Een 10-minutengesprek op school? 8 tips van leerkrachten aan ouders

Pim

Wij vroegen leerkrachten hun tips voor ouders voor de 10-minutengesprekken. Of je kind nou net op school zit of al bijna naar de middelbare gaat: dit zijn echt handige adviezen om van tevoren goed door te nemen. Zo kom je als ouder ongeveer 8x beter voorbereid op gesprek!

1. Stel je eigen vragen in het begin van het gesprek

Tip van leerkrachten Maartje en Hayat:
Heb je zelf vragen aan de leerkracht? Maak een lijstje en neem dat mee. Stel je vragen aan het begin van het gesprek, zodat er zeker tijd en aandacht voor is. En gaat het gesprek te snel voorbij om alle vragen te behandelen? Maak dan meteen een afspraak voor een ander moment.

2. Wacht bij dringende zaken niet tot het 10-minuten-gesprek

Tip van juf Maartje
Heb je iets dringends te vragen aan de leerkracht en duurt het nog een tijd voor het 10-minuten-gesprek komt? Wacht dan niet af. Maak alvast eerder een afspraak.

3. Bestudeer het rapport goed van tevoren

Tip van juf Judith
Voor het 10-minuten-gesprek krijgt je kind een rapport mee naar huis. Als je dit rapport thuis alvast goed bekijkt, kun je er al best wat aan aflezen. Je ziet wat er goed gaat en wat misschien wat minder. Het kan ook zijn dat je bij sommige cijfers of beoordelingen vragen hebt. Wees dus proactief en kom zelf met punten naar aanleiding van het rapport.

4. Vertel vooral over uw kind, daar leert de juf of meester ook van

Tip van leerkracht Linda
Bedenk vooraf goed wat je aan de leerkracht wilt vertellen over je kind. Niemand kent je kind zo goed als jij! Wat doet je kind thuis graag, hoe is hij of zij in de omgang, met wat vult hij of zij de vrije tijd? Als je lekker veel vertelt, leert de leerkracht je kind nog beter kennen. En zo kan de leerkracht nog beter inspelen op de talenten en interesses van je kind.

5. Ga het 10-minuten-gesprek open aan

Tip van leerkracht Karin
Je kind is het allerbelangrijkst. Daarom hebben veel ouders de neiging om snel in de verdediging te schieten. Bijvoorbeeld als er vragen zijn over de opvoeding, de prestaties of de sociale vaardigheden. Zeker als de leerkracht iets onverwachts of moeilijks zegt, kan het soms best even pittig zijn. Maar probeer toch altijd te bedenken dat de leerkracht het beste met je kind voorheeft. En dat een open gesprek veel meer ruimte geeft om belangrijke zaken te bespreken. Succes!

6. Vraag altijd aan de leerkracht waar je kind goed in is in de klas

Tip van leerkracht Zahide
Soms kan de nadruk bij een 10-minuten-gesprek liggen op alles wat beter kan of beter moet. Maar hoe belangrijk is het om te weten waar je kind goed in is! Dat geeft meteen een positieve energie. Zowel bij de leerkracht als bij de ouders.

7. Kom op tijd!

Tip van Squla
Te laat komen op een 10-minuten-gesprek is niet oké. Het is bovendien zonde van de weinige tijd die jullie al hebben. Het is niet respectvol naar de leerkracht toe en het is niet goed voor de ontwikkeling van uw kind. Ga dus extra vroeg van huis weg, zodat je zeker weet dat je op tijd bent.

8. Lees ook de tips van leerkrachten aan leerkrachten

Het blog De 10-minutengesprekken: 10 tips voor fijne rapportgesprekken zijn eigenlijk voor leerkrachten bedoeld, maar neem er vooral eens een kijkje. Goed om het eens van de andere kant te bekijken.

Succes met de 10-minutengesprekken!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!