Ooit de show Catfish gezien? In dit programma worden mensen met een online relatie voor het eerst samengebracht. Vaak blijkt dat de persoon met wie iemand al jaren online in contact is, een nepprofiel te hebben gebruikt.
Waarschijnlijk hebben jij en je kind(eren) een aantal regels wat betreft social media om dit soort scenario’s te voorkomen. Héél slim! Maar of ze zich hier ook aan houden, kun je niet altijd controleren. Daarnaast wil je je kind(eren) natuurlijk ook hun online privacy gunnen.
Zou het daarom geen geruststelling zijn als zij zelf kunnen beoordelen of een profiel nep is? Hieronder staan een aantal punten om eens samen te bespreken.
Profielfoto
De profielfoto is naast de naam het eerste waar je naar kijkt. Deze zegt vaak al meer dan duizend woorden. Je weet zelfs al een heleboel als er helemaal geen foto is. Vaak is dit al een teken dat er iets niet klopt. Als je de naam niet herkent en er geen profielfoto is, accepteer het verzoek dan niet. Het zou wel eens om een nepprofiel kunnen gaan. Herken je de naam wel, maar mist de foto? Vraag dan nog even of zij jou een vriendschapsverzoek gestuurd hebben voordat je het verzoek accepteert.
Een ander teken dat misschien wel op een nepprofiel wijst, is wanneer een foto niet past bij de naam. Dit geldt ook voor informatie die niet bij elkaar past. Bijvoorbeeld wanneer je toegevoegd wordt door een meisje van 11 die in haar info heeft staan dat ze secretaresse is bij een bank. Let hier dus goed op!
Nepprofiel herleiden
Als je denkt dat er iets niet deugt, kun je een profielfoto ook herleiden met google images. Sleep de foto hier naartoe en kom erachter of de foto vaker is gebruikt en op welke websites. Is de foto op meerdere profielen gebruikt en komt de informatie die hier staat totaal niet met elkaar overeen? Grote kans dat degene die jou nu probeert toe te voegen, de foto van iemand anders gebruikt. Deze foto zal hoogstwaarschijnlijk van een aantrekkelijk persoon zijn.
Fotoalbums
Als foto’s niet beveiligd staan, kun je hier ook eens een kijkje nemen. Op een echt profiel staan vaak foto’s samen met vrienden en familie, zijn er mensen getagd en worden er reacties geplaatst. Als dit niet het geval is, zou ik nog eens kijken naar de volgende punten.
Vrienden
Een ander teken waaraan je kan zien of het om een nepprofiel gaat of niet, is het aantal vrienden. Is dit aantal onder de 100 dan moet er een belletje gaan rinkelen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar dit is een goede indicatie. Ook mensen met juist heel veel vrienden kunnen gebruik maken van een nep-account (denk aan 700 of meer). Dit is echter een iets minder goede indicatie. Sommige mensen voegen gewoon al hun kennissen toe.
Daarom is het verstandig om naast de kwantiteit ook naar de kwaliteit van de vrienden kijken. Social media is natuurlijk ideaal om contact te houden met mensen die ver weg wonen. Het is alleen een beetje raar als er geen vrienden uit de omgeving zijn.
Het kan ook zo zijn dat jij als ouder ineens wordt uitgenodigd door één van de vrienden van je kind(eren). Dit kan nog wel eens een truc zijn. Vraag goed door of dit wel echt een vriend van je zoon of dochter is en check of het zijn of haar echte profiel is. Dit is namelijk een manier van oplichters om vertrouwen te wekken.
Lid sinds…
Kijk altijd even naar de datum dat het profiel is aangemaakt. Het is makkelijk om een nieuw profiel aan te maken en iemand anders te zijn. Iemand die pas twee dagen lid is, die je niet of nauwelijks kent en die je toevoegt, zou wel eens iemand met een nepprofiel kunnen zijn.
Zelfde interesses
Het is normaal om nieuwsgierig te zijn naar mensen die dezelfde interesses hebben. Gedachte wisselen met iemand die belangstelling heeft voor dezelfde muziek, sport of hobby is hartstikke leuk! Maar dit kan ook expres gedaan zijn om een gesprek te beginnen. Wees alert wanneer iemand precies dezelfde interesses deelt.
Dit is ook te voorkomen door gebruik te maken van de privacy instellingen. Stel ze zo in dat alleen vrienden kunnen zien wat je allemaal doet en leuk vindt.
Door alleen dit al te doen, maak je jouw social media ervaring en die van je kind een stuk veiliger. Vergeet niet: online media is een ontzettend leuke plek om elkaar te ontmoeten!
Op een dag zijn we meer in aanraking met media dan dat we slapen. Dit doen we niet alleen omdat het leuk en handig is, soms moeten we wel. Het is daarom heel belangrijk dat we bewust, actief en veilig in deze wereld kunnen bewegen. Zijn er nog bepaalde onderwerpen over mediawijsheid waar je meer van wil weten of heb jij zelf nog tips voor ouders? Laat het ons weten!