen

Ook worden kinderen socialer en ze zijn zich steeds meer bewust van hun omgeving. En het is niet altijd leuk, maar ze krijgen ook te maken met kleine teleurstellingen wanneer ze bijvoorbeeld niet worden uitgenodigd op een kinderfeestje.

Alles over kinderfeestjes

Dit jaar organiseer je voor het eerst een kinderfeestje en dat roept best wat vragen of. Hoeveel kinderen nodig je uit, wie worden uitgenodigd en hoe zit dat met het uitdelen van de uitnodigingen?

Vraag aan je kind wie hij of zij allemaal uit wilt nodigen en kijk even hoeveel namen er op worden genoemd. Veel ouders houden in eerste instantie de volgende regel aan: de leeftijd van het kind + 1. Dus als je kind 5 wordt, mag hij 5 kinderen uitnodigen en met zichzelf erbij is dat 6.

Kijk even of er nog meer kinderen in dezelfde periode jarig zijn, want het is sneu als jullie op dezelfde datum het feestje hebben gepland en misschien ook dezelfde kinderen willen uitnodigen. Overleg even met de ouders wanneer zij het feestje willen plannen om teleurstellingen te voorkomen.

Steeds meer scholen vragen aan de ouders en kinderen of zij de uitnodigingen in de gang uit willen delen of aan de andere ouders willen geven wanneer de kinderen in de klas zitten. Kinderen zien de uitnodigingen rondgaan en het is sneu als een kind wordt overgeslagen. Houd hier ook rekening mee.

Het lijkt alsof er groep 2 niet veel verschilt van groep 1, maar er zoals je nu hebt gelezen zijn er wel degelijk verschillen. Het is een leuk jaar en ook hierin gebeurt nog veel voor de eerste keer.

Log in op Squla om te zien welke lesstof je kind te wachten staat in groep 2. Nog geen lid van Squla? Doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.

Proefquiz

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!